Pluimvee

Een struisvogel is niet het eerste dier waar je aan denkt bij pluimvee, eerder aan kip. Maar struisvogels (en ook emoes) kunnen min of meer tam worden gemaakt, ze hebben veren en leggen eieren. Opgeteld bij het begrip consumptiedoeleinden en voilá: pluimvee. Sportduiven, kanariepietjes en volièrevogels worden er niet toe gerekend. Er is ook nog een soort tussenvorm met hoendersoorten als buitenhuisdier, voor de eieren en de lol. Voor het gevogelte zelf zijn poeliers en supermarkten beschikbaar en bovendien, je eet je eigen huisdier niet op.

Mijn vrouw leek het een keer een goed idee, geïnspireerd door het idyllisch landleven, om een toom kippen aan te schaffen. Ik zag de bui al hangen en vroeg voorzichtig of dat nou wel zo’n goed plan was, tegenspraak bleek zinloos. Via familie, die er verstand van heeft, viel de keuze op vier stuks krielkippen van het merk Wyandotte met, het moet gezegd, een heel mooi verenkleed. Bovendien vergden ze weinig onderhoud en waren bestand tegen winterkou. Via Marktplaats werd een geschikt hok op de kop getikt (een heel werk om zo’n rot hok van A naar B te krijgen), er werd ruimte in de tuin vrijgemaakt en een met gaas overdekte buitenren (later ging er golfplaat overheen) aangelegd die in het hok uitkwam. Het deed me denken aan een beetje vreemde kop-hals-rompboerderij in het klein, zonder kop. Dat hok stond op poten en kon via een schuin geplaatst trappetje bereikt worden. Het aanleggen deed een handige zwager, ik ben beter in het aanreiken van materiaal.

kippenren

Welnu, om positief te beginnen: we hebben er jarenlang veel plezier aan beleefd. Daar staat tegenover dat er aan de achterkant van de kip behalve eieren ook nog iets anders uitkomt. En dat dient regelmatig opgeruimd te worden, minstens één keer per week. Er is niets idyllischer, voor mijn vrouw althans, om toe te kijken hoe iemand min of meer door de kippenstront kruipt (het was te laag om te staan) om die klus te klaren, één keer raden wie. En om de paar maanden, vaker in de zomer, het hok extra te ontdoen van een wriemelende massa rood spul, dat zich in naden, hoeken en kieren nestelt. Bloedluis of vogelmijt bleek het te zijn.
Ook idyllisch is het rapen van eieren als er iets te rapen valt. Overdag mochten ze vrij rondlopen en daar werd gretig gebruik van gemaakt nadat kippen en beide ruwharige teckels, Thomas en Teun, aan elkaar gewend waren. Op af en toe wat kleine opjaagincidenten na, ging dat heel goed samen. Maar het leggen van eieren stopte, wekenlang en wij dachten aan een geheimzinnige, misschien wel nieuwe ziekte. Totdat één van de teckels luid blaffend de aandacht vestigde op een plek in een border met lage begroeiing. En jawel: een nest met twaalf eieren. Verder zoekend vonden we nog twee ‘vrije uitloop’ nesten. En dan hebben we niet eens last gehad van roofvogels omdat er voldoende beschutting aanwezig was. Eén van onze zoons heeft dezelfde idyllische hobby (vooral schoondochter…) plus veel vrije, onbeschutte ruimte. Tot groot genoegen van haviken en kiekendieven, deze laatste soort verdient zijn naam voor honderd procent! Per jaar moet een behoorlijk aantal kippen vervangen worden, mijn voorgestelde oplossing van geen kippen maar struisvogels werd niet serieus ontvangen. Bij onraad kan het dier zichzelf redden door de kop in het zand te steken en bovendien zijn de eieren een stuk groter. Ook zie ik niet zo snel een havik met een struisvogel wegvliegen.

Deze gedachten kwamen in mij op naar aanleiding van de uitwedstrijd op dinsdag 20 november, in en tegen Barneveld, bekend door de kip. De eerste keer tegen een team uit Barneveld dankzij het opgaan van SGS, OSBO en SBO in de SOS-competitie. We speelden in het Pluimveemuseum en ik zal geen enkele flauwe of cliché opmerking maken over kip of ei: in de koffiekamer van het museum kun je ze allemaal lezen op tegeltjes aan de wand. Het woord fipronil heb ik nergens kunnen ontdekken. Het tweede team van Barneveld had de eerste ontmoeting gewonnen en Schaakstad 1 (in feite 5) verloren. De ontmoeting vond plaats in een ruimte waar ook een damwedstrijd was, vier tegen vier. Dat deed me denken aan vroeger met als groot verschil toen tien tegen tien, terwijl de vergrijzing ook in de damsport heeft toegeslagen naar het leek. Het begint op bridge te lijken, wat dat betreft. We wisten te winnen en hebben nu twee matchpunten, net als drie andere teams plus twee teams met vier en twee met nul. Het verloop van de wedstrijd was als volgt.

½‒½ Adriaan viel in voor de verhinderde Lex Cornelisse en zat na aanvang een poosje te wachten (wat vooraf werd aangegeven) op zijn tegenstander. Die arriveerde na tien minuten, deed niet lang over zijn zetten en de partij mondde uit in een volwaardige remise. Frappant om als jeugdpsychiater op je schaakavond een zeven- à achtjarige jongeman tegenover je te krijgen.

1½‒½ De eerste winst kwam op naam van André die met het nodige denkwerk en vooral een paar minder goede zetten van de tegenstander vrij soepeltjes tot stand kwam. Een eitje?

1½‒1½ Steven kwam naar eigen zeggen niet echt in de wedstrijd en bleef zitten met een toren en loper ‘in hun hok.’ Dit manco in ontwikkeling werd hem fataal.

1½‒2½ Op achterstand, via mijn verlies. Een blunder begaan op de rand van het derde en vierde speeluur, zo rond elven. Te vergelijken met een kleine sneeuwbal die door mij boven aan een steile sneeuwhelling in beweging werd gebracht. Het verlies van een pion werd een allesvernietigende lawine die vanaf de helling mijn stelling binnen daverde. Hoe kan zoiets gebeuren? Grote schaaktrainers geven aan eerst je eigen zwakheden te benoemen om daarna die te gaan verbeteren. Concentratieverlies na een bepaalde tijd is mijn grootste van meerdere zwaktes. Daar heb ik aan gewerkt en probeer er nog steeds aan te werken met als gevolg een verschuiving van twee naar tweeënhalf naar drie uur. Op naar vier! Onder anderen Merijn van Delft heeft les gehad van Mark Dvoretsky en kwam na twee dagen tot de ontnuchterende conclusie: ik kan niet schaken… Voor die conclusie heb ik geen trainer nodig gehad.

2½‒2½ De stand werd gelijkgetrokken door Frie met een gepolijste prestatie tegen een zichtbaar balende Jeroen van Winkoop, die zich sportief liet matzetten.

3½‒2½ Theo kwam een loper voor tegen twee pionnen en wist een toreneindspel te verkrijgen met ieder drie pionnen op één vleugel. Plus nog steeds die loper dus hopeloos zou je zeggen. Vanwege het dolle toren motief werd doorgespeeld totdat dit niet meer mogelijk was.

4½‒2½ Nog twee tijdnoodduels onderhanden (minder dan twee minuten plus tien seconden per zet) en niets was zeker met aan beide kanten dreigend doorlopende pionnen bij Marco. Met wel een supertoren achter de vijandelijke pionnen/koning plus dekking van de vrijpion op a2. Via tempowinst kon pion h7 per twee zetten grote stappen maken totdat Kees Hendriksen zich het ravijn moest laten induwen.

5½‒2½ De partijen van Frans zijn vaak extreem. Of als eerste klaar met verlies in een paar zetten (vooruit: twaalf dan) of als laatste via halsbrekende toeren. Met winst meestal, nu omdat zijn remisevoorstel terecht werd afgeslagen. Vervolgens verslikte de tegenstander zich in een kleinigheid, hoewel kleinigheid? Verlies van de dame kun je ook anders noemen.

Nog één keer over ei: wie herinnert zich nog Hei Elei Kuck Elei? Dat was de aankondiging van een nieuwsprogramma op RTL. U weet wel, de L van Luxemburg en betekent ongeveer ‘Hé jij daar, kijk hier eens’ in het Letzeburgs. Bij ons thuis is de uitdrukking ontstaan ‘een ei hoort erbij’ en dan vooral onderweg op wintersportvakantie. De gekookte eieren (een perfect soort voedsel) tikten we kapot op de pook van de versnelling. Behalve mijn vrouw, zij vond dat minder idyllisch…

  Barneveld 2        - Schaakstad Apeldoorn 1      2½-5½
1. Winkoop van, Jeroen  1760 - Belle van, Frie     1817 z-w 0-1
2. Hammen van der, Paul 1754 - Huis in 't Veld, Andre 1752 w-z 0-1
3. Sennema, Remy     1876 - Visschedijk, Theo    1821 z-w 0-1
4. Dulken van, Andries  1711 - Braun, Steven      1738 w-z 1-0
5. Janssen, Marcel    1752 - Baas, Bert       1744 z-w 1-0
6. Hendriksen, Kees   1586 - Beerdsen, Marco     1587 w-z 0-1
7. Verheij, Willem    1582 - Dijk van, Frans     1721 z-w 0-1
8. Rijken, Fabian    1489 - Hertog den, Adriaan   1556 w-z ½-½
  Gemiddelde rating:  1689  Gemiddelde rating:   1717 

stand | wedstrijdkalender

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.