MuConsult 3 versterkt koppositie

KNSB Competitie
MuConsult 3 tegen Voorst 1. Beide met 6 punten koploper en als enige nog ongeslagen in de poule. Ofschoon een uitwedstrijd voelt het alsof we gewoon thuis spelen tegen bekende Voorstenaren, c.q. Apeldoorners.

De heenreis was wat moeizaam. Opstoppingen in het Apeldoorns verkeer vergden wat meer reistijd. Bob kwam uit Deventer maar wist aan het adres Rijksstraatweg 65 geen schakers te vinden. Tot hij erachter kwam dat hij in Wilp was beland! Even gebeld en daarna maar snel naar Voorst gereden om twee minuten te laat aan het eerste bord plaats te nemen.

De opstellingen wederzijds strikt geheimgehouden, maar echte verrassingen waren er niet. Dus maar snel van start. Op de meeste borden moet ik constateren dat de Voorstenaren wat actiever uit de opening kwamen.
Tobias aan bord 3 kwam, tegen zijn gewoonte in, al snel na enige tijd in het voordeel tegen Jeroen Bosch van Rosenthal. Iedereen was het erover eens dat Tobias gewonnen stond met een kwal en pion voor, maar de afronding liet nog enige tijd op zich wachten.
Aart speelde tegen de 87-jarige Jaap Staal. Aart wilde al remise in een evenwichtige stand, maar gezien de stellingen aan de overige borden maar besloten om door te vechten. Aart won een pion en verspeelde die ook weer samen met een torenruil. Pioneindspel was remise, maar Jaap vertelde zich en Aart trok aan het langste eind.
Arjan speelde tegen Richard van Tienhoven. Meteen een ingewikkelde stelling waarbij ikzelf twijfels had over b4 opmars van de pion. De activiteit van de vijandelijke lopers werd enorm en jawel, even later moest Arjan een kwal inleveren. Door een pionoffer kwam Arjans loper bijzonder actief te staan. Gevaarlijk vanuit beide kanten maar geen van beide kon beslissend voordeel krijgen. Remise.
Cees Sep speelt tegen oude bekende John Sloots en het wordt een langdradig en tactisch spel. Cees stond minder en accepteerde een remiseaanbod na 22 zetten en drie uur spelen.
André Huis in ‘t Veld begint in vorm te geraken en speelt gedurfd en aanvallend. Wachtend op de geniale zet of die ene klunzige zet. Tegenstander Lûtsen Dooper gaat erin mee en ze maken er een echte strijd van. Op zet 39 gaat Lûtsen door de vlag en André krijgt een vol punt in een gelijke stelling.

Stand is ineens 4-1 in ons voordeel. Zou het dan toch opnieuw 7-1 worden!
Paul Tulfer kwam positioneel slecht te staan. Slechte dame en tegenstander Marcel Kraaykamp had alle ruimte en tijd om gebruik te maken van de open c-lijn. Maar langzaamaan wist Paul zijn twee paarden positioneel goed te zetten. Remiseaanbod werd afgewezen. Het verkeerde paard naar de rand gespeeld, waardoor deze opgesloten raakte. Helaas toch verloren.
Gonzalo aan bord 2 tegen Rudy Bloemhard. Evenwichtig naar een eindspel met Gonzalo’s loper tegen paard en 1 pion extra voor Rudy. Lang standgehouden, maar uiteindelijk toch verlies.
Bob Bishoen speelde tegen Michiel Jansen. Hierbij het slot van het verslag van Voorstenaar Rudy Bloemhard over de wedstrijd Schaakstad tegen Voorst:

Als laatste bezig, moest Michiel Jansen aan het eerste bord een matchpunt veilig proberen te stellen. Hij had steeds een mooie stelling gehad, maar ook hier was dat voordeel inmiddels verloren gegaan. Hij probeerde nog ijzer met handen te breken, maar moest uiteindelijk het onderspit delven (3-5).
Een behoorlijke off-day dus van de Voorstenaren. Normaal gesproken kunnen de anderen een mindere dag van een enkeling nog wel opvangen. Maar nu ging er aan teveel borden iets mis. Een terechte nederlaag dus.

Een fraaie en niet verwachte 5-3 overwinning op Voorst en daarmee is onze koppositie flink versterkt. Er zijn vier teams die twee matchpunten minder hebben. Twee teams hiervan (Doetinchem en ASV 4) zijn onze komende tegenstanders. Dan valt denk ik de beslissing over een kampioenschap. De laatste drie rondes spelen we tegen de zwakste drie teams uit onze poule die alle met nul matchpunten onderin staan.

  Voorst 1           - MuConsult Apeldoorn 3     3-5
1. Jansen, Michiel     1923 - Bishoen, Bob      1956 0-1
2. Bloemhard, Rudy     2068 - Tang. Ramirez, Gonzalo 1962 1-0
3. B. v Rosenthal, Jeroen 1954 - Vries de, Tobias    1865 0-1
4. Sloots, John      1892 - Sep, Cees        1772 ½-½
5. Kraaijkamp, Marcel   1790 - Tulfer, Paul      1785 1-0
6. Tienhoven van, Richard 1916 - Buijse, Arjan       0 ½-½
7. Dooper, Lûtsen     1865 - Huis in 't Veld, André 1767 0-1
8. Staal, Jaap       2006 - Peut van de, Aart    1743 0-1
  Gemiddelde rating:   1927  Gemiddelde rating:   1836

stand klasse 4B

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.