Eén zwaluw maakt nog geen zomer

KNSB Competitie

Het vierde team van MuConsult speelde op 14 december een uitwedstrijd tegen het vijfde team van ASV. Na de glorieuze promotie vorig seizoen wisten we vooraf dat we met exact hetzelfde team dit seizoen een zware dobber zouden krijgen in de hogere klasse. Gemiddeld is de teamsterkte in deze klasse ongeveer 200 punten hoger en dat zouden we ook gaan merken. Even een korte terugblik: in de eerste ronde troffen we met Zutphen 1 het op papier sterkste team. We werden met 6½-1½ weggespeeld. In de tweede ronde misten we een grote kans op een overwinning als gevolg van een black-out van een van onze spelers in een van de laatste partijen, waardoor we slechts een gelijkspel konden scoren.

Onze tegenstander, ASV 5 had ook een slechte start in dit seizoen en was erop gebrand om hun eerste overwinning binnen te halen en een plaats in de middenmoot in te nemen. Met een ratingverschil van 120 punten stonden we opnieuw voor een zware opgave.

Hoewel ik normaal gesproken liever niet met mijn eigen partij begin, doe ik dat nu – om redenen die hierna al snel duidelijk zullen worden – toch maar. Ik kwam in een voor mij zeer bekende variant van een Kalashnikov-Siciliaan terecht. Mijn tegenstander leek de goede weg in de theorie te kennen totdat hij op de negende zet een foute zet doet… Terwijl ons negende teamlid, Henk Pruijssers met een bye op een cruise het Noorderlicht en de sterren in de poolstreek aan het bewonderen is, begint mijn tegenstander met zijn hoofd te schudden, ziet hij zijn eigen sterretjes en alles in zijn lichaamstaal laat zien dat hij zijn misser ook heeft ontdekt. Ik doe mijn zetten en win op de elfde zet een heel goedkope pluspion. Jammer voor mijn tegenstander maar ook geen fatale blunder! Tot mijn stomme verbazing reikt mijn tegenstander mij de hand en geeft – schijnbaar volkomen gedesillusioneerd – op, verdwijnt naar het toilet, waarna ik hem de hele middag niet meer gezien heb. Na ongeveer 10 minuten spelen kunnen mijn stukken in de spreekwoordelijke doos, kan ik mijn zegeningen tellen en de lange rest van de middag de prestaties van mijn teamgenoten met wat meer aandacht volgen. “Elk nadeel heb zijn voordeel” zei een bekende voetballer eens. (1–0)

Aan het derde bord wordt Rob door zijn tegenstander getrakteerd op een offer met twee stukken voor hem tegen een toren. Als collateral damage verdwijnt zwarts zwartveldige loper van het bord en worden deze velden wel erg zwak. Rob onderkent deze zwakte en richt zijn dame en loper vanaf een afstand op deze zwakte. Zijn tegenstander onderschat het risico, doet een verkeerde zet en twee zetten later is het over en uit: mat op g7. (2–0) Een betere start van de wedstrijd konden we ons niet voorstellen. In de overige partijen staan we op het oog beter of gelijk. Wordt het een mooie, onverwachte middag voor ons en breekt onze spreekwoordelijke zomer al aan?

Erik heeft aan het vierde bord de ontwikkelingen aan bord 3 en 8 gadegeslagen en staat in zijn partij na de afruil van veel stukken gelijkwaardig tot ietsje beter. Hij is tevreden en biedt remise aan. (2½-½)

Fabian heeft aan het eerste bord een zware dobber aan de teamleider van ASV 5, Gerben Hendriks. Hij komt echter uitstekend uit de opening en er verschijnt een vrije a-pion op het bord die dreigend oprukt. Toen er zich ook nog een paard van Fabian op c7 meldde, zag het er allemaal zeer dreigend voor de ASV’er uit. Hij wist zich uit de problemen te manoeuvreren. Na enig verder afruilen ontstaat een eindspel met ieder een toren en een paard voor Fabian en een loper voor Gerben met nog een aantal pionnen op elkaars koningsvleugel. Remise leek in de lucht te hangen maar Fabian vergaloppeerde zich door een penning van zijn paard. Stukverlies was het gevolg en de partij daarmee al snel verloren. (2½-1½)

Jan Bulthuis speelde tegen Steven Braun, (ook) onze clubgenoot die in de KNSB-competitie al enkele jaren voor ASV speelt. Jan kreeg een semi-Slav tegen zich en wist zich daarmee in een uitstekende positie te manoeuvreren. Steven gebruikte bovendien sloten van tijd en had op enig moment nog ongeveer 3 minuten voor 10 zetten. Jan bood kort daarvoor remise aan maar Steven zei achteraf dat hij dat aanbod niet kon accepteren “vanwege de achterstand van zijn team”. Jan was iets te enthousiast met zijn pionnen opgerukt en voorwaar wist Steven zich te bevrijden uit de omsingeling en materiaal te veroveren, waarna de partij – na de tijdcontrole – langzaam voor Jan de verkeerde kant op ging. (2½-2½)

Karin speelde aan het zesde bord een degelijke partij met een lang gelijkopgaande stelling. Op enig moment ziet Karins koningsstelling (f7,g5, h7) er niet meer zo degelijk uit maar de boosdoener, wits pion op h6, lijkt ook kwetsbaar. Karins tegenstander voert de druk echter langzaam op en in tijdnood kiest Karin het verkeerde pad en verliest vervolgens de partij. ASV komt na een belabberde start voor het eerst op een voorsprong. (2½-3½)

Op de resterende borden ziet het er voor ons niet slecht uit. Raymond creëert met wit in een Pirc een mooi ruimtevoordeel, weet een pion te winnen maar laat een tweede pion (op b7) lopen. De witte koning staat in het ontstane eindspel mooi centraal en zwart heeft ook nog een mindere pion op c6. Raymond kiest ervoor om deze pion niet onder vuur te nemen en geleidelijk kantelt de stelling. In een dame-eindspel met een pion minder lijkt Raymond toch remise uit het vuur te slepen, maar toen de zwarte koning kon omlopen naar de koningsvleugel werd de partij toch beslist in het voordeel van ASV’er Edwin Peters. (2½-4½)

Alhoewel de nederlaag voor het team daarmee onvermijdelijk was geworden vocht Véronique in een toreneindspel voor haar kansen. In een gesloten Siciliaan blijven er heel lang veel stukken op het bord zonder dat het evenwicht wordt verstoord. Ruud Wille weet echter langzaam maar zeker ruimte te winnen en met een toren de stelling van Véronique binnen te dringen. Een pion gaat verloren, maar winst voor de ASV’er is nog geenszins zeker. Hij speelt de partij echter solide uit en wint uiteindelijk de wedstrijd. (2½-5½)

Al met al een duidelijke maar in mijn ogen enigszins geflatteerde, forse nederlaag van ons team. Na een vliegende start blijkt maar weer eens dat een teamwedstrijd pas gespeeld is als alle partijen zijn afgelopen. De tweede nederlaag is een feit en we staan na drie rondes (gedeeld) laatste in onze poule. Als we op de stand en de ratingsterkte van de teams af mogen gaan, hebben we de sterkste tegenstander nu wel gehad… De komende ronden tegen respectievelijk SMB 2 en ZSG 2 zullen er punten moeten worden gepakt.

  ASV 5          - MuConsult Apeldoorn 4  5½-2½
1. Hendriks, Gerben  1840 - Vries de, Fabian  1713 1-0
2. Wille, Ruud     1882 - Hijl, Veronique   1692 1-0
3. Boonstra, Jacques  1794 - Izaks, Rob     1647 0-1
4. Gouw van der, Ivo  1786 - Buitenhuis, Erik  1630 ½-½
5. Braun, Steven    1722 - Bulthuis, Jan    1592 1-0
6. Brandt, Benjamin  1720 - Pruijssers, Karin  1602 1-0
7. Peters, Edwin    1699 - Jacobsen, Raymond  1544 1-0
8. Witmans, Wisse   1527 - Ekkelboom, Bert   1545 0-1
  Gemiddelde rating: 1746  Gemiddelde rating: 1621 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.