Winst in Zwartsluis

Dinsdagavond arriveerden we keurig om half acht bij de locatie in Zwartsluis. Onze tegenstanders waren allen present, en daar wij een jeugdspeler in ons midden hadden zijn we direct begonnen. Naast onze vier tegenstanders waren er nog vier tafels waaraan werd gespeeld voor hun interne competitie. Op een club van 12 leden een 100%-opkomst, dus voor ons een ongekend fenomeen.

Jorinde aan bord 3 kreeg van Ebo Bos een opening waarin haar tegenstander onvoldoende ontwikkelde. Na een rustige opbouw kon ze het positioneel overwicht omzetten in echt overwicht. Met nog vrij veel materiaal op het bord gaf ze mat. 1-0

Maarten, op bord 1 tegen Wim Jurgens, kon na een wat klungelige opening van de tegenstander over de lange diagonaal de toren pakken tegen een paard en pion in het centrum. Maar in plaats van een onvoldoende gedekte pion op a6 te slaan, besloot hij eerst zijn loper van h8 terug te halen naar e5 om c7 aan te vallen. Deze volgorde fout gaf de tegenstander de mogelijkheid c7 opnieuw te dekken. En de in zijn plan beoogde dubbele aanval viel in duigen. Na het afruilen van de dames waarbij Maarten de open d-lijn bemachtigde, zou hij – materieel nog steeds voorstaand – hebben moeten winnen. Helaas, de concentratie was op. Een paard ging verloren en vervolgens de partij. 1-1

Aan bord 4 Julius Weitering tegen Pieter Berg. Aanvankelijk kwam Julius een pion achter maar hij vocht rustig gedegen verder. Gelukkig kon hij de materiële achterstand in een overzichtelijke partij goedmaken. Toen rond 10 uur een eindspel met elk een toren en twee pionnen op het bord stond bood de tegenstander Julius remise aan. Zonder aarzelen weigerde Julius, tot commotie van de omstaande Zwartewater-spelers. De Apeldoorners die ook toekeken zagen wat Julius terecht had gezien. Hij kon probleemloos de pionnen van de tegenstander opruimen en twee verbonden vrijpionnen krijgen. Het eindspel verliep correct en werd keurig afgewikkeld. 2-1

Tot slot aan bord 2 Katja tegen Harm Jong. Op papier aan elkaar gewaagde tegenstanders. Beiden speelden een gedegen opening en pas na twee uur zag Katja kans tot tweemaal toe een pion te winnen. Met nog veel hout op het bord kwam een speelbaar maar lastig eindspel in zicht. Ze besloot om eerst een stel torens af te ruilen. De tegenstander had keus om met de toren op de derde rij twee pionnen tegelijk aan te vallen en daarmee de achterstand te verkleinen of de toren op de onbezette tweede rij te plaatsen en daarmee de koning op de eerste rij te isoleren. Hij koos voor dat laatste, enkele zetten later kon hij eeuwig schaak afdwingen. Een voor hem gunstig, voor Katja een wat spijtig resultaat. 2,5-1,5.

SV Het Zwarte Water 2  - Schaakstad Apeldoorn      1½-2½
Jurgens, Wim    1281 - Bals, Maarten       1391 1-0
Jong, Harm     1250 - Tangarife Ramirez, Katja 1348 ½-½
Bos, Ebo      1235 - Klungers, Jorinde     1264 0-1
Berg, Pieter    1125 - Weitering, Julius     1224 0-1
Gemiddelde rating: 1223  Gemiddelde rating:    1307

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.