MuConsult Apeldoorn verslaat LSG

KNSB CompetitieOp 14 december heeft MuConsult Apeldoorn een belangrijke overwinning geboekt op regerend kampioen LSG Intellimagic. Hierdoor staan wij na ronde 4 nu derde met 6 matchpunten en strijden wij nog volop mee om het kampioenschap. Het was vandaag een spannende strijd, waar beide teams aan elkaar gewaagd waren. Na een lang gevecht besliste Sjef Rijnaarts de match door te winnen bij 4,5–4,5 en zo de matchpunten mee te nemen naar Apeldoorn.

Op bord 1 speelde Thomas Beerdsen tegen Predrag Nikolic een klassieke Winawer. Thomas offerde een pion

en leek tijdens de partij wel wat initiatief te hebben, maar Predrag wist daar handig onderuit te manoeuvreren. Dit resulteerde in een ongelijk lopereindspel. Thomas stond echter te passief en werd vakkundig weggedrukt.

Arthur van de Oudeweetering tegen Edwin van Haastert. Edwin leek in de Spaanse opening een klein initiatief te pakken. Met taai verdedigingswerk bleef Arthur knap overeind.

29. … Pe4!? zou nog tot interessante complicaties leiden, maar Arthur koos voor het veilige Kf7 en tien zetten later was de vrede getekend.

Roeland Pruijssers boekte tegen Jan-Willem de Jong een mooie overwinning. Hij pakte gelijk het initiatief, maar Jan-Willem kreeg nog wel compensatie. Na een onnauwkeurige zet

verdampte de compensatie en trok Roeland vlot de overwinning naar zich toe.

Tim Lammens toverde met zwart tegen Jelmer Jens een hybride Caro-Kann op het bord. In het middenspel veroverde Tim veld d5 en posteerde daar een machtig paard om vervolgens de koningsvleugelpionnen te laten op stomen. Op het moment dat het interessant begon te worden, werd de vrede getekend door middel van een zettenherhaling.

Max Warmerdam leek Arthur Pijpers in de opening verrassen, maar wist daarmee geen voordeel te halen en er werd snel naar remise afgewikkeld.

Armen Hachijan had een moeilijke middag tegen Casper Schoppen, die vanuit de opening een licht overwicht leek te hebben. Armen verdedigde goed en in de chaotische fase leken er wel kansen te zijn voor Armen, totdat met De5

de knock-out werd uitgedeeld door Casper.

Stefan Kuipers pakte tegen Michiel Bosman in de Winawer wat ruimte, maar koos voor een te langzame aanpak. Hierdoor had Michiel ook kansen om actief te worden en de partij was goed in balans. Op het einde bood Stefan remise aan, wat gezien de stand misschien iets te snel geaccepteerd werd door Michiel.

Nico Zwirs kwam goed uit de opening tegen Mark van der Werf en speelde overmoedig ineens

15. … g5?! wat bij zijn medespelers direct tot een hartverzakking leidde. Mark miste een mooie dame-manoeuvre op het eind

Df6+ – Df4+ – Dg5+, om dan na Kd6 met Pe4+ toe te kunnen slaan. Een tactisch remiseaanbod in tijdnood bracht Mark voldoende uit het evenwicht en werd geaccepteerd.

Merijn van Delft had thuis blijkbaar goede koffie op om tegen Martin Roobol het betere koffiehuisschaak te laten zien (optische goede zetten doen, die objectief slecht zijn). Vanaf de zijlijn was het een goede en zeer complexe Najdorf, waar Merijn het aardig onder controle leek te hebben. 21. Dh6 leek wel nodig voor wit om het initiatief te pakken. Na

23. … d5 had Merijn het spel in handen en rondde dit netjes af.

Zelf kwam ik in loopgraven van Hippo terecht. Ik pakte hierbij wat ruimte, maar de stelling bleef goed in balans. Na

17. c4! pakte ik een voordeeltje dat ik met 18. c5! verder kon uitbreiden. Later won ik alsnog een pion en eindigde ik in een dubbelpaard eindspel. Hierin miste ik het eenvoudige winstplan om snel tot e5 te komen, al was ik met Kd4 er ook niet helemaal gerust op niet in een matnet te lopen, door bijvoorbeeld e5+ Kd5: geen mat nog maar wel bijzonder eng.

  LSG IntelliMagic     - MuConsult Apeldoorn       4½-5½
 1. Nikolic, Predrag   2574 - Beerdsen, Thomas     2471  1-0
 2. Haastert van, Edwin 2462 - Oudeweetering vd, Arthur 2269  ½-½
 3. Jong de, Jan-Willem 2429 - Pruijssers, Roeland    2560  0-1
 4. Jens, Jelmer     2395 - Lammens, Tim       2278  ½-½
 5. Pijpers, Arthur   2480 - Warmerdam, Max      2512  ½-½
 6. Schoppen, Casper   2513 - Hachijan, Armen      2286  1-0
 7. Bosman, Michiel   2358 - Kuipers, Stefan      2474  ½-½
 8. Werf van der, Mark  2391 - Zwirs, Nico        2424  ½-½
 9. Haast, Mark     2397 - Rijnaarts, Sjef      2338  0-1
10. Roobol, Martin    2287 - Delft van, Merijn     2348  0-1
  Gemiddelde rating:  2429  Gemiddelde rating:    2396

foto’s op Google | partijen in pgn | stand in Meesterklasse

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.