MuConsult Apeldoorn wint voor de winterstop

KNSB CompetitieAfgelopen zaterdag 15 december stond de wedstrijd MuConsult Apeldoorn-Kennemer Combinatie op het programma. Voor de wedstrijd begon hadden beide teams nog last van een paar ontbrekende spelers. De NS had een storing en vanaf Utrecht en Amersfoort reden er geen treinen meer naar Apeldoorn. Gelukkig hadden alle spelers rekening gehouden met extra reistijd, waardoor de overmachtregeling voor iedereen gold. Na wat discussie met de arbiter werd het volgende besloten: de wedstrijden waar twee spelers aanwezig waren, zouden beginnen en waar er één speler aanwezig was, zouden die pas beginnen als de tegenstander er was.

De partijen Van der Lende-Pruijssers, Zwirs-Admiraal, Mesman-Rijnaarts konden meteen beginnen, een minuut of tien later gevolgd door de partijen Kevlishvili-Van Foreest, Van Delft-Lopez, Klein-Hachijan en Van de Oudeweetering-Dek. Uiteindelijk konden rond halftwee de laatste drie partijen, Ducarmon-Warmerdam, Vrolijk-Kuipers en Beerdsen-Spoelman beginnen.

Voor elke partij werd hard gestreden, Kennemer moest winnen om aansluiting te vinden met de top en Apeldoorn wilde winnen om verder boven de degradatiestreep uit te komen. Het duurde ook lang voor de eerste resultaten kwamen. Tegen vieren waren de eerste twee partijen klaar, daarna volgden er vrij vlot meer.

VanDelft-Lopez
Stelling na 25… Lb6
De eerste partij die klaar was, was de partij tussen Merijn van Delft en Jasel Lopez. Met 3.Pd2 probeerde Merijn de Franse opening van Jasel aan te pakken. Wat volgde was een dame-loos middenspel, waarbij zwart op de damevleugel ging aanvallen en wit op de koningsvleugel. Na de gemiste kans van Jasel op zet 20, namelijk 20… a3! werden de zware stukken geruild en leek de partij op remise af te stevenen, totdat Merijn de fout in ging.

Na 25… Lb6 was Merijns eerste gedachte dat hij 26. Pd1 moest spelen. Had hij dat maar gedaan, want die zet verdedigt tegen dreiging van zwart. Wat volgde was 26. g4? waarna Jasel toesloeg met 26… Lxd4! met als pointe dat na 27. Pxd4 Pc5+ de witte koning het paard op d4 niet meer kan verdedigen. Wat volgde was 27. Pg5, maar uiteindelijk moest Merijn toch opgeven. Een flinke tegenvaller voor Merijn en voor het team.

De partij Beerdsen-Spoelman was ongeveer tegelijk klaar. Met remise was hier de uitslag een stuk vrediger. Thomas probeerde met de 6. Dd3 variant de Taimanov van Wouter aan te pakken.

Beerdsen-Spoelman
Stelling na 13… Ld6
Wit heeft een klein plusje, dankzij de open h-lijn en zijn paard op b6. Het zwarte plan is om wat lichte stukken te ruilen om het witte stukkenspel te neutraliseren. Thomas speelde hier 14. g4, waarna Wouter met 14… Pd7 15. Kf2 Lc5 twee lichte stukken kon ruilen, waarna de partij rustig richting remise ging. Beter was 14. a4 om ruimte te pakken op de damevleugel, waarna wit op 14… Pd7 kan reageren met 15. Pc4. De stelling is erg symmetrisch, dus winnen is nog steeds erg moeilijk, maar op deze manier had Thomas de partij nog even in leven kunnen houden. Al met al stonden we nu 0,5-1,5 achter. Tijd om wat terug te doen.

Kevlishvili-VanForeest
Kevlishvili-Van Foreest
Maar voor we iets terugdeden kwam er eerst nog een remise bij. Op bord 2 hield Robby Kevlishvili Kennemers sterkste speler, Jorden van Foreest, in bedwang. Robby koos voor de rustige 6. Le3 e5 7. Pf3 variant tegen de Najdorf van Jorden. Op zet 20 kon Jorden d5 spelen, een zet die je graag wilt spelen als je een achtergebleven pion op d6 hebt.

Robby bleef echter gecontroleerd spelen, ruilde een paar stukken op d5 en na een onnauwkeurigheid van Jorden door 31… Pe6 te spelen, wist Robby de remise een paar zetten later veilig te stellen.

VanderLende-Pruijssers
Stelling na 13. Pd4
Daarna deden we iets terug in de persoon van Roeland Pruijssers, die met zijn geliefde Hollands Ilias van der Lende wist te verschalken.

Hier kwam Roeland met het sterke 13… e5! aanzetten. Wit kan niet en passant slaan op e6, vanwege 14… Pg4 (valt het paard aan) 15. Pb3 Lxe6, waarna de zwarte lopers het bord domineren. Na 13… e5 speelde Ilias 14. Pc2, waarna het zwarte pionnencentrum de witte stukken van de koningsvleugel afhoudt. Met de standaard manoeuvre van De8-h5 (voorbereid met h6 en g5) wist Roeland een winnende aanval te lanceren. De stand was weer gelijk, 2-2.

Mesman-Rijnaarts
Mesman-Rijnaarts
Veruit de meest enerverende partij was die tussen Edwyn Mesman en Sjef Rijnaarts. In de Moskou-variant van de semi-Slav offerde Sjef vrij vroeg in de partij een kwaliteit.

Hier speelde Sjef 15… Txg3, waarna de d-pion en de zwarte velden zwak worden. Na 16. fxg3 Db6 17. e5 besloot Sjef er nog een schepje bovenop te doen met 0-0-0!

Mesman-Rijnaarts 2
Stelling na 17… 0-0-0
Als wit nu het stuk op f6 pakt, krijgt zwart een enorm sterke batterij door 18… Txd4 en als de dame weggaat, wordt zij altijd aangevallen door de zwarte toren, terwijl de zwarte dame schaak geeft. Edwyn speelde dus wijselijk 18. Kh2, maar maakte later toch een paar foutjes waardoor Sjef gewonnen kwam te staan.

Mesman-Rijnaarts 3
Stelling na 26. Da5

Zwart heeft drie lichte stukken tegen twee torens, maar dankzij het initiatief zou hij gewonnen moeten staan. Sjef speelde hier 26… Dg4, maar na 27. Dxd5 Dxg3+ zat er niet meer in dan eeuwig schaak. De pion aanvallen op g3 was goed bedacht, maar dit had gemoeten met 26… Dg8! Waarna de loper op d5 nog gedekt blijft staan. Weer een kleine tegenslag. Halverwege staat het dus 2,5-2,5.

Klein-Hachijan
Klein-Hachijan
Hierna kwam Kennemer Combinatie weer op voorsprong door de winstpartij van David Klein tegen Armen Hachijan. In deze stelling heeft wit twee kleine dreigingen. Wit kan Pd6 spelen en Pf4. Zwart kan er maar één van de twee verdedigen.

Het beste is om de dreiging Pf4 uit de stelling te halen met 22… g5! Helaas maakte Armen de verkeerde keuze en besloot om Pd6 uit de stelling te halen en speelde 22… Pf5 waarna wit met 23. Pf4 het loperpaar won. David speelde vervolgens de partij sterk uit en won overtuigend. 3,5-2,5 voor Kennemer.

Ducarmon-Warmerdam

Ducarmon-Warmerdam
Ducarmon-Warmerdam
Op de overige borden stonden we er echter goed voor en het leek erop dat we minimaal één matchpunt en misschien zelfs twee matchpunten zouden gaan halen. Het scenario met twee matchpunten werd realistischer toen Quinten Ducarmon blunderde tegen Max Warmerdan.

In deze stelling staat zwart al iets prettiger, maar Quinten overzag de dreiging van Max en speelde 30. Pc5?? Max sloeg toe met 30… Txe3, want na 31. Kxe3 Pc4+ wint zwart de toren en staat een stuk voor. Een paar zetten later gaf Quinten op en stond het weer gelijk, 3,5-3,5.

Vrolijk-Kuipers
Vrolijk-Kuipers
Toen was het Stefan Kuipers die voor ons de voorsprong wist te pakken. In een slow Slav was hij net iets beter wegwijs dan zijn tegenstander Liam Vrolijk. In de stelling hiernaast biedt Stefan met 16… Db6 dameruil aan. Liam ruilde de dames, maar dat had hij beter niet kunnen doen.

De zwarte koning staat namelijk nog in het midden en kort rokeren geeft wit kansen om met h4-h5 aan te vallen. In plaats van dames ruilen kon Liam dus beter 17. Dd1 spelen, waarna het nog onduidelijk is wat zwart precies moet doen. Nadat de dames eraf gingen, kon Stefan zijn koning in het midden houden. Uiteindelijk won hij de d-pion, waarna het zwarte centrum niet te stoppen was. Met deze overwinning was de stand 4,5-3,5.

Op bord 10 vochten Arthur van de Oudeweetering en Lennart Dek een Alapin Siciliaans uit. De partij was grotendeels in dynamisch evenwicht, maar Arthur had toch één grote kans gekregen die hij onbenut liet. In de onderstaande stelling heeft zwart net 18… f5 gespeeld.

VandeOudeweetering-Dek
Van de Oudeweetering-Dek
De grote vraag is of wit en passant kan slaan. In tegenstelling tot de partij van Roeland, was en passant slaan hier wel sterk! Na 19. exf6 Dxg5 20. Dxe6+ Tf7 heeft wit 21. Lxh7+. Na 21… Kxh7 22. Dxf7 heeft wit drie pionnen, een toren en aanval tegen twee lichte stukken. Als zwart de andere kant op gaat met 21… Kf8 speelt wit 22. Dd6+ waarna hij na 22… Pe7 23. fxe7+ Txe7 twee pionnen voor staat.

Arthur ging hier niet op in en na nog wat avonturen en wederzijdse kansen, waarbij Arthur de grootste kans had, eindigde de partij in remise.

Als laatste was de partij van Nico Zwirs tegen Miguoel Admiraal klaar. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want na zeventien zetten had wit nog 1:32 op de klok, met een plusje en had zwart nog maar twaalf minuten. Miguoel speelde vervolgens sterk verder en kwam hier met het offer 19… TxLd4!!

Zwirs-Admiraal
Stelling na 19. Ld4
Deze zet berooft wit van het loperpaar en na 20. cxd4 Pf4 had zwart alleen nog maar goede stukken over en een goede structuur, terwijl de witte structuur versplinterd is en zijn stukken er moeilijk uit komen. Zelf lukte het me wel de stukken te hergroeperen, maar Miguoel wist de partij met sterk stukkenspel in balans te houden. Toch maakte hij later een paar foutjes, maar wist dit met kunst- en vliegwerk toch nog goed te maken, waarna de partij op zet 96 in remise eindigde.

Daarmee eindigde de wedstrijd in een 5,5-4,5 overwinning voor MuConsult Apeldoorn. Over de hele wedstrijd gezien was dit dik verdiend. Wat ons nu rest is een winterstop, waarna op 9 februari het avontuur weer verdergaat tegen En Passant in Bunschoten.

  MuConsult Apeldoorn      - Kennemer Combinatie    5½-4½
 1. Warmerdam, Max      2428 - Ducarmon, Quinten   2490 1-0
 2. Kevlishvili, Robby    2453 - Foreest van, Jorden  2620 ½-½
 3. Kuipers, Stefan      2487 - Vrolijk, Liam     2441 1-0
 4. Beerdsen, Thomas     2485 - Spoelman, Wouter   2557 ½-½
 5. Pruijssers, Roeland    2502 - Lende van der, Ilias 2339 1-0
 6. Delft van, Merijn     2382 - Lopez, Jasel     2355 0-1
 7. Hachijan, Armen      2291 - Klein, David     2497 0-1
 8. Zwirs, Nico        2428 - Admiraal, Miguoel   2491 ½-½
 9. Rijnaarts, Sjef      2355 - Mesman, Edwyn     2206 ½-½
10. Oudeweetering vd, Arthur 2269 - Dek, Lennart     2295 ½-½
  Gemiddelde rating:    2408  Gemiddelde rating:  2429

foto’s op Google | partijen in pgn | stand in Meesterklasse

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.