Wie Tage und Nächte

KNSB CompetitieHet was een verschil van dag en nacht, zoals het uiteindelijke Apeldoornse puntentotaal in de match MuConsult Apeldoorn – HMC Den Bosch was opgebouwd. Waar de Apeldoornse zwartspelers slechts een half puntje scoorden, waren de witspelers net iets minder daadkrachtig dan hun Bossche tegenstrevers. Een 4½-5½ was derhalve ons deel.

Het eerste teken aan de wand was de snelle uitslag op bord 1, waar Stefan Kuipers met zwart alras in de opening verdwaalde. Tegenstander Daniel Fridman kwam weliswaar te laat aan het bord, bood zijn excuses daarvoor aan, maar had zijn verloren tijd klaarblijkelijk gebruikt door buiten in de auto zich voor te bereiden op zijn tegenstander. Naar het schijnt reglementair geoorloofd, maar geen wenselijke ontwikkeling lijkt me. Dan de opstellingen liever eerder voor de wedstrijd laten publiceren, net als in de Duitse competitie. Vooralsnog voortaan maar even op het autoraampje tikken.

Afijn, Fridmans zetten zelf hadden een wat charmanter karakter:

g2-g3 verplicht niet tot een fianchetto zo bleek maar weer: 14.e4! en daar kwamen de lopers met verwoestende kracht: dxe4 15.Lb5 e6 16.dxc5 Lxc5 17.b4 Ld4 18.Lxd7+ 1–0 De loper op d4 gaat verloren.

Wat deden onze witten terug? Zelf bereikte ik in ieder geval niets in een Spaanse afruil. Thomas Mollema volgde mijn voorbeeld met Lb4xpaard c3 en Lg4xpaard f3. De aangeboden dameruil daarna had ik echter ook moeten accepteren, in de partijvoortzetting nivelleerde de opmars f2-f4 slechts.

Een diagrammetje nog voor de fijnproevers. Ik had de volgende variant gezien: 10.Dxf6 Pxf6 11.f4 Pd7 12.fxe5 Pxe5 13.Lf4 f6 14.d4 Pc4 15.Lxc7 Kd7 en zwart wint pion e4 terug en speelde mede daarom 10.Dg3. In plaats van het onnodig concrete 14.d4? heeft wit echter gezonde langzamere voortzettingen om te proberen nog wat van het prettigere eindspel te maken. Typerend denkfoutje binnen de variantberekening.

Nico Zwirs probeerde het veel langer maar ook hij kon met wit geen potten breken met zijn 6.g3 tegen de Najdorf van Martijn Dambacher.

Nico speelde hier het thematische 15.Lxf6 Lxf6 16.Pd5, slaagde er daarna echter niet in de witveldige lopers te ruilen en wist Martijn dan ook nergens enig probleem te bezorgen: ½-½ na 45 zetten.
Merijn van Delft ging een stuk veelbelovender uit de witte startblokken. Nadat hij al een kans op groter overwicht voorbij had laten gaan, zag hij tegenstander Siem van Dael zichzelf opblazen in de volgende stelling:

35…d5? Niet altijd thematisch. Er volgde 36.cxd5 exd5 37.h5 gxh5 38.Lf5+ Kh8 39.Txh5 dxe4 40.Nh4

En het moge duidelijk zijn dat de opening van de stelling niet in zwarts voordeel heeft gewerkt. Zes zetten later 1-0.

Intussen had Martin Martens – met wit natuurlijk – al wat teruggedaan voor HMC. Niet helemaal een overwinning uit één stuk. Unser Kaba, wiens 60e verjaardag het team de avond voor de vorige wedstrijd nog luister had bijgezet, leek wel wat gedrukt te staan aan de zwarte kant van de Siciliaanse Alapin (1.e4 c5 2.c3), maar maakte naar eigen zeggen ein großer Fehler in de volgende stelling:

En inderdaad. Van een witte aanval is niet echt sprake meer, en hier had Alexander – logischerwijs – ook nog de tweede toren ten ruil moeten aanbieden: 25…Te8! Na 26.Txe8 Lxe8 staat de witte dame buitenspel en blijft dat staan na 27.Dh3 Pe3! Zwart staat al duidelijk beter en wil verder met De7 en Pg4. In de partij verzuimde zwart later ook alsnog Te8 te spelen en was het tragisch Schluss na: 25…Tc8? 26.Lc2 b5 27.Lb3 a5? 28.Bxd5+ (overzien) 1-0

Tim Lammens haalde het enige halve zwarte lichtpuntje binnen voor MuConsult. De partij tegen Joris Broekmeulen had een bekend strategisch thema: witte minoriteitsaanval op de damevleugel – wit had daarbij heel voorzichtig de loper van c1 binnen de keten gelaten – waar zwart zijn heil moet zoeken in een koningsaanval. Net toen die laatste een beetje van de grond dreigde te komen werd tot remise besloten:

Als zwart verder had willen spelen had hij in ieder geval moeten beginnen met het thematische 24…Nd6! Klassieke voorbeelden met zo’n paard op d6 zijn Bobotsov-Petrosian 1968 en Portisch-Kasparov 1989. Maar goed – tijdsgebrek en enige onderschatting van de eigen mogelijkheden zorgden voor aanname van het remise aanbod.

Roeland Pruijssers hield het helaas niet droog met zwart tegen Twan Burg. Zijn specialiteit, de Holländische opening, bracht unser Roelie de volgende stelling:

Twan brak hier de stelling open met 18.d5. Nu lijkt Pxd5 de aangewezen ruil. Na bijvoorbeeld 19.Lxd5 cxd5 20.Dxd5 Tbc8 kan 21 Dxb7 beantwoord worden met Dxe6. Roeland koos echter voor ongelijke lopers na 18…Pe4 19.b4 cxd5 20.Dxd5 Pxd2 21.Dxd2. Na 21…Kh8 22.Dd5 Tf6 23.Tc7 Txe6 24.Txb7

bleken de witte pionnen echter sneller dan de zwarte aanval. Weliswaar stelde Armen Hachijan daar een solide witte overwinning tegenover op de andere Broekmeulen, Jasper. Armen koos niet de kritieke theoretische voortzetting in een Philidor met g2-g3 en permitteerde zich in de volgende stelling:

zelfs 13.h3!? waarop zwart had kunnen spelen 13…Lxh3!? 14.Lxh3 Lxd4 omdat 15.cxd4? Pxd4 16.Dxb7 Tb8 rampzalig zou zijn voor wit. Na andere zetten hoeft wit zich – volgens de engine – echter geen zorgen te maken over de minuspion. Jasper speelde echter gelijk 13…Lxd4 en na 14.hxg4 Lb6 manoeuvreerde Armen uiteindelijk iets handiger, wat uitmondde in een stelling met een loper tegen een beperkt paard, totdat….

hier zwarts vlag viel! Jasper had de klok totaal uit het oog verloren. Na het voor de hand liggende 33…Te7 had Armen nog heel wat techniek uit de kast moeten halen om de partij te kunnen winnen.

Inmiddels was het echter duidelijk dat we het niet gingen redden. Max Warmerdam zou een toreneindspel moeten winnen, maar Thomas Beerdsen had bij lange na geen compensatie voor zijn stuk achterstand. Vanwege het gereduceerde materiaal speelde hij nog door, maar remise kwam niet in zicht. Daarvoor was uiteraard het nodige gebeurd. Met een provocerende openingsvariant had Thomas tegenstander Geert van der Stricht een breed vooruitstrevend pionnencentrum gelaten, later gooide hij al zijn punten op de koningsaanval:

Na 26.h4! bleek er, toch wel verrassend, echter geen doorkomen aan, waarna de oprukkende damevleugel-pionnen uiteindelijk netto het stuk opbrachten. Uiteindelijk inderdaad, want onderweg kreeg Thomas nog een grote kans op remise in de schoot geworpen:

Na het te fijnzinnige 34.b6?? (34.bxc6 en 35.c7 was wel zo simpel) had Thomas 34….Te6! moeten vinden na 35.b7 komt Te8 en na 35.Tb3 Tb7 36.Td3 Td7 is het zetherhaling. Maar ook dit was vanmiddag niet voor ons weggelegd.

Onze kersverse captain Max Warmerdam deed wat een echte captain moet doen: hij verliet als laatste het zinkend schip, maar haalde wel het volle pond uit het toreneindspel tegen Jeroen Bosch. Kritieke moment volgens Max was ook hier een onterechte d6-d5 doorbraak:

Na 16…d5?! 17.exd5 exd4 18.Lxd4 Pxd4 19.Dxd4 gaven de zwarte lopers wel compensatie voor de versplinterde pionnenstelling, maar Jeroen zette voort met een verkeerd plan waarna h3 snel viel.
Einduitslag derhalve: Wit 8½ – Zwart 1½

  MuConsult Apeldoorn      - HMC Den Bosch         4½-5½
 1. Kuipers, Stefan      2487 - Fridman, Daniel   2640 z-w 0-1
 2. Zwirs, Nico        2428 - Dambacher, Martijn  2496 w-z ½-½
 3. Pruijssers, Roeland    2502 - Burg, Twan      2521 z-w 0-1
 4. Warmerdam, Max      2428 - Bosch, Jeroen    2410 w-z 1-0
 5. Beerdsen, Thomas     2485 - Stricht vd, Geert  2333 z-w 0-1
 6. Hachijan, Armen      2291 - Broekmeulen, Jasper 2374 w-z 1-0
 7. Kabatianski, Alexander  2380 - Martens, Martin   2369 z-w 0-1
 8. Delft van, Merijn     2382 - Dael van, Siem    2203 w-z 1-0
 9. Lammens, Tim       2282 - Broekmeulen, Joris  2212 z-w ½-½
10. Oudeweetering vd, Arthur 2269 - Mollema, Thomas   2223 w-z ½-½
  Gemiddelde rating:    2393  Gemiddelde rating:  2378

’t Andere verslag | foto’s in Dropbox |foto’s op Google | partijen in pgn | Netstand | WinStand

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.