MuConsult 3 vermorzelt medekoploper

KNSB Competitie

Na de fantastische zevenklapper tegen Caissa van de vorige ronde, stond het derde KNSB-team trots bovenaan, wel exact gelijk met Borne 1. En laat dat nu precies de tegenstander zijn in de derde ronde.

Helaas waren onze twee beste spelers Gonzalo en Bob afwezig. Maar door onze sterke invalpool konden de bovenste twee borden bezet worden door Nico en mijzelf. Alle andere spelers konden zo op hun vertrouwde bord plaatsnemen. Doordat onze (in de thuiswedstrijden non-playing) captain nodig was in het tweede team, mocht ik gelijk maar als teamleider optreden.

Op voorhand was te verwachten dat de bovenste borden het zwaar zouden krijgen en dat we vooral de sterkte van ons team in de breedte zouden moeten uitnutten. Het (ELO) krachtsverschil op de onderste vier borden was in theorie behoorlijk groot. Maar zou Borne net als in de eerste twee ronden met invalversterking aan de start komen, dan zou het verschil niet zo duidelijk zijn. Kortom: vooraf spanning genoeg. Achteraf bleken de Twenten behoorlijk verzwakt naar Apeldoorn te zijn gekomen.

De opening
Direct na de openingsfase (en dus sneller dan normaal) begon er op een aantal borden al een voordeel te ontstaan voor ons. Nico had op bord 2 een pion gewonnen met behoud van een goede stelling. Cees had op bord 4 voor elkaar gekregen dat de zwarte koning ongerocheerd bleef. Paul stoomde op bord 5 na een tegengestelde rochade sneller dan zijn tegenstander op met zijn pionnen. Arjan had op bord 6 een open g-lijn om zijn aanval op te gaan zetten. En bij Aart op bord 8 zag je de aanval via de f-lijn al ontstaan. Daar stond tegenover dat Tobias op bord 3 weliswaar een Franse pion gewonnen had, maar vervolgens erg gedrongen kwam te staan. Bij André op bord 7 en Frie op bord 1 was het onduidelijk welke kant het op zou gaan.

De eerste beslissingen
Arjan wist het snelste zijn tegenstander (tweemaal) weg te combineren en kwam een stuk voor. Nadat de andere stukken waren geruild werd dit plusstuk geofferd om een niet meer te houden vrijpion te creeren (1-0). Inmiddels wist André een paard aan de rand van het bord in te sluiten en leek ook hij rechtstreeks naar de overwinning te paraderen. Bij mijzelf stond inmiddels het bord in brand. Op zoek naar een aanvalspunt offerde ik een loper op e3 tegen twee pionnen, waarna er allerlei vervelende aftrekschaakjes dreigden. Met een tegenoffer werd de angel echter uit de aanval gehaald. Toen de volgende geplande combinatie faalde op een penning kon ik de handdoek werpen. Met iets minder gretigheid had ik drie vrijpionnen tegen een stuk kunnen krijgen met de betere winstkansen (1-1). Paul was het vanuit zijn actieve openingsbehandeling gelukt om twee verbonden vrijpionnen op de derde rij te krijgen, terwijl de koning van de tegenstander ook nog eens afgesneden was. En dan kunnen die pionnen niet meer beide worden uitgeschakeld door de toren van de tegenstander (2-1).

Op de overige borden verliepen de partijen steeds gunstiger voor ons. Nico gaf geheel overbodig een kwaliteit weg, maar behield een machtige loper met een pluspion en een actieve koning. Tobias wist zich te bevrijden uit zijn slechte stelling ten koste van een paar pionnen en dan blijkt activiteit veel belangrijker dan materiaal. Cees wist een pion te veroveren en kreeg twee verbonden vrijpionnen. André werd verrast door een schijnoffer dat twee pionnen kostte, maar bleef een stuk tegen een pion voor. En Aart had zijn zware aanval op f7 beloond met kwaliteit en een pluspion.

Hosanna
Na bijna vier uur spelen konden we een voor een de punten aan onze kant bijschrijven. Om euforisch van te worden.

Tobias was de eerste van dit vijftal winstpartijen. Zijn herwonnen actieve stelling wist hij slim om te zetten in een verdubbeling van de torens op de tweede rij. En dat kostte de tegenstander niet alleen pionnen, maar ook de loper (3-1).

André won met zijn loperpaar pionnen terug en zorgde ervoor dat zijn vrijpion alleen tegengehouden kon worden door een offer van de (laatste) loper (4-1).

Aart offerde zijn (laatste) kwaliteit terug en kreeg een ondersteunde vrije randpion. Die pion promoveerde natuurlijk niet, maar zorgde er wel voor dat de koning meer pionnen kon gaan roven en promotie niet meer te verhinderen was (5-1).

Nico kon met zijn actieve koning pionnen gaan roven en kreeg twee geïsoleerde vrijpionnen, die met secuur spel de overwinning moesten brengen. De tegenstander maakte het Nico makkelijk door hem nog een derde vrijpion te geven en kon gelijk opgeven (6-1).

Cees had het nog lastig om zijn pionnenovermacht om te zetten in winst bij gebrek aan controle over de zwarte velden. Hij moest oppassen dat er geen remisestelling overbleef met loper en twee pionnen tegen een koning in de hoek van de verkeerde kleur. Maar Cees wist alle trucjes te weerleggen en hield extra pionnen over voor de winst (7-1).

Epiloog
Zo werd het een niet verwachte zeer gemakkelijke overwinning en staan we op bordpunten trots alleen bovenaan in de poule. De komende drie wedstrijden krijgen we nog drie concurrenten, waarvan Voorst (de grootste) volgende keer op het programma staat. Het is van belang om dan zo sterk mogelijk aan te treden. Zet 14 december dus goed gemarkeerd in je agenda.

  MuConsult Apeldoorn 3    - Borne 1         7-1
1. Belle van, Frie     1874 - Munster, Patrick  1938 0-1
2. Olivier, Nico      1786 - Leerentveld, John 1781 1-0
3. Vries de, Tobias    1865 - Tibbe, Marinus   1803 1-0
4. Sep, Cees        1772 - Eillert, Henk   1658 1-0
5. Tulfer, Paul      1785 - Formanoij, Paul  1761 1-0
6. Buijse, Arjan       0 - Heeregrave, Theo  1542 1-0
7. Huis in 't Veld, André 1767 - Muller, Jos    1561 1-0
8. Peut van de, Aart    1743 - Venerius, Willem  1365 1-0
  Gemiddelde rating:   1799 - Gemiddelde rating: 1676

stand klasse 4B

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.