Terugblik extern seizoen 2018–2019

Bij het begin van het seizoen in september 2018 was sprake van vier grote veranderingen:

 • De OSBO is met de SGS en de SBO een nieuwe gemeenschappelijke competitie gestart onder de naam SOS met achttallen in de klassen HK (Hoofdklasse), 1, 2 en 3. De doordeweekse speelavond blijft die van de ontvangende vereniging.
 • De KNSB is uitgebreid met de klassen 4, 5 en 6 voor achttallen op zaterdag. Beide bonden zijn geheel losgekoppeld, geen onderlinge promotie- en degradatieregeling meer en een speler mag in dezelfde ronde spelen zowel in de SOS als in de KNSB.
 • Nieuw is ook de SOS-competitie voor viertallen in de klassen 1 t/m 5, doordeweeks ’thuis’ net als de gewijzigde opzet voor teams van vier in de OSBO Cup waarmee de oude naam blijft bestaan, voorlopig tenminste.
 • De voorgenomen opheffing van De Schaakmaat per 1 januari 2019 met het opgaan in Schaakstad Apeldoorn en dus anticipatie qua samenstelling van de aan te melden teams.

Inclusief de bestaande KNSB-teams (Meesterklasse, klasse 2A en beker) kwamen tien teams aan de start: een van tien, zes van acht en drie van vier met dus opgeteld 70 benodigde spelers. Vorig seizoen was dat 50 voor zeven teams en de toename is logisch met drie teams meer. Door de onvermijdelijke verhinderingen zijn 74 spelers van de partij geweest en de verhouding 70:74 is heel netjes (was 50:58). Plus zes reglementaire resultaten wegens ‘niet opgekomen’ waarvan viermaal door onszelf (was 1:1).

Realiteit versus verwachting
Altijd een netelig onderwerp, het toetsen van eerder uitgesproken verwachtingen… Het vaandelteam is niet in de buurt gekomen van het (vaag gehoopte) kampioenschap van de hoogste klasse. Maar ook geen wonderbaarlijke ontsnapping aan degradatie zoals we ons van vorig seizoen herinneren. Gewoon gehandhaafd. In juni 2018 waren de latere vier grote veranderingen nog niet echt bekend en konden we de volgende woorden lezen:

En de andere teams? Het zou heel mooi zijn als 2 t/m 6 zich opnieuw weten te handhaven. Vooral team 5 [BB: is nu 6] levert in dat geval een puike prestatie na de twee opeenvolgende promoties. Met daarnaast misschien een uitschieter naar boven. Of toch eentje naar beneden? Het bekerteam mogen we opnieuw verwachten op de finaledag. En als houder van de beker moet je die minstens tot in de finale weten te verdedigen, of niet soms? In 2005 lukte het!

De bekerhouder van de KNSB is er niet in geslaagd bij de laatste vier te komen en dat mag teleurstellend worden genoemd. Na de reguliere 2‒2 wist LOS via vluggertjes de laatste voorronde te behalen. Onverwacht en niet gedacht en daarom voor hen des te mooier. Daar staat tegenover dat het SOS OSBO-cup team wel tot de finale reikte, maar op 1 juni genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Alle andere teams hebben zich gehandhaafd en dus geen enkele uitschieter naar beneden, maar wel naar boven: het nieuwe MuConsult Apeldoorn 4 werd kampioen van de nieuwe KNSB klasse 6A. Een heel mooi resultaat van een qua rating heel evenwichtig team, samengesteld uit negen basisspelers afkomstig van Schaakmaat en Schaakstad. Zij hebben slechts één keer een invaller nodig gehad zodat gesproken mag worden van een (h)echte teamprestatie.

Resultaat per Schaakstad-team
De teamnaam begint met de eerste letter van de bond (K = KNSB, S = SOS), gevolgd door het aantal spelers in het team en de klasse van indeling.

T1 K10-Me 6e, 9 matchpunten uit 9 wedstrijden en 45½ bordpunten uit 90 borden, gehandhaafd. Max Warmerdam is met 6½ uit 9 topscorer van het team geworden. Vorig seizoen had Stefan Kuipers met 6 uit 9 de hoogste score.

T2 K8-2A 8e, 5 uit 9 en 29½ uit 72, gehandhaafd. Topscorer: Erik Smit 4½ uit 7. Vorig seizoen Marcel Boel en Freddie van der Elburg met 7 uit 9.

T3 K8-4C 8e, 7 uit 9 en 29 uit 72, gehandhaafd in een nieuwe klasse, topscorer: André Huis in ’t Veld 5½ uit 8. Vorig seizoen in de promotieklasse van de OSBO: Jelle Bauer met 6 uit 9.

T4 K8-6A 1e, 13 uit 7 en 38 uit 56, kampioen. Een nieuw team in een nieuwe klasse en samengesteld uit spelers van Schaakstad en Schaakmaat waarvan het merendeel met ervaring in OSBO 2C, 3B en 3C. Topscorers: Fabian de Vries, Raymond Jacobsen en Bert Ekkelboom met 5½ uit 6. In deze volgorde (bepaald door TPR) ook van klasse 6A.

T5 S8-1C 3e, 8 uit 7 en 30½ uit 56, gehandhaafd. Als team 1 in de nieuwe bond, topscorer: Frie van Belle 5 uit 7. Vorig seizoen in OSBO 2A en Cees Beekhuis met 6 uit 7 de hoogste score.

T6 S8-2F 3e, 9 uit 7 en 28½ uit 56, gehandhaafd. Als team 2 in de nieuwe bond, topscorer: Raymond Jacobsen 5½ uit 7 (zie ook T4). Vorig seizoen promotie in OSBO 3C en René Schaafsma met 4½ uit 5 de beste score.

T7 S8-3C Gedeeld 3e, 6 uit 6 en 26 uit 48, gehandhaafd. Als team 3 in de nieuwe bond, topscorer: Ed Blankestijn 5 uit 6. Vorig seizoen de meeste spelers in OSBO 3B en Leendert Maris met 4 uit 5 topscorer.

T8 S4-5I 2e, 8 uit 5 en 11 uit 20, gehandhaafd. Een nieuw team in de nieuwe bond en vooral bestemd voor (jeugd)spelers van De Schaakmaat. Topscorer is Julius Weitering met 2½ uit 3. Julius is niet echt een jeugdspeler, maar wel bereid om het team compleet te maken wat vooral bij uitwedstrijden nodig is geweest, ook door anderen.

T9 K4-beker Uitgeschakeld in de vierde ronde van poule A, vorig seizoen winnaar van de beker. In vier poules het knock-out systeem waarna de vier winnaars om de titel strijden. Opgeteld: 5 uit 3 en 8 uit 12, topscorer: Thomas Beerdsen 2½ uit 3. Vorig seizoen 12 uit 6 en 19½ uit 24 met Merijn van Delft als nationale topscorer: 5½ uit 6.

T10 S4-OCup 4e, kon in het finale weekend met drie man geen potten breken; 3 uit 4 en 6 uit 16. Topscorer is Gonzalo Tangarife Ramirez met 3 uit 4. Vorig seizoen als De Schaakmaat in de eerste ronde van de OSBO Cup uitgeschakeld met ½‒3½ (Rob Izaks remise).

Opgeteld betekent dit 252 punten uit 498 partijen (50,6%) door 74 spelers (niet opgekomen: 2 uit 6). Vorig seizoen 215 uit 386 (55,7%) door 58 spelers (NO: 0 uit 1). De beide wedstrijden met een versneld tempo na een gelijke stand van de bekerteams zijn niet meegerekend. Een verklaring voor het lagere percentage zou de afname van de gemiddelde rating kunnen zijn, van 1943 naar 1804. Begrijpelijk misschien maar belangrijker is het feit, dat zo veel mogelijk leden de gelegenheid wordt geboden om extern te spelen.

Nieuw ten opzichte van het vorige seizoen zijn 26 spelers (35%): Oscar Adams, Maarten ter Bals, Steven Braun, Arjan Buijse, Jan Bulthuis, Dries Elskamp, Tobias Fennema, Véronique Hijl, Catharina Hulleman, Hessel Hulleman Jr., Rob Izaks, Raymond Jacobsen, Robby Kevlishvili, Jorinde Klungers, Ruud Meuleman, Theo Meulmeester, Frits Mooibroek, Karin Pruijssers, Gonzalo Tangarife Ramirez, Katja Tangarife Ramirez, Henk Vinkes, Fabian de Vries, Tobias de Vries, Anton Weenink, Julius Weitering en Joab Weseman. Anna-Marie Hulleman was een keer opgesteld, maar heeft niet gespeeld omdat haar tegenstander niet verscheen.

Omgekeerd ook, tien spelers vorig seizoen wel, dit seizoen niet (17%): Arik Braun, Tom Caljé, Alexandr Fier, Frenk van Harreveld, Reint van der Knijff, Pieter Leopold, Marco van de Nieuwendijk, Jaap van Putten, Roland Schmalz en Jan Walpot.

S8-1C = Schaakstad Apeldoorn 1 (nou vooruit, 5…)
Als lid van het team kan ik (weer) niet nalaten hieraan extra aandacht te besteden. Het ‘oude’ team 4 (OSBO 2A) is dankzij de nieuwe bond opgewaardeerd naar team 1 (SOS 1C), maar is natuurlijk team 5 vanwege de vier teams in de KNSB. Duidelijk, nietwaar? Met zes man van vorig jaar: teamleider André Huis in ’t Veld, Frans van Dijk, Lex Cornelisse, Frie van Belle, Marco Beerdsen en Bert Baas. Gecompleteerd met Theo Visschedijk van en ook nu in KNSB team 3, dit seizoen ingedeeld in klasse 4C (André speelt eveneens in dit team) en Steven Braun, afkomstig van De Schaakmaat in de OSBO promotieklasse. En ook hij in KNSB 4C voor ASV 4, de onderlinge wedstrijd in Arnhem kende het duel van twee Schaakstedelingen: Steven ‒ André. Bij verhinderingen zijn ingevallen: Arjan Buijse (3x), Adriaan den Hertog (3x), Bert Ekkelboom (2x) en Erik Buitenhuis (1x).

Ratings en scores
De basisrating per team was bij het begin: ASV 2 Arnhem 1768, Schaakstad Apeldoorn 1744, Pegasus Zwolle 1737, ZZS! Zwolle 1734, Barneveld 2 1700, ASA 1J Arnhem 1696, VDS Beekbergen 1688, Zutphen 2 1645. De einduitslag kwam hiermee redelijk overeen met uitzondering van ASA want een jeugdig team heeft bijna per definitie een hogere ‘echte’ rating en zij werden tweede. VDS was in dubbel opzicht de pineut want zij sloten de rij en zijn ook nog eens noodgedwongen opgehouden te bestaan. Na afloop van de competitie waren de vijf hoogste spelers: Sebas Beumer 2141 (ASA 1J), Geert van Hoorn 1988 (ASA 1J), Karel Schoenmaker 1963 (ZZS!), Remco Pihlajamaa 1915 (VDS) en Emile Hoogterp 1870 (ZZS!). De hoogste Schaakstad-speler was Frie van Belle met 1849 op plaats negen.

De drie hoogste scores staan op naam van spelers van kampioen ASV 2: Edwin Peters 6 uit 7, Koen van Keulen en Piet de Mol 5½ uit 7. Frie van Belle komt op de gedeelde vijfde plaats met 5 uit 7. Plus twaalf spelers die alles wonnen en Elmar Roothaan (ASA 1J) met vijf partijen het hoogste aantal.

Uitslagen
Vier wedstrijden werden gewonnen, drie verloren en in de eindstand derde met acht match- en 30½ bordpunten. Op het maximum van 56 is dat 54,5% met 22 winstpartijen, 17 remises en ook 17 nederlagen. Op de verlieswedstrijden valt weinig af te dingen (een beetje pech tegen Pegasus misschien) terwijl we in twee winstontmoetingen enig geluk aan onze zijde hadden. Zo gaat dat trouwens op elk niveau.

Ronde Tegenstander Uitslag Nr. Verslag
1 ASV 2 thuis, verlies 2½‒5½ 1e Quanta
2 Barneveld 2 uit, winst 5½‒2½ 7e Pluimvee
3 ZZS! 1 thuis, winst 5‒3 5e Belcampo
4 ASA 1J Arnhem uit, verlies 3½‒4½ 2e Factor 10
5 VDS 1 Beekbergen thuis, winst 5½‒2½ 8e Derby
6 Zutphen 2 uit, winst 6‒2 6e Verdagdag
7 Pegasus 1 Zwolle, verlies 2½‒5½ 4e Censuur

De laatste ronde was voor alle teams in Arnhem waar de Arnhemse Schaak Academie als gastheer optrad.

Persoonlijke resultaten

Bg Naam Score Perc. R TPR W‒We
1 Frie van Belle 7 ‒ 5 71% 1849 1970   1,03
2 André Huis in ’t Veld 7 ‒ 4 57% 1778 1735 ‒0,21
3 Theo Visschedijk 3 ‒ 1½ 50% 1813 1788 ‒0,11
3,7 Steven Braun 6 ‒ 2 33% 1739 1610 ‒0,96
4,6 Bert Baas 7 ‒ 3 43% 1725 1644 ‒0,73
4,7 Arjan Buijse 3 ‒ 3 100% 1960   3,00
5,6 Marco Beerdsen 7 ‒ 3½ 50% 1651 1643 ‒0,07
6 Erik Buitenhuis 1 ‒ 0 1676 1389 ‒0,34
6,5 Frans van Dijk 6 ‒ 3 50% 1725 1758 ‒1,36
7,5 Lex Cornelisse 4 ‒ 2 50% 1674 1539 ‒0,74
7,7 Adriaan den Hertog 3 ‒ 2 67% 1547 1569   0,05
8 Bert Ekkelboom 2 ‒ 1½ 75% 1567 1756   0,47

Bg: bordgemiddelde
R: rating van februari 2019
TPR: Toernooi Prestatie Rating, wordt berekend uit de eigen score en de gemiddelde rating van de tegenstanders.
W‒We: het verschil tussen de werkelijke score en de verwachte score. Op basis van het verschil in rating tussen de speler en de gemiddelde rating van zijn tegenstanders. Arjan had nog geen officiële rating en dan wordt de verwachte score klaarblijkelijk op nul ingeschat en dus een W‒We van 3 vanwege 3 uit 3.

Resultaat per bord

Bord Score Perc.
1 7 ‒ 5 71%
2 7 ‒ 4 57%
3 7 ‒ 2 29%
4 7 ‒ 3½ 50%
5 7 ‒ 3½ 50%
6 7 ‒ 3½ 50%
7 7 ‒ 6 86%
8 7 ‒ 3 43%

De onderste vier borden deden het met 16 uit 28 (57%) iets beter dan de bovenste vier met 14½ (52%). Wit en zwart waren nagenoeg gelijk met 15½ (55%), respectievelijk 15 (54%).

Vermeldenswaard

 • Max Warmerdam en Nico Zwirs van MuConsult Apeldoorn 1 voldeden aan de eisen voor een norm. Max behaalde met 6½ uit 9 zijn eerste GM-norm en Nico scoorde via 6 uit 9 zijn derde norm wat meteen de titel IM betekende.
 • Twee jaar geleden werd het vierde team kampioen, vorig jaar presteerde het vijfde hetzelfde en dit seizoen het nieuwe vierde team in KNSB 6A. De drie kampioensteams kenden één gemeenschappelijke speler: Henk Pruijssers. Team zeven werd geen kampioen en dus werd zijn bescheidenheid niet nog meer op de proef gesteld, want ook daar maakte Henk deel van uit. Zijn vorm kwam eveneens tot uiting met het winnen van Schaken Overdag op maandagmiddag na al eens tweede te zijn geweest. Ter verhoging van de familievreugde eindigde Karin als tweede en dat was geen verrassing na viermaal eerste, een keer tweede en twee derde plaatsen. Roeland is ‘slechts’ twee keer van de partij geweest, maar scoorde wel 49½ uit 50 of zoiets. Geen wonder trouwens, hij had steeds wit…
 • Het mogelijke maximumaantal partijen per speler is toegenomen omdat zowel op zaterdag (KNSB) als doordeweeks (SOS) door dezelfde spelers gespeeld mag worden plus de toegestane invalbeurten in hogere teams. Toch waren soms noodgrepen noodzakelijk om een team compleet te krijgen, vooral wegens overmacht en dat is vier keer niet gelukt.
 • Dankzij de bovengenoemde mogelijkheid hebben Erik Buitenhuis en Bert Ekkelboom in vier verschillende teams gespeeld: drie, vier, vijf en zes.
 • Het hoogste aantal externe wedstrijden per persoon dit seizoen is zestien. Door Bert Ekkelboom en André Huis in ’t Veld (beiden 9½). Vorig seizoen heeft Merijn van Delft zijn vijftien maximaal mogelijke aantal wedstrijden gespeeld: negen in MuConsult Apeldoorn 1 plus zes in het winnende bekerteam.
 • Arjan Buijse is na aanvang van het seizoen lid geworden en dus geen vaste speler van een extern team en daardoor vrijelijk inzetbaar als invaller. Dat is vier keer gebeurd met viermaal winst. De enige invaller van team vier is hij geweest (in de laatste ronde) en dus ook meteen kampioen.
 • VDS heeft in Arnhem de laatste wedstrijd in zijn bestaan gespeeld, helaas! Opgericht op 8 maart 1936 en altijd een belangrijke rol vervuld in het sociale leven van Beekbergen. En 83 jaar later, vijf maanden na De Schaakmaat is het voorbij… Opgeheven per 1 juni 2019 omdat door de afname van het aantal leden geen bloeiende vereniging meer mogelijk is.

Volgend seizoen 2019‒2020
Tja, volgend seizoen… Weer met tien teams? Kampioen van de Meesterklasse lijkt te hoog gedacht, maar handhaving voor alle teams is een redelijke verwachting. Redelijk omdat niemand uitgaat van de laatste plaats(en) met bijbehorende degradatie, natuurlijk niet. De bekerteams handhaven zich ‘vanzelf’ want in de beker kan niet gedegradeerd worden omdat aanmelding voldoende is voor handhaving. En zou een team met Henk Pruijssers opnieuw kampioen kunnen worden?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.