Teresa van Avila

KNSB Competitie

Op 9 februari jl. was het weer zo ver: na twee maanden (KNSB-)competitierust werden in Wageningen door twee teams van Schaakstad de degens gekruist met (uiteraard) twee teams van Wageningen. “Mijn” team mocht proberen om haar ongeslagen status van vier achtereenvolgende gewonnen partijen te continueren en verder te gaan op de weg naar een mogelijk kampioenschap in haar klasse terwijl het derde ontspannen haar wedstrijd kon spelen, want kampioen worden zit er redelijkerwijze niet meer in en degradatie waarschijnlijk ook niet.

Onze tegenstander, Wageningen 4, is een degelijke middenmoter dus een makkie zou het sowieso niet worden… De speellocatie was een kerk en de wedstrijdleiding had ons voorwaar ook nog een plaats op het podium toebedeeld. Jan Timman en de zijnen moesten genoegen nemen met een plaatsje in de zaal. Achteraf gezien misschien een voorteken?

Afijn, na ongeveer anderhalf uur spelen viel het eerste resultaat uit de bus: Véronique speelde aan het tweede bord een versnelde draak met goede aanvalskansen. De zwartveldige loper van haar tegenstander werd afgeruild tegen een paard, waardoor de zwarte “draakloper” erg sterk kon worden. Ze wist haar voordeel echter niet goed uit te buiten en moest op enig moment een gevaarlijke tegenaanval pareren. Deze was echter ook niet doorslaggevend en na verloop van tijd werd remise overeengekomen. (½-½)

Erik had aan vierde bord zijn dag niet. Hij kwam niet in zijn spel en moest al kort na Véroniques remise de vlag strijken. Volgens mij kwamen we voor het eerst deze competitie op een achterstand te staan… (½-1½).

Karin is dit seizoen een stabiele ‘winstproducerende’ factor in ons team. Ook deze keer nam ze haar tegenstander bij de keel en liet pas weer los nadat hij zijn koning spreekwoordelijk omlegde. (1½-1½)

Henk speelde een degelijke partij maar wist – in tegenstelling tot wat we doorgaans van hem gewend zijn – geen bres te slaan in de verdediging van zijn tegenstander. Remise was daarmee een logisch vervolg. (2-2)

Teresa van Avila
Teresa van Avila
Raymond speelde aan het zesde bord een spannende partij tegen Sara Martinez, een van de jonge talenten van Wageningen. Vanwege mijn eigen schaakbeslommeringen (waarover later meer) heb ik maar weinig meegekregen van zijn partij en wat ik op enig moment zag, zag er niet goed uit voor hem. Na afloop van mijn eigen partij sprak ik hem. Vanwege zijn verlies wilde ik hem een hart onder de riem steken, maar tot mijn verbazing bleek hij de partij toch te hebben gewonnen! Sara maakte een grote fout en dan is Raymond er, hoewel hij zei haar graag de overwinning te hebben gegund, als de kippen bij om het punt binnen te halen. Het leek er dus op dat de beschermheilige van de schakers, Teresa van Avila, op deze avond een engeltje op de schouders van Raymond had laten plaatsnemen om hem voor een zekere nederlaag te behoeden. (3-2)

Jan speelde naar zijn zeggen en wat ongelukkige partij. Hij werd met wit geconfronteerd met het Budapest-gambiet. Na het aannemen er van koos Jan de “oude” variant om de pion op e5 te dekken met Pf3, daar waar later Lf4 meer in zwang kwam. Het lukt hem desondanks zijn openingsproblemen op te lossen, maar een gevaarlijke koningsaanval werd hem vervolgens alsnog fataal. (3-3)

De opstelling had bepaald dat uw verslaggever voor de tweede keer in ongeveer een maand tegen de jonge Wouter Wieggers mocht spelen. Tijdens de eerste wedstrijd in het kader van de OSBO-competitie viel mij een gemakkelijke overwinning ten deel, maar deze keer lagen de kaarten er na de opening duidelijk anders bij. Wouter (met zwart) nodigde mij uit om een variant uit het Koningsindisch te spelen die weliswaar in mijn repertoire zat, maar die ik niet vaak kan spelen. Na het fianchetteren van de koningslopers speelde ik een variant met 6. a4 in plaats van c4, waarna al snel a5 en a6 volgde. Wouter speelde het juiste actieve tegenspel in het centrum. Ik liet me verleiden tot pionwinst op a7 maar dat bleek behoorlijk risicovol omdat het paard op a7 geen terugweg meer had. Langzaam maar zeker werd mijn positie moeilijker en na een foute keuze kantelde de partij in mijn nadeel. Mijn zeer jonge tegenstander drukte mij langzaam maar zeker helemaal weg en ik kon eigenlijk wel opgeven. Ik besloot op complicaties te gaan spelen en voorwaar, nadat onze beschermheilige Raymond had geholpen, dirigeerde zij haar engel naar mijn schouder en prompt gaf mijn tegenstander een toren cadeau. Alhoewel een eindspel ontstond met een loper en een pion meer, kon ik de partij niet in winst omzetten omdat de loper van de verkeerde kleur was en daarmee koning van mijn tegenstander onkwetsbaar. Remise was onvermijdelijk geworden. (3½-3½)

Zoals dit seizoen wel vaker speelde Fabian aan het eerste bord opnieuw een lange partij. Op enig moment wist hij een pion meer te bemachtigen maar winnen bleek nog niet zo eenvoudig. Daar waar zijn (en mijn) ogen in eerste instantie op de damevleugel waren gericht, kwam hij gaandeweg tot de conclusie dat die weg in ieder geval te risicovol was. Vervolgens verlegde hij het accent naar de koningsvleugel en na een behoorlijk aantal zetten wist hij vakkundig de winst naar zich toe te trekken. Daarmee was tevens de vijfde winst op rij voor het team binnen. Misschien niet verdiend en met veel geluk, maar toch…

  Wageningen 4        - MuConsult Apeldoorn 4  3½-4½
1. Melgers, Jaap     1585 - Vries de, Fabian  1729 0-1
2. Wijk van, Hans     1437 - Hijl, Véronique  1688 ½-½
3. Bus, Wouter      1517 - Pruijssers, Henk  1606 ½-½
4. Paus de, Pieter    1652 - Buitenhuis, Erik  1676 1-0
5. Westerhof, Jan Willem 1689 - Bulthuis, Jan   1596 1-0
6. Martinez, Sara     1680 - Jacobsen, Raymond 1587 0-1
7. Wieggers, Wouter    1421 - Ekkelboom, Bert  1567 ½-½
8. Vos de Wael, Alexander 1546 - Pruijssers, Karin 1578 0-1
  Gemiddelde rating:   1566  Gemiddelde rating: 1628 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.