Kerstborrel in Meppel

KNSB CompetitieMet vijf auto’s gingen we richting Meppel voor de uitwedstrijd op 14 december inclusief de twee invallers, Cees Beekhuis en Frie van Belle. Dat was het kerstpakket dat we deze keer in de aanbieding hadden voor onze tegenstanders. Bij het plaatsnemen achter de borden bleek dat ook Meppel invallers moest inzetten, en dan is het maar de vraag welke van de twee teams de beste zet op dat gebied had gedaan.

Ja, dat zie je wel, dat trucje, slaan op de onderste lijn moet je zien te voorkomen want anders sta je een stuk achter… achter… ACHTER! Vanaf de zijlijn werd hard richting Frie van Belle geschreeuwd dat iets van Lc2 of iets dergelijks moest doen, en ja haha dat zag hij zelf ook wel, duuh! En natuurlijk had Frie inderdaad gezien dat hij niet moest toestaan dat invaller Lennart Molanus op d1 zou slaan. Ja, hij zag het in een variant en is daar ergens blijkbaar de weg kwijtgeraakt: toen puntje bij paaltje kwam, was Frie een andere weg ingeslagen en werd er helaas een stuk verloren. De rest van de partij heeft dan geen zin meer, hooguit voor de statistieken misschien. Het was een eerste domper die voorkomen had kunnen worden, maar zo gaan die dingen nu eenmaal.


Niet lang daarna is de partij van Freddie van der Elburg remise. Niets te halen, niets te bereiken is het simpele commentaar. Het is een partij die voornamelijk bestaat uit het afruilen van stukken en als dat klaar is kunnen de stukken allemaal weer terug in de doos. Weinig aan toe te voegen, en dat doe ik dan ook maar niet.

Een in grote lijnen zelfde scenario speelt zich af in de partij van Henk Eleveld, alhoewel teamleider Henk de opdracht krijgt om toch even als Sherlock Holmes onderzoek te doen naar de gangen van zijn tegenstander. Hij is elke keer wel erg lang weg. Hij zal toch niet zoals een onlangs betrapte grootmeester iets stiekems aan het doen zijn? Ach, het is allemaal loos alarm en de strijd hoort ook op het bord uitgevochten te worden, niet in de wandelgangen. En die strijd gaat vredelievend gelijk op, ook hier worden de nodige stukken geruild en blijft er een gebalanceerde stelling over. Dus is het daarna snel remise. Iets voor halfvier zijn al drie partijen beëindigd, en wij staan met 2-1 achter.

En het gaat nog verder de verkeerde kant op, want al de hele middag probeert Casper zich los te wrikken uit de omsingeling van Menno van Koningsveld. Maar het verzet heeft totaal geen uitwerking, steeds maar verder wordt hij teruggedrongen. Hoe kon het zo snel zo misgaan? Eigenlijk is de strijd na iets meer dan tien zetten al gestreden als wit met de e6 de zwarte koningsstelling opblaast. Is Casper zo het witte zwaard ingelopen, is het voorbereiding, is het vorm? Zeg het maar. Casper moet denk ik ook het antwoord schuldig blijven net als in de partij, want het kost hem zeeën van tijd om elke keer een nieuwe oplossing te moeten bedenken. En wit heeft zijn stukken allemaal ook nog eens op de juiste velden staan. Casper weet het ook niet meer en terwijl hij daarover nadenkt valt ook nog zijn vlag, misschien ook maar beter zo, dan is de kwelling voorbij. 3-1 achter.

En kan het dan nog dramatischer? Ja hoor, Martin was de uitverkorene die het mocht opnemen tegen Dennis de Vreugt, maar hij speelde met… uuuh oooh shit Martin heeft zwart deze keer. Ach, een kniesoor die daar op let. Maar helaas lette Dennis daar wel op en zette de partij vanaf het begin naar zijn hand. Heeft Martin ergens kans gehad op tegenspel… nee! Daar kunnen we heel kort over zijn. Het wordt al snel duidelijk dat zwart een pion moet inleveren en dan is alle hoop snel vervlogen. Het komt neer op een tempo volgens Martin, maar dat is genoeg voor wit om vakkundig de winst binnen te halen, en hoppa we staan achter met 4-1!

Valt er dan niets goed te melden, ja uiteindelijk wel want langzamerhand begonnen zich de contouren af te tekenen dat Marcel eindelijk een Meppelse tegenstander tot overgave kon gaan dwingen. Ook hier was de zet e6 beslissend want het maakte de weg vrij voor de zwartveldige loper, die zodoende een stuk weet te winnen. Rienk van den Berg spartelde nog wel wat tegen, maar dat was niet meer dan tijdrekken. Eindelijk hadden we een winstpartij op het scoreformulier die de tussenstand op 4-2 bracht, en zowaar begonnen de kansen zich te keren.

Niet voor Erik Smit, want die was de hele middag al volledig in control tegen Richard Berendsen. Nou… eerlijk gezegd ook weer niet de hele middag, maar hij liet zich in ieder geval niet de Tsjies van de Brette eten! Als de eerste veertig zetten voltooid zijn, blijkt zwart precies op die altijd laatste zet voor de tijdcontrole een misrekening gemaakt te hebben. Erik kan een pion winnen terwijl zwart denkt dat hij stuk gaat winnen. En dat is net het ene zetje dat je verder kijkt dan je tegenstander. Erik heeft dan maar een pion meer in een loper eindspel met ongelijke lopers. Dan zal vaak remise worden, is het niet zo dat de witte pionnen schitterend staan opgesteld en dwars door het midden op het bord de boventoon voeren. Het klopt allemaal precies en op het einde ontkomt zwart niet aan mat, een lekker potje! Verdomd als het niet waar is, we staan nog maar een punt achter: 4-3.


Het had even wat voeten in aarde maar gelukkig kon Cees Beekhuis deze ronde meespelen als invaller, of hij nu wel of niet jarig was doet niet ter zake. Hij maakte van zijn partij wel een feest, en dat kon beide kanten op gaan. Zeg maar gerust dat het eerste gedeelte van de partij er voornamelijk uit bestond het koppie erbij te houden en ervoor te zorgen om niet voor de tijdcontrole de koning om te leggen. Gelukkig was Bas Dudink zo vriendelijk om hierbij te helpen door niet te doortastend te handelen. En hij ging zelfs zover dat nog voor de tijdcontrole de rollen volledig waren omgedraaid en Cees de winst voor het grijpen had. Helaas pakte hij die kansen net niet en moest nog even secuur spelen, omdat de witte koning zeer daadkrachtig naar de overkant kwam met in zijn gevolg een paar lastige pionnen. Uiteindelijk klopte het van beide kanten en was de remise misschien een terechte uitslag.

Nabeschouwend denk ik dat we toch wat halve puntjes hebben weggegeven waar het niet nodig was geweest. Het zij zo, ik kijk toe, zie het gebeuren, schrijf er een verslag over en we kijken weer uit naar de volgende ronde! Maar dat is pas in 2020.

    
  MSV             - MuConsult Apeldoorn 2    4½-3½ 
1. Berendsen, Richard   2299 - Smit, Erik       2137 0-1
2. Vreugt de, Dennis    2391 - Dommelen van, Martin  2151 1-0
3. Boer de, Bas      2157 - Elburg vd, Freddie   2187 ½-½
4. Koningsveld van, Menno 2104 - Wouters, Casper     1992 1-0
5. Berg van den, Rienk   1954 - Boel, Marcel      2212 0-1
6. Jonkman, Fokke     1969 - Eleveld, Henk      2005 ½-½
7. Molanus, Lennart    1675 - Belle van, Frie     1874 1-0
8. Dudink, Bas       1941 - Beekhuis, Cees     1921 ½-½
  Gemiddelde rating:   2061  Gemiddelde rating:   2060

partijen in pgn | stand in klasse 2A

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.