Voorspelbare uitslag

KNSB CompetitieNieuw seizoen, nieuwe kansen voor het derde KNSB-team van MuConsult. Maarten Beekhuis is helaas vertrokken, Bob Bishoen, Paul Tulfer en Arjan Buijse komen het team versterken. Welkom!

De eerste ronde tegen het altijd sterke E.N.O. uit Nijverdal. Een geluk bij een ongeluk dat Nijverdal met drie reserves moest aantreden. Bij ons waren Cees Sep en Tobias de Vries verhinderd, Nico Olivier en Frie van Belle waren de vervangers. Gelukkig hebben we een evenwichtig team inclusief sterke reserves, zodat bij vervanging ons team niet veel zwakker wordt.

Zelf heb ik me als reserve opgesteld en fungeerde als non-playing captain. Bij de start van de wedstrijd heb ik een voorspelling van de uitslag gedaan op basis van elo-rating én ‘hoe iedereen erin steekt’. De voorspelling was bord 1 (Gonzalo) en 2 (Bob) gezamenlijk 1 punt, bord 3 (Frie) winst, bord 4 (Nico) remise, bord 5 (Paul) winst, bord 6 (Arjan) remise, bord 7 (André) verlies, bord 8 (Aart) winst. Dat zou een 5-3 overwinning betekenen.

Nico Olivier aan bord 4 logenstrafte al snel mijn voorspelling. Tegenstander ging lang rokeren terwijl Nico daar gemakkelijk een open lijn kon forceren. Het duurde niet lang of Nico kon zijn dame offeren om snel later mat te geven. Aart van der Peut had op papier een elo-plus van 250 ten opzichte van zijn tegenstander. Hij vergaloppeerde zich enigszins door een pion te verliezen. Maar daarna schoten zijn dame en loper door de vijandelijke stelling en mat was onontkoombaar. Al snel een 2-0 voorsprong. (Heel anders dan vorig jaar toen we de eerste wedstrijd met 0,5-7,5 verloren). Paul Tulfer kwam in een 100% gelijk middenspel terecht, waar weinig eer aan te behalen viel. Dan maar remise.

Het was halverwege de wedstrijd en ik had me voorgenomen om opnieuw een voorspelling te doen. Dat werd bord 1 (Gonzalo) remise, bord 2 (Bob) winst, bord 3 (Frie) remise, bord 6 (Arjan) remise, bord 7 (André) remise. Met de besliste partijen opnieuw een 5-3 zege!

Gonzalo kon bogen op een solide partij die de hele partij in evenwicht was. Met remise als verwacht resultaat. André had het de gehele partij moeilijk tegen een 2100 speler, die weliswaar een jaar of tien bijna niet meer gespeeld had. Maar ja, een schaakvos verliest niet zijn streken en verlies was onvermijdelijk. Bob debuteerde aan bord 2. Met een dame tegen twee torens ging Bob pionnetjes snoepen en de ruimte voor de torens flink beperken. Totdat één van de torens tegen een loper omgewisseld moest worden. Daarna was het techniek om de partij naar zich toe te trekken. Arjan Buijse kreeg een eindspel met ongelijke lopers plus ieder nog een toren plus wat pionnen. De loper en toren van de tegenstander hadden echter matpotentieel. Er waren volop winstkansen en remisekansen voor Arjan, maar door een gehaaste vergissing gingen loper én toren ineens van het bord en verlies was onvermijdelijk. Gemeld moet worden dat Arjan niet op de hoogte was het halve uur extra speeltijd na 40 zetten. Daardoor dacht Arjan dat hij in tijdnood zat. Balen, maar dat zal niet weer weer gebeuren. Ten slotte Frie van Belle, die in een paard-pionnen eindspel terecht kwam. Van beide kanten zeer nauwkeurig manoeuvreren, wat uiteindelijk tot de verlossende remise én de 4,5-3,5 overwinning leidde.

Mijn voorspellingen in het begin en halverwege de wedstrijd waren steeds 5-3. Het werd 4,5-3,5 dus daar zaten we niet ver van af. Als Arjan wel de 30 minuten extra tijd gebruikt zou hebben, zou de uitslag er beslist gunstiger uitzien. Volgende ronde op 2 november tegen Elburg. Op papier een tegenstander die we moeten kunnen verslaan.

MuConsult Apeldoorn 3      - ENO 1              4½-3½
Tangarife Ramirez, Gonzalo 1940 - Alssema, Etien       1973 ½-½
Bishoen, Bob        1895 - Johnson Temisaren, Matthew 1858 1-0
Belle van, Frie       1879 - Klink, Dennie        1792 ½-½
Olivier, Nico        1746 - Lamers, Marco        1641 1-0
Tulfer, Paul        1791 - Doctor, Harry        1622 ½-½
Buijse, Arjan        0  - Voortman, Niels       1823 0-1
Huis in 't Veld, André   1770 - Poffers, Adriaan      2114 0-1
Peut van de, Aart      1785 - Brinkhuis, Wim       1539 1-0
Gemiddelde rating:     1829  Gemiddelde rating:     1795

foto’s op Google | stand klasse 4B

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.