MuConsult Apeldoorn speelt Europese Club Cup

toernooisite ECC 2019

Op 9 november is een team van MuConsult Apeldoorn afgereisd naar Montenegro. Daar speelden we mee in het sterke European Club Cup, samen met nog vijf Nederlandse teams. In ons team speelden op volgorde van bord: Max Warmerdam, Merijn van Delft, Tim Lammens, Tom Meurs, Freddie van der Elburg en Marcel Boel. Ook Apeldoorners Roeland Pruijssers en Thomas Beerdsen waren aanwezig, maar die kwamen uit voor hun Belgische club Echiquier Mosan.

Toen we met het vliegtuig in de stad Podgorica landden, wachtte ons eerst een busreis langs de mooie natuur van Montenegro voordat we aankwamen in het dorpje Ulcinj waar het toernooi plaatsvond. Eenmaal daar, waren we blij verrast toen bleek dat alle drank tot 10 uur ’s avonds inderdaad all inclusive was. Behalve bij de bar kon er bij het aan zee gelegen vakantieresort ook regelmatig een Apeldoorner gevonden worden in het binnenzwembad of op het voetbalveld. Er moest alleen ook nog geschaakt worden.

Bij de eerste ronde wachtte ons het sterke Primorsky District met zes Russische grootmeesters. Marcel Boel werd de held van de dag toen hij als enige zijn tegenstander op remise wist te houden. Omdat we hadden verloren mochten we het nu opnemen tegen het ‘zwakke’ Deense team Bronshoj SF. Ondanks een aantal marathonpartijen won MuConsult Apeldoorn toch vrij overtuigend met een 5-1 score. Door onze overwinning betekende dit dat we weer tegen een sterk team mochten. Dat was het Oostenrijkse team Raika Rapid Feffernitz. Ondanks dat ze op elk bord gemiddeld 150 ratingpunten sterker waren, wisten we ze toch te verslaan dankzij overwinningen van Merijn en Freddie. Hierdoor kon ons toernooi eigenlijk al niet meer stuk.

ECC2019-ronde 3
Team bij ronde 3

De volgende ronde kregen we dus opnieuw een sterk team. Dit team bleek echter toch te sterk voor ons en ondanks een onverwachte overwinning van Tom Meurs, verloor het team met 2,5-3,5. Het programma werd er echter niet gemakkelijker op toen we tegen nog een sterk Zwitsers team werden ingedeeld. Het team Riehen Schachgesellschaft konden we minder verweer bieden en we verloren zonder enige overwinning met 4,5-1,5.

Wat ons opviel was dat er veel Nederlandse derby’s waren tijdens het toernooi en dat mochten we zelf ook ondervinden. In de zesde ronde werden we namelijk ingedeeld tegen Kennemer Combinatie, waar we een week eerder ook in de Nederlandse competitie tegen hadden gespeeld. De uitslag bleek helaas hetzelfde te zijn en we verloren nipt met 2,5-3,5.

Nadat we drie keer op rij hadden verloren, mochten we eindelijk weer tegen een zwakker team. In de laatste ronde namen we het op tegen het Turkse Tatvan Chess Club. Met een enorm ratingoverwicht op de laagste vier borden waren we duidelijk favoriet, en deze rol wisten we ook waar te maken. We wonnen met 5-1 en sloten ons toernooi mooi af. Uiteindelijk eindigden we toevallig op de 38e plek, wat ook onze startplek was.

Na een mooie week in Montenegro namen we dezelfde busreis terug naar Podgorica en waren we weer terug in Nederland. Het was een goed georganiseerd toernooi en de organisatie had ook zijn best gedaan om er wat van te maken door elke dag een snelschaaktoernooi te organiseren en verschillende feesten te houden.

eindstand NL-teams | resultaten MuConsult Apeldoorn | partij IM Merijn van Delft – IM Peter Schreiner

Bewijs van deelname

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.