MuConsult Apeldoorn: overwinning met perspectief

KNSB Competitie

Een match tussen twee teams aan de onderkant van de ranglijst. Apeldoorn is nagenoeg veilig voor degradatie met de overwinning op Zuid Limburg in ronde 7. Charlois zit nog in de gevarenzone en daarom zijn de punten in deze match hard nodig. Beide teams hadden geen grote verrassingen in de opstelling, waarbij levende schaaklegende Artur Jussupow als gastspeler meedeed bij Apeldoorn.

Hieronder per partij een korte samenvatting. De eerstgenoemde speler speelt voor Apeldoorn.

Bord 1: Thomas Beerdsen (zwart) – Arben Dharba
Na een vreemde opening (een b3-Siciliaan waarin een wit paard de route c3-b5-a3-c2 aflegde), leek de partij in evenwicht te zijn. Er werd later afgewikkeld naar een eindspel en dat leek duidelijk beter te zijn voor Arben, omdat hij de a-lijn voor zijn toren had. Daarbij had Thomas een aantal zwakke pionnen en dat leverde uiteindelijk een toreneindspel op met een pion meer voor Arben. Thomas verdedigde echter taai en wist uiteindelijk er toch nog een half punt uit te slepen. (1/2-1/2)

Bord 2: Stefan Kuipers (wit) – Julian van Overdam
In een Pirc gingen beide spelers op zoek naar voordeel. Maar op zet 21 werd remise besloten, al leek zwart misschien wel iets prettiger te staan. (1/2-1/2)

Bord 3: Artur Jussupow (zwart) – Thibaut Vandenbussche

Artur Jussupow
Een ingewikkelde Russische partij waarin veel gerekend moest worden. Uiteindelijk bood Artur een kwaliteitsoffer aan. Thibaut nam die niet aan en beging in plaats daarvan een blunder. Artur greep die kans en maakte daarna geen fout meer. (1-0)

Bord 4: Tim Lammens (wit) – Erik van den Doel
Tim ging voor een Pf3-g3 en e4 opstelling en concentreerde zich op de koningsvleugel. Toen de stelling geopend werd, bleek dat hij geen tijd meer had om zijn damevleugel te ontwikkelen. Het offensief van Erik viel keihard de witte stelling binnen en er was weinig dat Tim er meer aan kon doen. (0-1)

Bord 5: Merijn van Delft (zwart) – Steven Geirnaert
Een afuil Slavisch werd gespeeld waarin Steven zijn g-pion en h-pion naar voren speelde. In een poging tot tegenspel besloot Merijn een pion te offeren in het centrum, maar het tegenspel bleef achterwege. Uiteindelijk sloeg de aanval van Steven alsnog door. (0-1)

Bord 6: Max Warmerdam (wit) – Zyon Kollen
Na een zeer theoretische Franse opening, waarin beiden duidelijk hun huiswerk hadden gedaan, kwam er een strategische stelling op het bord. Max domineerde, ondanks een pion minder, en bracht fraai het punt naar huis. (1-0)

Bord 7: Arthur van de Oudeweetering (zwart) – Kambiz Sekandar
Arthur speelde een modelpartij in het Italiaans. Met een goed getimede Ph5-f4 manoeuvre kreeg hij een mooi initiatief en dat leverde mat op op de 25e zet. (1-0)

Bord 8: Armen Hachijan (wit) – Michel de Wit
Armen leverde daarnaast een modelpartij in het Spaans. Met meer ruimte voordeel en de a-lijn tot zijn beschikking wist hij Michel langzaamaan weg te drukken, totdat diens stukken geen kant meer op konden. (1-0)

Bord 9: Sjef Rijnaarts (zwart) – Roger Meng
In een 4.Dc2 Slavisch kreeg Roger iets meer ruimtevoordeel, maar daar tegenover stond dat Sjef geen zwaktes had. Uiteindelijk speelde Sjef op zet 18…b6 en dat leverde een zwakke pion op c6 op. Hier maakte Roger handig gebruik van, waardoor Sjef zich gedwongen voelde een kwaliteit te offeren. De compensatie bleek echter niet genoeg en Roger speelde het prima uit. (0-1)

Bord 10: Nico Zwirs (wit) – Robin Lecomte
Nico speelde 3.d3 tegen het Russisch en won in een strakke partij. (1-0)

Al met al een spannende match die aan het begin beide kanten op leek te kunnen gaan. Door strak spel van met name Max en goed verdedigend werk van Thomas werd de einduitslag uiteindelijk 6-4 voor Apeldoorn. Apeldoorn is veilig voor degradatie en kan zelfs dromen over een eindnotering bij de top vier. Daar tegenover zakt Charlois verder weg op de ranglijst en heeft het een beslissende laatste ronde voor de boeg om niet te degraderen.

  MuConsult Apeldoorn      – Charlois Europoort      6-4
 1. Beerdsen, Thomas     2485 – Dardha, Arben      2290 ½-½
 2. Kuipers, Stefan      2469 – Overdam van, Julian   2392 ½-½
 3. Jussupow, Artur      2580 – Vandenbussche, Thibaut 2440 1-0
 4. Lammens, Tim       2265 – Doel van den, Erik   2606 0-1
 5. Delft van, Merijn     2352 – Geirnaert, Steven    2426 0-1
 6. Warmerdam, Max      2470 – Kollen, Zyon      2354 1-0
 7. Oudeweetering vd, Arthur 2269 – Sekandar, Kambiz    2187 1-0
 8. Hachijan, Armen      2294 – Wit de, Michel     2212 1-0
 9. Rijnaarts, Sjef      2354 – Meng, Roger       2443 0-1
10. Zwirs, Nico        2398 – Lecomte, Robin     2246 1-0
  Gemiddelde rating:    2394  Gemiddelde rating:   2360  

foto’s op Google | partijen in pgn | partijen in viewer | stand in Meesterklasse

1 gedachte over “MuConsult Apeldoorn: overwinning met perspectief”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.