Mooie start voor MuConsult Apeldoorn

KNSB CompetitieWe hebben al enkele seizoenen een veelbelovend team met MuConsult Apeldoorn, maar doorgaans komen we moeizaam uit de startblokken en raken we te vaak verwikkeld in de strijd tegen degradatie. Terwijl het plan eigenlijk is om zo langzamerhand bovenin een woordje te gaan meespreken. In de aanloop naar dit nieuwe seizoen lijken we de perfecte slag geslagen te hebben met het aantrekken van speler-trainer Erwin l’Ami. De grootmeester uit Woerden heeft in zijn tienerjaren al eventjes voor Apeldoorn gespeeld, dus technisch gezien kunnen we spreken van een rentree. Het punt is dat ons team diverse jonge kandidaat-grootmeesters heeft, die gebaat zijn bij een zeer ervaren zwaargewicht in de gelederen. Erwin heeft vroeger nog met Topalov gewerkt en werkt inmiddels al jaren als trainer van Giri. Binnen ons team is hij van meet af aan erg betrokken en geeft daarmee een prachtige nieuwe impuls.

Pikant detail was dat we de eerste ronde tegen het oude team van Erwin speelden, voormalig landskampioen En Passant. Nu zijn er in het verleden wel vaker spelers van ons naar En Passant vertrokken of omgekeerd, dat is eigenlijk nooit een probleem. Afgelopen zaterdag liet En Passant ook geen twijfel bestaan over het belang van de wedstrijd en verscheen met vijf grootmeesters aan de start. Na ruim twee uur spelen vielen er twee remises. Thomas Beerdsen kreeg wellicht niet van zijn positionele benadering wat hij had gehoopt en accepteerde het remise aanbod van Alexandre Dgebuadze. Roeland Pruijssers was eager om er een echt gevecht van te maken, maar Namig Guliyev trok vroeg aan de noodrem en zodoende verdween alle muziek uit de stelling.

Het Limburgse onderonsje tussen Max Warmerdam en Ivo Wantola was een strakke, overtuigende strategische overwinning voor onze jonge captain. Daarmee zette Max niet alleen het team op een 2-1 voorsprong, maar tikte zelf ook voor het eerst de 2500 ratinggrens aan, hetgeen een belangrijke voorwaarde is op weg naar de grootmeestertitel. Zelf speelde ik de opening onnauwkeurig tegen Peng, maar nadat ze begin middenspel een belangrijke kans had gemist, had ik het ergste achter de rug. Mijn loperpaar compenseerde de minuspion, dynamisch evenwicht en derhalve remise. Tim Lammens speelde evenals Max een positionele modelpartij, tegen Richard Vedder. Met name het tripleren op de d-lijn met de dame als achterste stuk was fraai. Na een gepast tactisch slot bedroeg de voorsprong 3,5-1,5.

Daarmee was de strijd echter niet gestreden. De beslissing viel zoals wel vaker tegen het einde van het beruchte vierde speeluur. De partij tussen Armen Hachijan en Henk Vedder schoot werkelijk alle kanten op, een echt straatgevecht. Net toen Armen weer een dominante stelling te pakken had, wikkelde hij ongelukkig af en verloor. Friso Nijboer en Nico Zwirs hadden een vlijmscherpe Siciliaan met wederzijdse kansen. Beide spelers hielden een zekere mate van controle en uiteindelijk ontstond er een remise eindspel. De match viel definitief onze kant op toen Stefan Kuipers met het volle punt ervandoor ging tegen Valentin Buckels. Vorig seizoen won Stefan een lange cruciale partij van Valentin (toen nog Zuid Limburg) door middel van een kwaliteitsoffer. Dit keer had Stefan wederom een kwaliteit minder, maar nu was het uit nood geboren en de compensatie aanvankelijk ver te zoeken. Toen de jonge Duitser verzuimde door te pakken, ging het van kwaad tot erger en kantelde de partij volledig.


Met deze 5-3 voorsprong hing het grootste deel van het team opgelucht in de bar, want Erwin had inmiddels een technisch gewonnen eindspel. Arthur van de Oudeweetering had ondertussen een zware middag, zijn Stonewall kwam niet lekker uit de verf. Jan Willem van de Griendt hield bekwaam de druk op de ketel en besliste het eindspel in zijn voordeel. Zodoende moest onze nieuwe kopman het gaan doen. Nadat enkele technische problemen waren overwonnen, tikte Erwin het eindspel uiteindelijk rustig uit en bezorgde Apeldoorn daarmee een mooie start van het nieuwe seizoen.

  MuConsult Apeldoorn      - En Passant          6-4
 1. Pruijssers, Roeland    2535 - Guliyev, Namig     2541 ½-½
 2. Ami l', Erwin       2620 - Feygin, Michael     2471 1-0
 3. Kuipers, Stefan      2469 - Buckels, Valentin    2446 1-0
 4. Beerdsen, Thomas     2489 - Dgebuadze, Alexandre  2469 ½-½
 5. Zwirs, Nico        2399 - Nijboer, Friso     2472 ½-½
 6. Warmerdam, Max      2486 - Wantola, Ivo      2345 1-0
 7. Oudeweetering vd, Arthur 2276 - Griendt vd, Jan Willem 2342 0-1
 8. Lammens, Tim       2269 - Vedder, Richard     2284 1-0
 9. Delft van, Merijn     2348 - Peng, Zhaoqin      2371 ½-½
10. Hachijan, Armen      2293 - Vedder, Henk      2343 0-1
  Gemiddelde rating:    2418  Gemiddelde rating:   2408

’t Andere verslag | foto’s op Google | partijen in pgn | stand in Meesterklasse

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.