De strijd tegen het Noorden

KNSB CompetitieNadat we het vorige seizoen voornamelijk noordelijke tegenstanders hadden gehad en ook meer dan gemiddeld die kant op mochten reizen, hebben we dit jaar het geluk en voordeel dat de meeste tegenstanders uit de noordelijke helft van het land komen. Maar we mogen niet klagen omdat we dan revanche kunnen en willen nemen waar het toen misging, met andere woorden: er staan nog een paar rekeningen open om te vereffenen. Niet gezegd dat we dat zo maar even gaan bewerkstelligen, maar ik neem aan dat het team wel die intentie heeft. Het juiste voorbeeld geeft Erik Smit door een week voor de eerste ronde alvast de speelzaal en het gebouw in te zegenen. Er was verder wel niemand aanwezig om dit te aanschouwen, maar het toont in ieder geval zijn gedrevenheid. Er restte hem toen niets anders om maar alvast de stukken en tafels klaar te zetten voor de grote speeldag, toch nog iets nuttigs gedaan. We hebben hem maar niet verteld dat het op maandag en woensdag allemaal al weer verplaatst was…

Maar goed, het noorden werd in de eerste ronde vertegenwoordigd door SISSA. Promovendus en de eerste mogelijkheid voor ons om de vorm te testen. En gelukkig pakte het goed voor ons uit. Nu maar hopen dat het indruk heeft gemaakt op de andere titelkandidaten. Na een introductie van onze voorzitter en een hartelijk welkom-terug aan Erwin l’Ami, gevolgd door een spetterende speech van de wedstrijdleider konden we de eerstvolgende 2-3 uur gaan wachten hoe de strijd zich zou gaan ontwikkelen. Mooie gelegenheid om de training van de Formule 1 te kijken, want die vloog letterlijk en figuurlijk voorbij. En na die training begon het er al op te lijken dat we een middag zouden beleven die we met volle tevredenheid zouden afsluiten. Langzaam maar zeker werd op diverse borden de druk opgevoerd en dat dan ten nadele van de tegenstanders. Casper trok met zijn pionnen naar voren, Henk was op weg een kwaliteit te winnen, Martin had een prettige stelling en Erik had vorige week al zijn eerste twintig zetten gedaan. Maar ja, helaas zonder tegenstander.

Na iets meer dan drie uur spelen noteerde Marcel Boel het eerste punt van het seizoen voor het team. Marcel is niet onder indruk van de ongebruikelijke Siciliaanse opening van zijn tegenstander. Hij gaat al snel over tot de orde van de dag: het opzetten van een aanval op de witte koning. En hij maakt er gebruik van dat de witte stukken nog niet wakker zijn als Marcel de pionnen naar voren dirigeert. Als Carl Hoekstra dat in de gaten krijgt is het al te laat. De aanval speelt als vanzelf en de pionnen maken gehakt van de verdediging rondom de witte koning. Uiteindelijk wint vrijwel elke zet, verzet is zinloos. Een lekkere overwinning om het seizoen mee te beginnen en die vorige partijen achter zich te laten. 1-0 voor Apeldoorn.

Jelle Bauer speelt op het derde bord eveneens een nogal ongebruikelijke opening, maar in het Engels lijk je je alles te kunnen veroorloven, als het maar niet volgens de gebaande paden is. Bereikt hij iets met die strategie? Ik zou het niet weten en ik volg maar het oordeel dat de computer geeft. En die vertelt dat het evenwicht nergens is verbroken, een klein minnetje of plusje aan beide kanten in het middenspel, maar niets wat beslissend is. Aan het eind van de partij weet Jelle een pion te winnen wat hem zeker winstkansen biedt, maar die pakt hij niet aan. Wat de beweegredenen zijn om remise te accepteren is me niet duidelijk. Toch maar safety first in de eerste ronde?

En dan worden in korte tijd twee volle punten aan ons totaal toegevoegd. Freddie van der Elburg is de eerste van deze twee die zijn partij positief voltooit. Een belangrijke rol speelt de witveldige loper van zwart. Zo gauw deze de witte stelling weet binnen te dringen is het paniek aan de overkant. Wit denkt en hoopt dat vrijgevochten witte pion nog voor enige paniek in de zwarte stelling kan zorgen maar het tegendeel is waar. Deze pion wordt vakkundig geneutraliseerd en dan blijft er weinig meer over van de witte stelling. En daarna is het alleen maar prijsschieten totdat wit opgeeft. En daar ontkomt hij niet aan. Voorsprong uitgebouwd naar 2½-½, en dat is zonder twijfel absoluut verdiend!

Freddie van der Elburg, Casper Wouters
Freddie van der Elburg, Casper Wouters
Onder het mom van de druk opvoeren bij de tegenstander draagt Casper ook zijn steentje bij. Maar hij moet er wel secuur voor werken. Het is hem toevertrouwd. Als de eerste bres in de zwarte stelling is geslagen volgt de rest vanzelf. Is het voordeel dan direct beslissend? Het lijkt er niet op, maar de batterij van dame en torens ziet er indrukwekkend uit en staat klaar voor de genadeklap. Zwart helpt Casper een handje met het versnellen van de beslissing, omdat hij denkt een kwaliteit te kunnen winnen. Helaas krijgt hij een harde tik op de neus en een van de zwarte torens komt in moeilijkheden en er is geen redder in de buurt. In principe gaat Casper een stuk extra overhouden na de afruil en dat was Salibegovic teveel, genoeg voor opgave. Weer een puntje erbij, dat hebben we nodig.

Tja, en dan Erik Smit… Was hij alle energie al kwijtgeraakt toen hij vorige week alles had klaargezet voor de wedstrijd van vandaag? Op zich komt hij goed uit de opening, maar een vervelend blokje zwarte pionnen in het centrum kan hij niet uit de weg ruimen. En als die dan ook nog een vrije speelruimte krijgen moet Erik op zijn tellen passen, en uiteraard ook de e-mail van de Boss goed lezen! Maar hulde aan Erik dat hij de stelling goed weet te doorgronden en doorheeft dat het toreneindspel binnen de remisemarge blijft. Daar zorgen mede zijn eigen twee vrijpionnen voor. De zwarte koning kan niet de oversteek maken om zijn pionnen te ondersteunen. En die worden op zijn beurt weer in toom gehouden door de witte koning; daar sta je dan tegenover de grote boze witte koning, stelletje belhamels! Remise voor Erik, en het eerste matchpunt is binnen. Maar we hebben alles onder controle en SISSA krijgt geen schijn van kans in deze wedstrijd!

En dat wordt nog maar eens benadrukt door Martin van Dommelen, die verkondigt wonderwel goed geslapen te hebben ondanks de geboorte van zoontje Jurre. Maar moet ook bekennen dat hij sinds het einde van de vorige campagne geen stuk meer aangeraakt te hebben, ach hij teert uiteraard nog op zijn natuurtalent . Ondanks het weinige spelen weet ook hij de druk flink op te voeren tegen Arno Scheffer. En al voor de twintigste zet heeft hij groot voordeel. Tijd om het karwei af te maken. De zwarte koning loopt als een ongeleid projectiel rond en verbergt zich elke keer schuchter achter dame en loper, Martin lijkt geen genade te kennen. Maar ook Martin moet op zijn tellen letten, want op een moment van onoplettendheid laat hij de partij uit zijn handen glippen. Had hij tussendoor maar heel eventjes de koning opzijgezet, en er zou niets aan de hand geweest zijn. Helaas, Martin vergeet het en het voordeel is als sneeuw voor de zon verdwenen. Gelukkig voor hem blijft het allemaal nog net binnen de remisemarge en dat is dan ook kort daarna de uitslag. Een narrow escape die eigenlijk de volle winst op had moeten leveren. Feit is wel dat dan ook het tweede matchpunt binnen is geloodst, en dat zonder dat we op een van de borden echte problemen hebben moeten ondervinden.

En ook Henk Eleveld levert zijn vandaag zijn bijdrage in positieve zin. Als hij op de twintigste zet een pion op d6 posteert, weet hij dat de brave borst het zwart heel lastig gaat maken. De ondersteuning volgt van achter uit het witte kamp en zwart kan de problemen alleen maar oplossen door ten koste van een kwaliteit de pion op te ruimen. En vanaf daar is het puur techniek zoals Marcel het beschrijft. Dat is inderdaad het geval, hoewel het de nodige tijd in beslag neemt. Henk neemt er rustig de tijd voor maar weet dan al dat hem de winst niet meer kan ontgaan. Als Henk een vrijpion weet te creëren vindt zijn tegenstander het genoeg en geeft op. Ook hier viel weinig op af te dingen, een goed uitgespeelde winst.

En dan is alleen Nikolai nog bezig en die heeft zoals gewoonlijk al weer een heel avontuur beleefd. Waar moet ik beginnen? Zeg het maar, en ik heb het al vaker mogen vertellen: de typische Nikolai-partij. Chaotisch en je denkt dat hij zo onder de voet zal worden gelopen, dan kantelt het weer en dan weet je nog steeds niet hoe de stelling beoordeeld kan worden. Zoiets, maar dan in het kwadraat. Feit is wel dat het eerste gedeelte van de partij voordeel oplevert voor wit, mede door een gewonnen pion. Maar dan nog moet je Nikolai zestien keer verslaan, zo’n dag was het. En volledig terecht hulde aan Nikolai die mede door het actieve samenspel van toren en paard de witte koning in zeer grote problemen weet te werken. Zelfs zo erg dat wit genoodzaakt is een kwaliteit te geven om enigszins uit de problemen te komen. Maar dan nog is het gevaar niet geweken, want de witte koning zit opgesloten achter zijn pionnen en kan geen kant op. In die fase speelt Kabbie het spel perfect, raakt zijn laatste pion kwijt maar geen nood, want die ene zet zal hem de winst brengen… brengen, bracht, had gebracht, zou brengen, niet gebracht. Hij weet welke zet het is en speelt hem helaas niet en er blijft een eindspel over van gaaaaaaap toren tegen gaaaaaaaap paaaard… Helaas is de stelling zo dat hij geen kans meer heeft op winst. Dat het te winnen is weten we van Thomas Beerdsen, maar die had een iets andere opstelling dan Nikolai nu. Als bijna de halve zaal in slaap is gesust besluit hij dan ook maar om remise voor te stellen. Hij ziet het niet meer is zijn commentaar. Jammer maar helaas, de kansen komen nog wel een andere ronde.

Nikolai Kabanof
Al met al een gedegen overwinning, eentje waar we absoluut niet in gevaar zijn geweest en waar niets op af te dingen valt. Maar ook een van de tegenstanders waarbij we van tevoren al wisten dat deze gewonnen moest worden, en dat is met verve gebeurd! En dan gaan we de volgende ronde maar weer een keer naar het Noorden. Even kijken hoe we er zeker van kunnen zijn dat Erik niet weer een week te vroeg gaat, want hoogstwaarschijnlijk kunnen ze het in Assen niet aan dat hij een week lang daar ronddoolt…

  MuConsult Apeldoorn 2   - SISSA           6-2     
1. Elburg vd, Freddie  2182 - Jong de, Mathijs  1973 1-0
2. Wouters, Casper    1916 - Salihbegovic, Edim 2090 1-0
3. Bauer, Jelle     1942 - Pouw, M. Marcel   1872 ½-½
4. Smit, Erik      2140 - Oord, R. Raymon   2042 ½-½
5. Boel, Marcel     2209 - Hoekstra, Carl   1889 1-0
6. Dommelen van, Martin 2158 - Scheffer, Enno   1895 ½-½
7. Kabanof, Nikolai   2001 - Hemmes, Maarten   1881 ½-½
8. Eleveld, Henk     1998 - Muller, Kenneth   1825 1-0
  Gemiddelde rating:  2108  Gemiddelde rating: 1991

foto’s op Google | partijen in pgn | stand in klasse 2A

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.