Beperkte verwachtingen bewaarheid

Door een poule met een oneven aantal teams speelde Schaakstad Apeldoorn 3 afgelopen dinsdag pas de tweede wedstrijd. Tegenstander Denk en Zet / N.G.K.Z. in Hattem is koploper in klasse 3C van de SOS-competitie. Leendert Maris is dit keer verhinderd, Marco Verdonk valt voor hem in. De gemiddelde rating van Denk en Zet is aanzienlijk hoger, dus onze verwachtingen zijn beperkt. Desalniettemin is de vechtersmentaliteit aanwezig.

Na een half uur staat Marco al verloren: de dame vs. twee lopers is niet meer te houden. Henk Scholten staat een kwaliteit achter. Aad de Bruijn boekt ons eerste bordpunt. De overige borden zijn nog in evenwicht, waarbij vooral Ruud Meulemans open middenspel aan beide spelers kansen biedt. Even later geeft Marco op (1-1) en verdient Maarten ter Bals via een slinkse penning op het dekkende stuk een loper.

Jack Linders wordt gedwongen zijn paard op de ongunstige a-lijn te parkeren, dat kost slagkracht. Hessel Hulleman en zijn tegenstander spelen een laag tempo, na anderhalf uur bijna 4 minuten per zet, dat wordt straks tijdnood. Ed Blankestijn speelt zoals altijd zeer rustig en gedegen, en bouwt voorzichtig naar een voorsprong. Henk mazzelt verdiend het stuk terug en vervolgens de partij.

Maarten vergist zich in het eindspel en moet het stuk teruggeven. Hij accepteert het remise aanbod. Als Ruud de spanning niet meer aankan wordt het 2,5-2,5. Ed wint ondanks dat hij in bonustijd speelt zijn partij via een keurig eindspel waarin de tegenstander dame voor toren moest geven om mat te voorkomen.

Inmiddels heeft Jack grote problemen: hij staat materiaal achter en er dreigen meerdere matcombinaties en een promotie. Strijdend gaat hij ten onder. De wedstrijd hangt dus van de laatste partij af. Hessel en tegenstander komen beiden onder een minuut op de klok, Hessel staat materiaal achter maar heeft meer dreigingen. Helaas bouwt de tegenstander langzaam alle druk af, gaat vervolgens in de aanval en haalt voor DeZ het beslissende wedstrijdpunt binnen.

De keuze van de opstelling laat zien dat we de eerste vier borden verloren en op de laatste vier we onze 3,5 bordpunt hebben gescoord. Dat had onze teamleider goed ingeschat.

  Denk en Zet / N.G.K.Z. 1 - Schaakstad Apeldoorn 3     4½-3½ 
1. Mujkanovic, Muharem 1987 - Meuleman, Ruud    1324 z-w 1-0 
2. Dekker, Erik     1852 - Hulleman Jr, Hessel 1635 w-z 1-0 
3. Kloppenburg, Harry  1608 - Linders, Jack    1459 z-w 1-0 
4. Hospers, Ben     1446 - Verdonk, Marco    1644 w-z 1-0 
5. Jonkers, W.     1387 - Bruijn de, Aad    1496 z-w 0-1 
6. Enk van, Wim     1317 - Blankestijn, Ed   1397 w-z 0-1 
7. Smit, Wilfred    1382 - Bals ter, Maarten  1392 z-w ½-½ 
8. Velde vd, Johan   1378 - Scholten, Henk    1339 w-z 0-1 
  Gemiddelde rating:  1545 - Gemiddelde rating:  1461 

stand | wedstrijdkalender

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.