Schaakstad 2 ten onder tegen Denk en Zet uit Hattem

SOS-competitie

Ondanks een gemiddeld surplus van 100 ELO-punten zijn we er niet in geslaagd de Hattemse schakers te verslaan. We verloren 3,5-4,5 na een bloedstollende finish met Henk Scholten in de hoofdrol…

Onze captain Lex op vakantie in Thailand en daarom mocht ik voor één keer teamleider spelen. Mijn drie gouden regels (bij remise overleggen, winst zonder overleg toegestaan en verliezen niet toegestaan) zijn met voeten getreden. Rob zijn dame werd opgejaagd en opgesloten. Herhaling van zetten, anders dameverlies, betekende de eerste remise. Rien Bos kwam in een gelijke stelling met één pion minder tot remise overeen. Wilco kon niet in zijn spel komen en men besloot tot remise. De stand op de andere borden was zodanig dat er nog geen zinvolle voorspelling gemaakt kon worden. Zelf stond ik beduidend beter, Henk stond (vanaf het begin) verloren! Adriaan kon zijn twee pionnen voorsprong in het eindspel niet benutten en de volgende remise was een feit. Mijn partij (tegen mijn vroegere collega bij Raet) ging crescendo en het eerste volle punt punt was binnen. Leen aan bord 4 kwam in een uiterst scherpe partij terecht waarbij de tegenstander de damevleugel volledig beheerste en Leen de koningsvleugel enigszins. In tijdnood werd het nog zeer spannend maar het Hattemse overwicht was te sterk en de stand 3-3.

Cees met zwart aan bord 1 trof een sterke en zeer ervaren tegenstander. Ik had het idee dat Cees wat beter stond, maar in het eindspel bleek wit’s extra pion een tempowinst én de partij op te leveren. En dan Henk, onze invaller. Ik zeg het niet vaak, maar de opening en de opzet van de stukken was bedroevend. Op zet 20 stonden Ta1, Pb1, Lc1, pionnen a2, b2, c2 nog steeds op hun plaats. Een stuk moest ingeleverd worden, het was vechten tegen de bierkaai. En toch toonden beide spelers in de late uurtjes een enorme vechtlust met, in tijdnood, ook diverse blunders. Na afruil van de zware stukken kon Henk eigenlijk wel opgeven. Maar geheel in stijl ging er onnodig nog een stuk van het bord, waarna remise onontkoombaar was. Hulde aan beide spelers voor hun vechtlust. De partij is door velen aanschouwd. Er was meer publiek dan bij enig grootmeesterpartij.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.