Laten we de volgende trein maar nemen

KNSB CompetitieHoe keer je het tij als het een seizoen zoals nu niet loopt, het niet wil en de nodige meevallers zijn dit jaar (voorlopig) ook niet aan ons besteed. Als iemand het recept heeft dan zou ik daar graag van op de hoogte gebracht willen worden. Maar tot nu toe gaat die trein nog steeds aan ons voorbij. Na twee ontluisterende nederlagen achter elkaar, stond het team uit Hardenberg voor ons op het programma. Die hadden tot nu toe ook nog geen potten kunnen breken en dus hadden we de mogelijkheid om ons blazoen op te poetsen.

Maar voordat we daaraan konden beginnen was er de nodige consternatie vanwege het feit dat diverse spelers die van heinde en verre kwamen niet op tijd achter het bord konden plaatsnemen. Het uitvallen van treinen is altijd weer een discussiepunt of het nu wel of geen overmacht is. De wedstrijdleider van vandaag, Peter Goud, moest de nodige discussies voeren en zijn standpunt in deze kracht bijzetten. Maar ook de op dit gebied altijd felle Stefan Kuipers wilde zijn gelijk halen en gebood de competitieleider zelfs zijn mening te geven. Na lang soebatten werd er een compromis gesloten en konden de partijen beginnen waar twee spelers aanwezig waren, altijd handig. De rest volgde een twintig minuten later en de rust keerde snel terug in het altijd zo gezellige Denksportcentrum Noord te Apeldoorn.

Maar hoe lang zou deze zo ogenschijnlijk bewaarde rust in stand blijven? Het tweede team moest immers alles op alles zetten om de horde Hardenberg hardhandig aan de kant te zetten. Het eerste wapenfeit was er een waar nog veel had kunnen gebeuren, maar zover kwam het niet. Henk Eleveld en Caroline Slingerland besloten in een gelijkwaardige stelling na ongeveer drie uur tot remise. Was het het proberen waard om toch een poging te doen om er iets uit te halen? Lastig te zeggen, het grootste gedeelte van de partij had wit een klein voordeeltje maar voor winst was het niet genoeg, dus daarom is een remise wel de juiste uitslag.

Je speelt een bepaalde variant als antwoord op de opening van je tegenstander en je gaat ervanuit dat de eerste zetten vrij normaal zijn en je niet in problemen zouden mogen brengen. Helaas liep Marcel juist tegen die opening aan die tegenstander Ludger Hollmann kort daarvoor als training op het bord had gehad en hij dus terdege was voorbereid op de diverse mogelijkheden. Als snel moet Marcel een pion inleveren en kan daarna alleen maar toezien dat hij alsmaar slechter komt te staan. Een poging om enige onrust in het witte kamp te veroorzaken loopt op niets uit en het is daarna snel voorbij. Een harde nederlaag voor de anders zo degelijke Marcel Boel. Ook bij hem wil het dit seizoen niet echt lopen.

Een domper in een wedstrijd waarvan we ons hadden voorgesteld dat die wel op rolletjes zou gaan lopen, en dan in ons voordeel. Gelukkig weet Freddie van der Elburg de score weer gelijk te trekken door Peter Mijnheer te verslaan. Nadat beiden lang hebben gerokeerd verplaatst de strijd zich naar de damevleugel en het is Peter Mijnheer die een verdediging moet gaan opbouwen want Freddie heeft alle troeven in handen. Dat wil zeggen, zijn stukken creëren de meeste activiteit tegen de zwarte koning die nogal op zichzelf is aangewezen. Langzamerhand begint deze belegering van de zwarte koning vormen te krijgen waaruit zwart niet meer kan ontsnappen en als hij dan een stuk moet inleveren, capituleert hij. Sterk gespeeld en deze winst is zeer welkom. Maar we zijn er nog niet, daarvoor hebben we meer punten nodig.

Smit, Elburg
Erik Smit, Freddie van der Elburg

Een remiseaanbod dat Arie van Wageningen deed tegen Erik Smit werd uiteraard afgewezen. Erik had immers een miniem voordeeltje weten te bereiken en dat geef je niet zomaar uithanden. Toch moet ook het kleinste voordeel helemaal uitgemolken worden. Als de meeste stukken van het bord zijn verdwenen is het tijd dat de zwarte koning zijn opmars kan beginnen. En dat is beslissend, niet direct maar er worden grote stappen voorwaarts gezet. Als de koning eenmaal midden op het bord gepositioneerd is, staat hij daar alles tevreden goed te keuren. Tijd om de klus te klaren, pion f2 en dan de b-pion. Het zijn allemaal stukjes hout die ervoor zorgen dat wit na bijna vier uur spelen geen verdediging meer heeft en de hopeloze strijd staakt. We hebben dan heel even een voorsprong van 2½-1½.

Het is inderdaad maar voor heel even want vijf minuten nadat Erik heeft gewonnen moet Jelle Bauer zijn meerdere erkennen in Johan Offringa. De Siciliaanse opening heeft voor beide spelers niet meer opgeleverd dan een soort loopgravenoorlog. Stellingen innemen en vanuit daar observeren wat de tegenstander wil en een tegenaanval bedenken. Tussen de twintigste en dertigste zet plaatst Jelle bijna al zijn troepen op de damevleugel en de soldaten houden hun vooringenomen posities in stand. Daar moet toch het een en ander qua tactiek uit voort kunnen komen. Maar de al te enthousiaste soldaten kunnen zich niet beheersen en gaan tot actie over, en daarmee verplichten zij de Sergeanten en Maarschalken om hun verdedigingsplan bloot te leggen. Het blijkt aan alle kanten overbelast te zijn en Jelle kan het vege lijf niet meer redden. De loopgraaf stort volledig in en de stand is weer in evenwicht: 2½-2½.

Heel rustig en in het uiterste hoekje van de match tegen Hardenberg speelt Casper Wouters zijn partij voor de vijfde ronde. En hij lijkt deze keer weer eens echt in zijn element. Tegen Joan Reinders kan hij langzaam maar zeer gedecideerd zijn stelling opbouwen tot iets waarin alleen hij kansen heeft op winst. Steeds bezig om kleine dreigingen in de stelling te weven die zwart maar net kan pareren. Maar dat houdt natuurlijk een keer op als zwart iets te optimistisch met de koning in het centrum acte de presence geeft. Casper denkt: opzouten met die King en krijgt als bonus een pion ervoor terug. Die kleine dreigingen hebben hun uitwerking gehad en zullen genoeg voor winst blijken te zijn. Er volgen er nog een paar en uiteindelijk zijn twee pionnen meer genoeg voor overwinning. We staan weer voor, als alleen die andere partijen hopelijk iets meer mogen opleveren.

Martin van DommelenMaar wat Martin van Dommelen ook probeert om Richard Hendriks pootje te lichten, het lukt niet. Alles draait om de op de damevleugel zwarte pion. Als die veroverd kan worden kan wit doorlopen en zich alle glorie toe-eigenen! Maar zoals het al het hele seizoen gaat, het wil niet en het mag niet. De verdediging van Hendriks klopt volledig en als Martin uiteindelijk tot een doorbraak komt, is het niet genoeg voor de winst. Hij heeft de pech dat hij die a-pion wel op kan halen maar zwart is altijd op tijd om hem onschadelijk te maken. Rekenen en nog eens rekenen doen hem beseffen dat het beter is om maar remise te accepteren, want nog een nederlaag zou voor ons team bijna catastrofaal zijn. Stand is 4-3 voor ons, maar…


Als afsluiter krijgen we een Kabbie voorgeschoteld. We kunnen er niet omheen, we hebben onze Kabbie toch wel gemist en vooral nadat hij in Arnhem weer eens goed aan de trollieboom had geschud was hij weer helemaal terug. En terug met al zijn chaotische soms (nou ja, wel vaak) tenenkrommende stellingen die “De Grote Leider” tot wanhoop brengen! Maar het mooie is dat hij altijd optimistisch in zijn kansen blijft geloven. Vandaag had hij daar ook wel reden toe, want de typische Kabanof kwam uiteraard weer op het bord, herkenbaar uit duizenden. En hij weet langzaam maar zeker een goede stelling op te bouwen, niet direct voldoende voor winst maar wel veelbelovend. Maar net voorbij de veertigste zet onderschat hij waarschijnlijk de tegenkansen van zwart. Wat eerst leek op een mooi opgebouwde stelling valt als een kaartenhuis in elkaar. Vervolgens gaat het snel bergafwaarts, zeer snel zelfs. Alle zwarte stukken komen tot leven met de meest verschrikkelijke dreigingen als toetje. Dan is opgeven de enige optie, en zo eindigde deze op voorhand goede kans voor ons team in een kleine deceptie.

4-4 is geen nederlaag, maar ook niet de overwinning die we zo hard nodig hadden. Waarschijnlijk hebben we weer een “Wijk aan Zee” of “Assen-wedstrijd” nodig, maar dat soort wedstrijden dwing je niet af, die overkomen je. Laten we hopen dat het nieuwe jaar 2019 ons beter gezind is dan 2018.

  MuConsult Apeldoorn 2   - Qonnected Hardenberg    4-4 
1. Smit, Erik      2113 - Wageningen van, Arie 2028 1-0 
2. Elburg vd, Freddie  2185 - Mijnheer, Peter    2058 1-0 
3. Boel, Marcel     2213 - Hollmann, Ludger   2107 0-1 
4. Dommelen van, Martin 2196 - Hendriks, Richard   2053 ½-½ 
5. Eleveld, Henk     1993 - Slingerland Caroline 2023 ½-½ 
6. Kabanof, Nikolai   2009 - Veen van der, Jan   2016 0-1 
7. Bauer, Jelle     1971 - Offringa, Johan    2029 0-1 
8. Wouters, Casper    1881 - Reinders, Joan    1908 1-0 
  Gemiddelde rating:  2070  Gemiddelde rating:  2028

’t Andere verslag | foto’s op Google | partijen in pgn

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.