MuConsult 3 schiet uit zijn slof

KNSB CompetitieHet was een vreemde gewaarwording: maar liefst zeven overwinningen aaneengeregen en de tegenstander vermorzeld. Dik verdiend, wellicht iets te flatteus.

 

Onze borden 1 en 2 moesten verstek laten gaan. Theo Visschedijk nam plaats aan het eerste bord, Cees Beekhuis bezette bord 2. Tot ons geluk was ook Caissa-sterspeler Folke van Dorp met zijn 2100 ELO verhinderd, waardoor iedereen een bord opschoof en mijn tegenstander nu maar 1848 ELO had. In mijn partij met wit, een geweigerd Morra-gambiet, had ik de gehele partij een licht voordeel. De tegenstander toonde weinig initiatief en was kennelijk tevreden met remise. Ik kwam er niet doorheen; remise het logisch gevolg. Naast mij kreeg Cees Beekhuis een stuk tegen twee pionnen cadeau. Zou zeggen appeltje-eitje, maar tegenstander Marc Land speelde het knap. Cees had een bar slechte loper plus koning en moest voorzichtig manoeuvreren tegen drie vrijpionnen plus koning. Uiteindelijk konden de pionnen worden geblokkeerd en een Cees’ vrijpion oprukken en de vijandelijke koning weglokken. Punt binnen na vier uur spelen, maar toen was de wedstrijd al lang en breed beslist.

Paul Tulfer speelde met wit een klassieke Siciliaan. Een enorme variatie aan tactische wendingen, waarvan ik het einde niet heb kunnen zien. Het overwicht van Paul betekende het eerste volle punt. André kon al heel snel met paard schaak geven op d6. Koning naar f8, rokade niet meer mogelijk en André had een gigantisch ontwikkelingsvoorsprong. De vijandelijke koning moest uiteindelijk naar de a-lijn wandelen. Een remiseaanbod werd in overleg met de teamleider afgewimpeld. Ruimte- en positievoordeel resulteerde na toch nog lang spelen in een vol punt. Aart van der Peut moest tegen een jeugdspeler zonder rating. Maar schaken kon hij. Veel pionnen, lopers op verschillende kleur en dame en torens nog op het bord voorspelden een remise. Aart offerde een kwal tegen twee pionnen en sneed messcherp de vijandelijke stelling binnen. Alweer een punt, wat een saai wedstrijdverloop.

Tobias kwam wat stroef uit de opening en dreigde een centrumpion te verliezen. Niet gezien hoe hij zich hieruit redde. Een ongelijke loper met dame en toren ontspon zich. Loper van Tobias was veel actiever en de vijandelijke koning stond lichtelijk op de tocht. Tactische wendingen leidden tot een loperoffer, waarna een vorkje meteen de partij beëindigde. Cees Sep stond na de opening enorm in de verdrukking. Geen ruimte voor zijn eigen stukken. Maar ja, ooit moet de tegenstander ook forceren en Cees sloeg keihard terug. Cees had dame tegen twee torens plus een zootje pionnen. Nauwkeurig spelen en weer een punt binnen. Wat een luxe voor de teamleider. Arjan Buijse verkoos een fikse aanval in plaats van een eenvoudige pionwinst. Helaas een verdediging over het hoofd gezien en de partij moest toen nog ontbranden. Tijd goed ingedeeld en de 40e zet succesvol gehaald en een half uur extra bedenktijd verdiend. Zijn zwart blinkende stukken schenen in het licht en moeilijk te onderscheiden van de witte. Er werden doffe zwarte stukken voor in de plaats gezet en met twee pionnen in het voordeel wist Arjan de zevende overwinning veilig te stellen.

Dachten dat we nu koploper zouden zijn. Maar nee, hoor. Borne heeft evenveel wedstrijd- en bordpunten. Dus gedeeld eerste😅. Over drie weken volgende ronde tegen… Borne.

Caïssa Elburg 1        - MuConsult Apeldoorn 3       ½-7½
Zecha, Espen       1851 - Visschedijk, Theo      1781 ½-½
Land, Marc        1792 - Beekhuis, Cees       1921 0-1
Pierik, Ardi       1740 - Vries de, Tobias      1865 0-1
Voulon, Markus      1679 - Sep, Cees          1772 0-1
Mulder, Arjan      1696 - Tulfer, Paul        1785 0-1
Keijzer, Fred      1657 - Buijse, Arjan         0  0-1
Maat v.d., Har      1656 - Huis in 't Veld, André   1767 0-1
Zecha, Oscar       1470 - Peut van de, Aart      1743 0-1
Gemiddelde rating:    1693  Gemiddelde rating:     1805

stand klasse 4B

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.