MuConsult Apeldoorn verslaat De Stukkenjagers

Na een onverwachts harde nederlaag tegen BSG in de eerste ronde was het zaak om ons te herpakken tegen het op papier zwakke De Stukkenjagers. Zij hadden het En Passant in de eerste ronde erg lastig gemaakt en dus waren we gewaarschuwd. Ditmaal konden ze echter niet echt een vuist maken en na een paar uur spelen boekten we de eerste overwinningen. Dit liep erg snel op tot een voorsprong van 7,5-0,5, waarna De Stukkenjagers nog wel de eer wisten te redden door de twee resterende partijen te winnen. Een kort overzicht van de partijen:

Op het eerste bord bracht Roeland Pruijssers een 2. Pc3 Siciliaan op het bord tegen Mark Haast. Nadat hij een pionnenmeerderheid op de koningsvleugel had gecreëerd besloot hij tot de aanval over te gaan. Zwart leek het even goed te pareren, maar liet vlak voor zet 40 toch de witte stukken binnen. Een tiental zetten later was het 1-0. Max Warmerdam zette met zwart een hedgehog (Ned.: egel) neer op het tweede bord tegen Lars Vereggen. Waar wit lange tijd een klein voordeeltje had, wist Max het goed te verdedigen en besloten beide heren in het eindspel tot remise.

Robby KevlishviliEen bord lager speelde debutant Robby Kevlishvili met wit tegen Herman Grooten. De stelling was na twintig(!) zetten identiek aan die op het tweede bord. Herman speelde het daarna echter minder handig dan Max en ging al snel in de fout. Robby kon afwikkelen naar een eenvoudig gewonnen eindspel met een extra pion op de damevleugel.

Armen Hachijan speelde met zwart op bord 4 tegen Mart Nabuurs en was duidelijk beter bekend in deze variant van de Najdorf. Met een uur meer op de klok ging het echter mis voor Armen en kwam hij duidelijk slechter te staan. In tijdnood miste Mart een fraai dame-offer en wist Armen alsnog de partij naar zich toe te trekken door zijn mataanval te voltooien.

Op bord 5 koos Nico Zwirs voor een positionele opzet tegen de klassieke Siciliaan van Mees van Osch. Nico bouwde zijn voordeel rustig uit en kwam vrij snel erg goed te staan. Een desperado van zwart kon daar niets meer aan veranderen en Nico stelde met een extra stuk zijn overwinning veilig.

Tim Lammens speelde met zwart op het zesde bord het begin van de partij geduldig tegen Tijmen Kampman. Toen hij besloot een pion te offeren voor activiteit kwam hij uiteindelijk bedrogen uit. De witte stukken bleken te actief en zijn eigen koning te zwak. Het resulterende eindspel met dame, paard en vier pionnen voor beide spelers leek spannend, maar de slechte positie van de koning van Tim gaf uiteindelijk de doorslag. Na 101 zetten: 1-0.

Zelf speelde ik met wit op bord 7 tegen Jordy Schouten. Na een onnauwkeurigheid in de opening die ongestraft bleef, kon ik het initiatief naar me toe trekken. Een misrekening aan zijn kant zorgde al snel voor groot voordeel en even later de winst.

Arthur van de Oudeweetering speelde op het achtste bord tegen Luuk Baselmans een lastige partij. Nadat Arthur voor het verkeerde plan koos was het Luuk die slim lopers ruilde en druk ging zetten op de zwakke pion op c5. Toen Arthur de pion verloor was afwikkeling ook lastig te voorkomen en moest hij lijdzaam toekijken hoe Luuk de partij prima afrondde.

De partij op bord 9 tussen Sjef Rijnaarts en Jasper Beukema was lange tijd erg spannend. De ongelijke lopers op het bord zorgden ervoor dat de koning van Jasper nooit echt veilig stond. Sjef wist het zwarte spel goed te neutraliseren en toen hij de kans kreeg sloeg hij toe. Zwart kon mat alleen nog voorkomen door de promotie van de witte pion toe te staan, maar ook dat betekent einde partij.

Merijn van Delft bouwde met zwart op het laatste bord tegen Erik Dignum rustig zijn stelling op. In het middenspel ging hij vol af op de witte koningstelling en dat werd beloond: zijn beide torens vonden een mooie plek op de g-lijn en Erik zag geen uitweg meer en gaf op. Na de partij bleek dat hij inderdaad verloren stond, maar met wat fraaie wendingen had hij het Merijn nog flink lastig kunnen maken.

  De Stukkenjagers       - MuConsult Apeldoorn           2½-7½
 1. Haast, M.J.A. (Mark)   2367 - Pruijssers, R. (Roeland)   2496 z-w 0 - 1
 2. Vereggen, L. (Lars)   2376 - Warmerdam, M. (Max)      2379 w-z ½ - ½
 3. Grooten, H.C.A. (Herman) 2360 - Kevlishvili, R. (Robby)    2515 z-w 0 - 1
 4. Nabuurs, M. (Mart)    2281 - Hachijan, H.A. (Armen)    2283 w-z 0 - 1
 5. Osch van, M. (Mees)   2316 - Zwirs, N.J.J. (Nico)     2380 z-w 0 - 1
 6. Kampman, T. (Tijmen)   2260 - Lammens, T.J. (Tim)      2301 w-z 1 - 0
 7. Schouten, J.A.J. (Jordy) 2069 - Kuipers, S.C. (Stefan)    2493 z-w 0 - 1
 8. Baselmans, L. (Luuk)   2101 - Oudeweetering vd, A. (Arthur) 2288 w-z 1 - 0
 9. Beukema, J.H.J. (Jasper) 2264 - Rijnaarts, S. (Sjef)     2342 z-w 0 - 1
10. Dignum, E. (Erik)    2013 - Delft van, M. (Merijn)    2412 w-z 0 - 1
  Gemiddelde rating:    2241 - Gemiddelde rating:      2389

foto’s op Google | partijen in pgn | stand in MeesterklassePlaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.