Afgezaagd verhaal

KNSB CompetitieAltijd gezellig als de buren uit Arnhem weer eens bij ons op bezoek komen, maar of we daar na afloop van deze wedstrijd daar nu zo blij om moesten zijn… Nee, niet echt. Ze kwamen met allerlei zagen naar ons toe. Zagen zegt U? Inderdaad! Kettingzagen, cirkelzagen, opgevoerde figuurzagen, een voor zichzelf begonnen handzaag en een verstekzaag die op de vlucht was. En als je met zo’n arsenaal binnenkomt kun je verwachten dat het de bedoeling is om eens goed aan onze “poten” te gaan zagen. Nee, echt vriendelijk kwamen ze niet over deze middag. Ze gebruikten de smoes dat ze alvast kerstbomen gingen zagen voor in Arnhem, ja zo ken ik er ook nog wel een paar. En dat ging de hele middag door, dat ze nog tijd hadden om te schaken is onbegrijpelijk. Zie hier een verslag van een middag houtjes verschuiven, en planken tot iets anders verwerken, waar andere mensen hun versierselen dan weer inhangen. Maar die opsmuk was niet aan de spelers van MuConsult Apeldoorn 2 besteed.

Nikolai was de eerste die scherpe randjes van de cirkelzaag moest voelen. We begonnen ons al zorgen te maken omdat hij niet op het afgesproken tijdstip zich meldde. Hij zit een boek te lezen, hij is een spel aan het spelen… de eerste paniekerige schreeuwen. Is hij al gebeld, nee nog niet gebeld… oh gelukkig, hij komt net op tijd binnen voor de speech van Lumberjack Ed! De bemoedigende woorden hebben geen positieve invloed op het spel van Nikolai, alhoewel het lang duurt voordat daar duidelijkheid in verschaft wordt. Nadat de eerste bomen geveld zijn en er toch een behoorlijke blokkade is opgetrokken door wit is het geen reden tot paniek. Als er niet direct winst in blijkt te zitten kun je altijd voor de veilige remise gaan. Maar dat is juist de zere tak van Nikolai, hij wil altijd voor de winst gaan! Die positieve houding kost hem de nodige partijen. Arthur Maters weet handig gebruik te maken van de vrijgekomen lijnen en het gaat snel van kwaad tot erger voor Kabbie. Een verschrikkelijke paardvork zorgt ervoor dat alle bladeren van zwart op de grond vallen. Een kerstbal in de boom achter…

Met alles wat in zijn vermogen zit probeert Henk Eleveld het zwarte bos van zijn tegenstander om te kappen, maar welk zaagblad of kloofbijl hij ook gebruikt, het wil niet lukken. Een blokkade van vier pionnen op de damevleugel lijkt er mooi uit te zien maar die is een aantal zetten later al weer vakkundig weggevaagd. Zwart lijkt dan nog vervaarlijk op te kunnen stomen met zijn vrijgekomen a-pion, maar dan is het aan Henk om deze pion met veel bravoure een halt toe te roepen. Henk zegt dan tegen Henk dat hij er niet veel meer dan remise uit kan halen. En dat is inderdaad korte tijd later de uitslag die in de volgende kerstboom is gekerfd.

Het geheime wapen van Freddie van der Elburg is een op afstand bedienbare decoupeerzaag, en daar hadden de Arnhemmers geen rekening mee gehouden. Deze beweegt zich onopvallend in de achterhoede en is van plan genadeloos toe te slaan op een moment dat Mathieu Roskam het niet verwacht. Deze heeft lange tijd een miniem voordeel maar kan dat niet uitbuiten. En dan is Freddie al lange tijd bezig zijn snode plannen kracht bij te zetten. Een kruislings in het nauw gebrachte zwarte toren weet geen goede velden meer te vinden terwijl de witte dame een splinter in haar oog krijgt. Die decoupeerzagen kunnen meedogenloos zijn! Het vonnis is dan snel geveld, alsof een Secoya boom een tak verliest. Maar goed, we kunnen even wat terug doen, want het stormt op dat moment al behoorlijk in de Apeldoornse bossen.

Niet lang daarna wordt het halve Apeldoorns bos aan flarden gezaagd, er resteren dan alleen nog een aantal stompjes. Met grove kartels aan de zagen gaan ze meedogenloos door de trotse stammen heen! Het eerste slachtoffer daarvan is Martin van Dommelen. Op het oog lijkt hij nergens in de partij iets te hebben kunnen bereiken. Opgezadeld met een gepende (!) pion op b2 probeert hij met allerlei middelen zich los te wrikken. Maar ja, als er stammen gerooid moeten worden, zullen deze vooral stevig vastgezet moeten worden. Anders gaat de zaag ongecontroleerde acties uitvoeren en daar krijg hij echt geen kans toe. Zijn dame zwalkt van links naar rechts en van voor naar achter zonder eigenlijk een specifiek doel voor ogen te hebben. De inkeping in de witte stelling is al gemaakt en de toeschouwers gaan al aan de kant: dan schreeuwt Dries Wedda: Van onderen! Een korte combinatie velt het oordeel over de witte stelling, met twee pionnen minder is het geen eerlijke strijd meer. We komen wederom op achterstand om deze niet meer in te lopen.

Ook Jelle Bauer lukt het niet om de cirkelzaag te ontwijken, ondanks het feit dat hij lange tijd niets te frezen heeft van zijn tegenstander… Al snel zijn de diverse stukken inclusief de dames afgeruild en begint het avontuur van het slim spelen in het middenspel. Wie heeft de betere techniek of het slimste valletje in de pocket? De beide zwarte paarden springen wel alle kanten op, op het bord over de diverse achtergelaten takken. Die gasten ruimen blijkbaar ook niets op! Maar als alles veilig lijkt te zijn laat Jelle zich verleiden om de torens te gaan ruilen, de uitnodiging wordt met beide spijkers aangegrepen want hij verslikt zich in een verborgen valletje. Zeer pijnlijk als hij daardoor een tweede pion verliest en zich ook nog pardoes mat laten zetten midden op het bord. Het zijn van die dagen.

Casper Wouters lijkt in een vormcrisis te verkeren, en dat werd vandaag nog eens duidelijk gemaakt door Sebas Beumers. Nadat Casper vanuit de opening niets bijzonders heeft weten te bereiken moet hij op zoek naar een ander plan om de zwarte houtzagerij proberen te versplinteren. Maar hij kan geen opening vinden, sterker nog: hij kan beginnen met het hout binnen te halen voor de winter. Want aan alle kanten wordt hij teruggedrongen in de eigen gelederen. Zijn bewegingsvrijheid wordt tot een minimum beperkt en zwart heeft genoeg aan een simpele handzaag met roestige kartels om de laatste verdedigingslinie te doorbreken. Casper is in een verstikkende stelling terecht gekomen en het vuur wordt nog eens extra opgestookt om hem helemaal af te branden. Gelukkig laat hij het niet zover komen en geeft de partij tijdig op. Aldus is de stand 1½-4½ voor de schakers uit Arnhem, en om eerlijk te zijn werd dat van tevoren al wel verwacht.

Bord 1: Willy Hendriks - Theo Visschedijk

Maar we zijn er nog niet, want op het eerste bord is Theo nog steeds aan het strijden tegen Willy Hendriks. Ja inderdaad, ze hadden bij de tegenstanders goed ingeschat: het eerste bord werd opgeofferd! Theo maakte er geen probleem van om als kop van Jut de strijd aan te gaan. Maar die koppen hoeven niet altijd als zodanig verder door het leven te gaan, en dat weet hij zelf ook. Helaas kreeg een in een vorig seizoen goed resultaat geen vervolg. Je weet dat je op een bepaald moment de trucjes of slimme zetjes om je oren krijgt, zo ook vandaag. Na twintig zetten wordt de eerste kloof aangebracht bij zwart, hij verliest een pion en daarmee is zo ongeveer het verhaal wel verteld van deze partij. Toch laat Theo het zich wel bewijzen maar reeds de nodige uren weet ook hij dat er geen redden meer aan is.

Marcel Boel heeft vandaag een zware dobber te verduren. Vroeg in de partij wordt hem een pion ontfutseld en de rest van de middag kan hij in de verdediging gaan. Een zware en lange middag lijkt mij zo. Al het overige sprokkelhout gaat de nabrander in en we gaan een dubbel toreneindspel totaal uitmelken. Voor Bob Beeke een makkelijkere opgave dan voor Marcel maar hij blijft stug volhouden. Zoals gebruikelijk heeft Freddie weer een profetische uitspraak: Marcel kan dat wel! En alhoewel hij tot het uiterste getest wordt, weet hij alles binnen de perken te houden. Het zaagje van de figuurzaag dat altijd dreigt te knappen houdt stand en breekt niet.

Na bijna vijf uur spelen is de eindstand 2-6 in het voordeel van de gasten uit Arnhem, en dat is eigenlijk wel volgens de op dit moment geldende verhoudingen. Zij willen op den duur doorstijgen naar een hogere klasse waar wij al genoegen nemen met een plek in de middenmoot in de tweede klasse. Maar daarvoor moeten we nog een paar hobbels proberen te slechten en tegen het eind van deze competitie duidelijk maken wat onze plek is. En nu gaan we die kerstbomen aftuigen!

  MuConsult Apeldoorn 2   - Arnhemse Schaakacademie 1   2-6
1. Visschedijk, Theo   1781 - Hendriks, Willy     2410 0-1
2. Dommelen van, Martin 2151 - Wedda, Dries      2168 0-1
3. Boel, Marcel     2212 - Beeke, Bob       2257 ½-½
4. Wouters, Casper    1992 - Beumer, Sebas      2149 0-1
5. Elburg vd, Freddie  2187 - Roskam, Mathieu     2028 1-0
6. Bauer, Jelle     1920 - Hoorn van, Geert    2054 0-1
7. Kabanof, Nikolai   1983 - Maters, Arthur     1994 0-1
8. Eleveld, Henk     2005 - Nispenrode van, Thomas 2030 ½-½
  Gemiddelde rating:  2029  Gemiddelde rating:   2136

’t Andere verslag | foto’s op Facebook | foto’s op Google | partijen in pgn | stand in klasse 2A

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.