MuConsult Apeldoorn boekt zakelijke overwinning

KNSB Competitie
In de derde ronde kwam HWP Sas van Gent op bezoek, een team waarmee we enkele jaren geleden nog een flinke strijd hebben gevoerd voor promotie naar de Meesterklasse. Ondanks een ratingvoordeel op papier, weet je dat het nooit een makkelijke wedstrijd zal zijn. Op vier borden hadden we een duidelijk ratingoverwicht en daar pakten we drie overwinningen en een remise. Op alle andere borden gaven we nog maar één nederlaag weg en boekten we eigenlijk een hele zakelijke overwinning.

De drie overwinningen werden allemaal met wit geboekt: zelf wist ik op het tweede bord na een spannende opening verrassend snel spel te creëren tegen de zwakke koning van Adrian Roos. Dat leverde een pion op en even later, ondanks wat slordig spel van mijn kant, ook de partij. Thomas Beerdsen had het op bord 4 gemakkelijk tegen Hans Groffen. Door een goede voorbereiding in een listige variant, won hij geforceerd materiaal en heeft hij alleen de laatste twee zetten van de partij zelf nog even na moeten denken. Tim Lammens speelde op het laatste bord ook een prima partij tegen Natan Pirard. Hij lokte zijn tegenstander in een Versnelde Draak en gooide er een lastige sideline tegenaan. Hij kreeg snel een veel betere pionnenstructuur en had meerdere zwaktes om op te spelen. Dat leverde snel een pion en direct ook de partij op. Net als Thomas, een miniatuurtje!

Het andere grote ratingvoordeel had Alexandr Fier met zwart op het hoogste bord tegen Warre de Waele. Alexandr probeerde de stelling uit balans te krijgen en offerde een pion voor actief spel. Maar zijn tegenstander speelde het sterk, pareerde de dreigingen en dwong rond zet 40 remise af door zetherhaling. Max Warmerdam speelde op bord 3 een solide partij met zwart tegen Rein Verstraeten. Hij kreeg een klein initiatief, probeerde zijn minieme voordeel uit te bouwen, maar kwam in het toreneindspel niet verder en maakte remise. Ook Merijn van Delft leverde met zwart een solide partij af tegen hun enige grootmeester Vyacheslav Ikonnikov. Hij kwam comfortabel uit de opening door zwartveldige lopers te ruilen en na 28 zetten zag Ikonnikov ook geen kansen meer: remise.

NicoZwirs-KoenLeenhouts

Nico Zwirs heeft op bord 6 zijn tegenstander Koen Leenhouts veel langer laten zweten voor het halfje. In het eindspel met goed paard tegen slechte loper speelde hij als enige voor de winst. Na hier en daar wat kansen gemist te hebben kreeg Koen de stelling onder controle en werd het direct remise toen de lichte stukken geruild waren. Alexander Kabatianski koos op bord 7 met zwart tegen Thibaut Maenhout voor een stelling met tegengestelde rokades. Zijn eigen koning was kwetsbaar, maar hij kreeg actief spel tegen de witte koning. Dat leverde hem een pion en serieus voordeel op. Na een ongelukkige afwikkeling zag hij geen kansen meer in het eindspel en bood remise aan. Sjef Rijnaarts speelde met wit tegen Glen de Schampheleire een enerverende partij. In het middenspel won hij een kleine kwaliteit en had vanaf dat moment het betere van het spel. Na dameruil kon zwart zijn toren gaan activeren. In combinatie met een vrijpion op de damevleugel leek Sjef wat van zijn voordeel kwijt te raken. Hij was genoodzaakt een stuk te geven maar had er wel flink wat pionnen voor. Maar zwart verdedigde beheerst en maakte uiteindelijk remise.

Onze enige nederlaag werd geleden door Arthur van de Oudeweetering, met zwart tegen Helmut Cardon. Een spannende stelling leverde kansen voor beide spelers op. Uiteindelijk offerde Helmut een kwaliteit en leek Arthur goed op weg dit succesvol te pareren. Helaas ging hij in tijdnood net de mist in. Hij probeerde het toreneindspel nog te verdedigen, maar een afgesneden koning en twee pionnen minder was te veel van het goede.

Een prima 6-4 overwinning, waarmee we onze plek in het linker rijtje verstevigen. De volgende ronde is op 14 december en spelen we uit tegen LSG IntelliMagic. De regerend landskampioen is ook dit jaar weer de ratingfavoriet, maar staat na drie rondes op slechts twee punten. We hebben dus een belangrijke en spannende wedstrijd in het vooruitzicht!

  MuConsult Apeldoorn      - HWP Sas van Gent       6-4
 1. Alexander Fier      2551 - Warre de Waele     2275 ½-½
 2. Stefan Kuipers      2474 - Adrian Roos      2312 1-0
 3. Max Warmerdam      2512 - Rein Verstraeten    2365 ½-½
 4. Thomas Beerdsen     2471 - Hans Groffen      2021 1-0
 5. Merijn van Delft     2348 - Vyacheslav Ikonnikov  2498 ½-½
 6. Nico Zwirs        2424 - Koen Leenhouts     2413 ½-½
 7. Alexander Kabatianski  2364 - Thibaut Maenhout    2410 ½-½
 8. Sjef Rijnaarts      2338 - Glen de Schampheleire 2389 ½-½
 9. Arthur vd Oudeweetering 2269 - Helmut Cardon     2390 0-1
10. Tim Lammens       2278 - Natan Pirard      2114 1-0
  Gemiddelde rating    2403  Gemiddelde rating   2319

’t Andere verslag | foto’s op Facebook | foto’s op Google | partijen in pgn | stand in Meesterklasse

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.