MuConsult Apeldoorn net niet in linker rijtje

Door drie overwinningen en een gelijkspel in onze laatste vier wedstrijden, konden we het degradatiegevaar definitief achter ons laten. Met een opgelucht gevoel begonnen we aan de laatste ronde tegen HWP Sas van Gent. Waar er voor het team niets meer op het spel stond, konden Nico Zwirs en Max Warmerdam respectievelijk een IM-titel en GM-norm behalen.


 

IM

Nico kon als eerste juichen, want zodra Koen Leenhouts en hij beiden een zet hadden gespeeld, kon zijn laatste IM-norm hem niet meer ontgaan. Hij mocht dus verliezen, maar wilde duidelijk zijn laatste norm meer glans geven. Na een zeer benauwd middenspel had hij rond de tijdnoodfase alles op orde. In het eindspel met een kwaliteit minder probeerde hij nog een winst te vinden, maar Koen verdedigde goed en dwong remise af met een leuke patwending.

 

IM plus

Max moest voor zijn eerste GM-norm winnen van Rein Verstraeten. In de opening gaf hij al vrij snel zijn loperpaar op, maar dat was geen probleem. Vanaf dat moment ging zijn focus namelijk op veld d5 en dat veld heeft hij de rest van de partij niet meer uit handen gegeven. In de technische fase bleef hij koel en ving hij uiteindelijk de zwarte dame. Een sterk seizoen beloond met zijn eerste GM-norm.

Ook Roeland Pruijssers boekte een fraaie overwinning tegen Helmut Cardon. Al vroeg in de opening stond hij erg goed en rekende hij nauwkeurig. Door een klein foutje kon zijn tegenstander nog wel terug in de partij komen, maar daar werd niet van geprofiteerd. De zwarte koning moest aan de wandel, maar dat hield deze niet lang vol.

Helaas voor ons bleef het bij deze twee overwinningen. Armen Hachijan leek zeer goed op weg naar een overwinning tegen Thibaut Maenhout. Hij leek een overweldigende koningsaanval op te zetten, maar was wat te ongeduldig. Een pion- en stukoffer werden gepareerd en de zwarte tegenaanval werd hem direct fataal. Ook bij Thomas Beerdsen leek er weinig aan de hand in zijn partij tegen Glen de Schampheleire. De stelling oogde wat vreemd, maar wel comfortabel voor zwart. Een foutje was echter snel gemaakt en bleek het witte loperpaar, in combinatie met het centrum, te sterk. Thomas verdedigde nog taai, maar het mocht niet baten. Sjef Rijnaarts leek zonder al te veel problemen uit de opening te komen tegen Adrian Roos. Hij zadelde zijn tegenstander op met een geïsoleerde d-pion, maar wit had toch nog een venijnig initiatief. In tijdnood ging Sjef voor een combinatie die hem een pion kostte. In het dame-eindspel was zijn koning te zwak en kreeg de witte dame vrij spel, wat Sjef teveel pionnen en dus de partij kostte.

Onderste borden
Onderste borden

De remises op de onderste borden tussen Piceu-Kuipers, Lammens-Provoost, Van Delft-De Waele en Vanhuyse-Van de Oudeweetering waren niet heel spannend. Op sommige momenten was er wat actie en misschien een kleine kans voor één van de spelers, maar dit bleef allemaal zonder gevolgen. Het was duidelijk dat de druk er deze ronde af was en dus eindigden deze partijen relatief snel in remise.

We sluiten ons seizoen dus af met een 5,5-4,5 nederlaag. In het begin van het seizoen hadden we de ambitie om bovenin mee te draaien. Na slechts twee matchpunten uit de eerste vier wedstrijden, moesten we die ambities echter bijstellen. Op de kritieke momenten stonden we er als team en hebben we ons veilig gespeeld. Net geen plek in het linker rijtje, maar wel een IM-norm voor Nico en GM-norm voor Max. Dan rest ons LSG te feliciteren met het kampioenschap en hopen wij volgend jaar de strijd met ze aan te gaan!

HWP Sas van Gent       - MuConsult Apeldoorn       5½-4½
Cardon, Helmut     2384 - Pruijssers, Roeland    2512  0-1
Leenhouts, Koen     2464 - Zwirs, Nico        2398  ½-½
Maenhout, Thibaut    2411 - Hachijan, Armen      2294  1-0
De Schampheleire, Glen 2353 - Beerdsen, Thomas     2485  1-0
Verstraeten, Rein    2376 - Warmerdam, Max      2470  0-1
Piceu, Tom       2363 - Kuipers, Stefan      2469  ½-½
Provoost, Simon     2213 - Lammens, Tim       2265  ½-½
Roos, Adrian      2311 - Rijnaarts, Sjef      2354  1-0
Waele de, Warre     2284 - Delft van, Merijn     2352  ½-½
Vanhuyse, Nele     2071 - Oudeweetering vd, Arthur 2269  ½-½
Gemiddelde rating:   2323  Gemiddelde rating:    2387

foto’s op Google | partijen in pgn | partijen slotronde in CT-viewer | eindstand Meesterklasse

Lees ook: De rust van Max Warmerdam (Hans Ree)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.