De Muur van Assen

KNSB CompetitieVoor de zevende ronde moest het tweede team naar Assen en op voorhand wisten we al dat dit een lastige horde zou worden. Een paar seizoenen geleden wisten we nog vriend en vijand te verrassen door uit Assen te vertrekken met een eclatante overwinning waarvan niets gestolen was. Die illusie hadden we nu niet, mede omdat we behoorlijk verzwakt waren. Erik was in Spanje om daar de nodige cervezas te proeven en Henk Eleveld moest door persoonlijke omstandigheden ook verstek laten gaan. De broodnodige versterking was ver te zoeken en uiteindelijk moest Me, myself and I achter het laatst overgebleven bord plaatsnemen. Het maakte de missie nog moeilijker. Assen heeft nog theoretische kansen op een kampioenschap en was niet van plan om maar enig mededogen te tonen. Er werd als het ware een muur voor ons opgeworpen waarvan die mislukte President in The White House de bouwtekeningen van opgevraagd heeft.

MCA 2 voor aanvang

Het verloop van de wedstrijd dan… Omdat ikzelf ook achter het bord zat was de beleving van de wedstrijd enigszins anders. Voor mijn gevoel had Freddie van der Elburg best wel een aardige stelling opgebouwd waarin hij niet veel te vrezen had. Maar ja, tegenover hem zat Ivo Maris die daar anders over dacht. Tegenover de openingszet van Freddie 1.f4 plaatste hij zijn paard op h6. Een raar gezicht misschien, maar je moet het wel kunnen bewijzen dat het apart is. Na verloop van tijd staat er zelfs een paard midden in de witte stelling die hij daar niet makkelijk uit kan verdrijven. En dan gaat het opeens heel snel bergafwaarts met de witte stelling. Het eens zo onhandige paard van h6 gaat even een toren op a1 ophalen en daarmee is de partij over. 1-0 achter.

Zelf heb ik intussen veel tijd moeten steken in een poging om mijn eigen stelling een beetje toonbaar te houden, maar daar komt weinig van terecht. Tegen Pieter Tromp heb ik weinig in te brengen. Hij weet handig gebruik te maken van de dubbelpion op de c-lijn, die ik onnodig probeer te handhaven. Het weggeven van een van die pionnen had mij meer bewegingsvrijheid gegeven en ik had iets meer activiteit kunnen creëren. Met de vele makkelijk te raden zetten die hij kon doen werd mijn defensie steeds verder verzwakt. Met twee pionnen achterstand is het dan ook geen eerlijke strijd meer. De achterstand wordt verdubbeld naar 2-0.

Op de terugweg naar Apeldoorn zat Jelle Bauer zijn partij van die dag nog eens even te controleren met Stockfish en kwam tot de conclusie dat hij een puike partij had gespeeld. Met zwart tegen een van de sterkste tegenstanders die hij ooit had gehad, nou ja, tegen had gewonnen. Waarschijnlijk onbewust aangemoedigd door de volgende telg in de Bauer-dynastie speelde hij zijn tegenstander Tjapko Struijk soepel van het bord. Mogen we het een Kurzpartie noemen, ja toch? Vast wel! Want na vijfentwintig zetten mag hij de felicitaties in ontvangst nemen. Al in de vorige ronde tegen Meppel was hij goed op dreef, al wist hij het karwei net niet te klaren. Maar deze keer was hij beter bij de les. Het binnenvallen van de dame op h4 is al een aanwijzing voor wat er gaat gebeuren. De batterij op de f-lijn is beslissend en als Tjapko een pion denkt op te kunnen peuzelen slaat Jelle genadeloos toe. Een mooie overwinning is zijn verdiende loon. De volgende beloning meldt zich begin april aan, maar zal hem waarschijnlijk de nodige slapeloze nachten gaan bezorgen!

En het tweede team lijkt wel op vruchtbare grond rond te toeren, want de volgende slapeloze nachten voor Martin kondigen zich ook al weer aan. Maar vandaag moest hij Rieks Taal van zich af proberen te houden, en dat ging helaas niet naar behoren. Al snel na de opening moet Martin in de verdediging, want er komt een stoomwals aan pionnen zijn kant op. Het beperkt zijn bewegingsvrijheid en ook de mogelijkheden om zijn stukken te ontwikkelen. En zoals bij meerdere partijen vandaag is het ook bij Martin van het ene moment op het andere afgelopen. Met een paar ferme tikken gaat de stelling van Martin aan diggelen en kan hij opgeven met een 3-1 achterstand als gevolg. De hoop op een verrassing vervliegt snel.

Gelukkig weet invaller Frie van Belle onze score aan bordpunten een halve boost te geven door niet te verliezen maar ook niet te winnen, een remise dus. Heeft hij kansen gehad, uitzicht op een overwinning? Of moet hij gewoon blij zijn met deze remise? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, want in plaats van dat Assen dat doet weet hij een mini-muurtje op te bouwen. Zijn stelling is moeilijk te bestrijden en de grens van de remise is in deze partij nooit echt overschreden. Had hij dan misschien zelf een poging moeten doen om de partij zijn kant op te laten vallen? Ik denk dat dat ook niet in de partij zat. Een terechte uitslag, remise! 3½-1½.

Door naar de partij van Nikolai tegen Elmar Hommes. Op de clubavonden van Schaakstad Apeldoorn heb ik het privilege mogen bedingen dat ik meestal naast Maestro Kabanof mag zitten. En vaak mag ik dan zijn partijen aanschouwen die hij in zijn eigen onverbiddelijke stijl speelt. De contouren van de typische Nikolai-partij ontplooien zich als een lelieblad op een mooie zomerse dag. En die contouren kwamen ook in Assen weer op het bord tevoorschijn. De frivole speelstijl heeft vaak succes, maar als iemand de blauwdrukken daarvan in handen krijgt loopt het verkeerd af. Het zou kunnen dat zijn tegenstander dan in de stijl van de partij wordt meegezogen. In ieder geval weet Elmar Hommes handig gebruik te maken van de dadendrang van Nikolai op de damevleugel. Maar dit had niet tot verlies hoeven te leiden, wat uiteindelijk helaas wel gebeurt. Het hoort bij Nikolai, en vaak genoeg valt het ook zijn kant op. Vandaag mochten we dat genoegen helaas niet meemaken. Het betekende wel dat we de wedstrijd al hadden verloren, omdat Assen op 4½ punt komt.

Langzamerhand begint de wanhoop bij sommige spelers van het tweede team toe te slaan en dat omdat ze denken niet meer te kunnen schaken. Het scheelt dat hun eens verworven Pionnendiploma voor altijd geldig blijft en zolang ze de loop van de stukken weten te onthouden blijf ik ze opstellen. Dus schaken zullen ze! Het is Marcel Boel die de wanhoop nabij is als hij niet meer weet hoe hij een partij op het niveau van de tweede klasse moet weten te winnen. In het begin van het verslag had ik het over een muur, nou dit is dus die muur die ik bedoelde. Maar hoe beschrijf je die muur? De wil van wit om niet te verliezen of moet je zeggen dat hij de loopgraven heeft volgestort met beton en dat dan drie meter hoog?! Hij lijkt min of meer te zeggen: kom maar op, je komt er toch niet doorheen… Hoewel Marcel er anders over zal denken, vindt de computer dat zwart niet direct een winnende stelling heeft bereikt. Het is op het oog veel laveren en misschien had hij de hoop gehad dat Arjan Dwarshuis op het einde van de partij een foutje zou maken, maar dat gebeurde niet. Gefrustreerd moet Marcel de remise toestaan.

En toen was het zaak om wakker te blijven, het slotakkoord werd verzorgd door Casper Wouter tegen Geon Knol. Tot en met de tijdcontrole en ver daarna was de partij in evenwicht. Geen van beide spelers heeft zo te zien een mogelijkheid gehad om voor de winst te gaan. Wie daar het beste mee bezig is geweest durf ik niet te zeggen. Wel ontstaat er kort voor de eerste tijdcontrole een toreneindspel dat tot op het bot wordt uitgemolken. Uren verstrijken en zo ook de seconden op de klok van Casper. Maar hij weet elke keer net op tijd de juiste zet te doen waardoor hij er weer dertig seconden bij krijgt. Er zullen vast wel de nodige finesses en trucjes in de stelling hebben gezeten, maar de uitslag was al vele zetten daarvoor te voorspellen. Het werd dus uiteindelijk remise waarmee de uitslag op 5½-2½ voor Assen kwam.

Al voor deze wedstrijd wisten we dat het geen gemakkelijke dag zou worden, en dat kwam dus ook uit. Het belangrijkste is de volgende ronde tegen Winterswijk. Die moet koste wat het kost gewonnen worden, want anders mogen we de derde klasse weer een seizoen gaan bezoeken. Iets waar vele van ons geen zin in hebben. Maar dat hebben we niet voor het zeggen. Hopelijk weten alle spelers wel hoe de loop van de stukken is, anders krijgen ze een hernieuwde oproep om hun Pionnendiploma te behalen!

  Assen          - MuConsult Apeldoorn 2   5½-2½     
1. Maris, Ivo     2348 - Elburg vd, Freddie  2192 1-0
2. Dwarshuis, Arjan  2064 - Boel, Marcel     2213 ½-½
3. Taal, Rieks    2090 - Dommelen van, Martin 2158 1-0
4. Struik, Tjapko   2252 - Bauer, Jelle     1929 0-1
5. Hommes, Elmar   2093 - Kabanof, Nikolai   2010 1-0
6. Knol, Geon     2085 - Wouters, Casper    1881 ½-½
7. Muller, Kenneth  1820 - Belle van, Frie    1849 ½-½
8. Tromp, Pieter   2115 - Vinkes, Henk     1693 1-0
  Gemiddelde rating: 2108  Gemiddelde rating:  1991

’t Andere verslag | partijen in pgn | stand in klasse 2A

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.