Debutanten en een primeur

Na een bloedhete zomer, tijdens welke de nodige schaakevenementen plaatsvonden op Apeldoorns grondgebied, was het weer tijd voor de vaderlandse KNSB-competitie. Maar voordat deze een aanvang kon nemen moest er geïnventariseerd worden wie er allemaal nog beschikbaar waren en in welk team ze zouden gaan spelen. Dat er geschoven zou gaan worden was al langere tijd duidelijk. Dit was mede het gevolg van de vele invalbeurten die het vorige seizoen nodig waren. Iets wat ongebruikelijk is voor het tweede team, maar ja soms (of iets vaker) ontkom je daar niet aan.

Reint van der Knijff gaf al vroeg aan dat de kans bestond dat hij het team zou gaan verlaten en zijn roeping zou gaan volgen. Dat bleek inderdaad het geval te zijn en medio september/oktober vertrekt Reint richting het westen. Reint bedankt voor alle spannende, soms tenenkrommende tijdnood duels, maar ook voor de soepele overwinningen. Bedankt voor de gezelligheid en we wensen jou en je hele familie heel veel succes toe met je nieuwe baan. Maarten Beekhuis vond het geen probleem om naar het derde team te verhuizen, hopelijk mag hij daar heerlijk scoren. Ach, en misschien vragen we hem nog weleens een keer in te vallen.

Maar dan moeten er toch weer twee plekken opgevuld worden, en eigenlijk werd snel beslist wie die plekken zouden innemen. Als eerste Casper Wouters, die vorig seizoen al twee keer zeer verdienstelijk met twee winstpartijen had ingevallen. Maar nu moet hij een heel seizoen op dit hogere niveau meedraaien, word het nu de echte vuurdoop? De tijd zal het leren, eens zal je er toch aan moeten geloven. Voor de andere plek hebben we Jelle Bauer ter verantwoording geroepen. Hij speelt al de nodige jaren goed mee in de hogere regionen van de interne competitie en ook extern staat hij zijn mannetje. Heren, welkom in dit tweede team en mogen jullie mooie resultaten behalen en veel leren waar je dan later weer je voordeel mee kunt doen!

Ja ja, wat een feest als de indeling weer bekend wordt: we zijn weer ingedeeld in de Noordelijke Poule en dus gaan we naar Leeuwarden, Groningen, Assen en het altijd gezellige Meppel. Maar we hoeven niet naar Sneek, want die komen de eerste ronde bij ons op bezoek. Hoe zal het lopen dit seizoen, dat weet je natuurlijk nooit, maar zal het ook zo soepel gaan als het vorige? Hoe liggen de verhoudingen qua speelsterkte? Objectief bekeken hebben wij natuurlijk aan sterkte moeten inleveren, maar aan vechtlust zal het uiteraard niet ontbreken, die is er genoeg!

Zoals gezegd: Sneek is de tegenstander in de eerste ronde en dat is gelijk een goede testcase voor het team. Maar voordat we met deze wedstrijd kunnen beginnen moeten we direct al een tegenslag incasseren. Nikolai Kabanof is ziek en het ziet er niet naar uit dat hij binnen de kortste keren weer aanwezig is. Gelukkig gaat het intussen al weer de goede kant op met hem, en we kijken al weer reikhalzend uit naar de chaotische en voor normale stervelingen niet te begrijpen manoeuvres die hij op het bord tovert. Net als de gedenkwaardige toeristische tripjes in de buurt van de speellocatie waar vooral Marcel en Freddie zo van kunnen genieten… kom snel weer meespelen Kabbie! Tevens was Martin de eerste ronde afwezig en kon de teamleider zich bezighouden met zijn favoriete bezigheid: invallers zoeken. Maar dat ging deze keer vrij soepel: Cees Beekhuis en André Huis in ’t Veld werden snel bereid gevonden mee te spelen.

Sneek dus, zeker niet te onderschatten en dat doen we dan ook niet want je krijgt zo een kaatsbal tegen je kop. Maar degene die niet op stond te letten was Erik Smit, en hij hield er een beste buil op zijn koppie aan over. Helemaal klaargestoomd voor zijn gebruikelijk negen potjes in de komende maanden speelde hij zijn bekende spel. Niet te veel risico nemen en aftasten of tegenstander Han Holl zijn hand zou overspelen. Maar dat gebeurde niet en Erik onderschatte de gevolgen van de afruil van dame tegen loper en toren: Dxc8. Mede doordat zijn dame niet meedeed aan de strijd begon de zwarte koning in de problemen te komen. Toch had hij zich daar nog uit kunnen redden als hij niet te optimistisch zijn paard uit de verdediging had gehaald. Daarna was het matnet snel gewoven en hielpen een paar schaakjes ook niet meer om de eerste nederlaag van de dag te mogen laten noteren. Kaats 1 gaat naar Sneek!

Marcel BoelMaar gelukkig beschikken wij over Marcel Boel die al snel de achterstand wist te weerkaatsen! Zal wel geen goed Nederlands zijn maar in deze woordspeling klinkt het leuk en gevat… Zo’n twintig zetten lang geeft Jouke Bakker geen krimp en kan hij het goed bijhouden tegen Marcel. Maar als zwart de d-pion naar voren stoot is het de vraag hoe je die slaat, verschillende manieren zijn mogelijk. Doe je het goed behoud je gelijk spel, en als je de pion op de verkeerde manier slaat… dan, ja dan krijg je de volledige Marcel als een stoomwals over je heen. En dat was wat er gebeurde, binnen vier, vijf zetten stort de witte stelling volledig in. En als je dan ook nog ontzettend weinig bedenktijd hebt om iets van een verdediging te vinden is opgeven de beste optie. Zelfs daar heeft hij zo te zien geen tijd voor, dan maar op de veertigste zet opgeven, heb je die in ieder geval gehaald. De stand is weer gelijk op 1-1.

Dan is het de beurt aan debutant Jelle Bauer die met zijn voornaam zomaar in het andere team had kunnen spelen. Gelukkig voor ons verdedigt hij de Apeldoornse kleuren in een voor mij nogal wilde Trompowsky-opening. Binnen tien zetten zijn er gapende gaten in de koningsstellingen aan beide fronten ontstaan, staat er een verdwaasde pion op h4 na te hijgen, zonder eigenlijk te beseffen hoe hij daar terecht is gekomen. Swingt de zwarte dame eerst op de damevleugel om daarna blijkbaar onder invloed de koningsvleugel weer op te zoeken. En de conclusie na al dit wapengekletter: wit staat beter! Dan volgt er een periode waarin beide kemphanen hun stukken goed neer willen zetten. De stelling lijkt in evenwicht, maar Jelle dreigt met zijn paard de gezelligheid van de witte stelling te ondermijnen. En als wit daar maar al te graag aan meewerkt heeft hij te laat in de gaten dat er heel veel valkuilen in de stelling zitten. Opeens staan de meeste witte stukken als losse flodders op het bord. Er is geen redden meer aan en Jelle scoort bij zijn debuut een mooie overwinning. We verhangen de bordjes naar 2-1 voor Apeldoorn!

De wedstrijd golft dan op en neer. Freddie legt zich op vrijdagavond neer bij het feit dat hij met wit speelt en gelijk zijn irritante wapen 1.f4 van stal moet halen. Ik dacht bij zijn tegenstander Selwin Keuning een glimp van herkenning te zien toen hij dat speelde. Had hij zich erop voorbereid? Daar zou je dan op den duur een voordeel mee moeten bereiken maar je moet ook nog verder schaken. Tja, daar gaat het spelletje nu eenmaal om. In tegenstelling tot de partij van Jelle waar er gelijk vanaf het begin het nodige gebeurde duurt het hier lang tot de partij tot leven komt. In een schijnbaar onschuldige stelling hoeft zwart alleen maar nuttige en zinvolle zetten te doen, simpel gezegd: alleen maar verdedigen. Toch kan het zwarte paard zijn dadendrang niet in toom houden en gaat op avontuur en moet dat met de dood bekopen. De witte stukken van Freddie laten hun koning niet in de steek en bouwen een scherm om hem heen zonder dat zwart daar doorheen kan breken. Aan de andere kant zorgt de White Lady ervoor dat een hulpeloze zwarte koning alle aanvallen over zich heen moet laten komen. Dat is geen eerlijke strijd meer en zwart rest dan alleen nog maar de overgave. Het lijkt de goede kant op te gaan met deze 3-1 voorsprong maar de stellingen op de andere borden beloven niet veel goeds.

Henk EleveldHet zijn maar twee zetten die Henk Eleveld de spreekwoordelijke das omdoen. Hij benadrukt ze dan ook met een groot vraagteken op het overgeschreven notatieformulier dat ik altijd na de partij van hem krijg. Het gevolg van die twee zetten is dat hij beide keren een pion verliest. De eerste pion is na negen zetten al van het bord en de tweede pion volgt nog voor de twintigste zet. Is er dan nog sprake van een echte wedstrijd, ik kan het me niet voorstellen. Toch blijft hij hopen op een wonder dat er niet zal komen. Is het de sport om de veertigste zet te halen, het maakt geen verschil want de uitslag blijft in het voordeel van de captain van Sneek: Christian Kuitert. Een desillusie voor Henk heb ik het idee, zo snel al in de fout en daarna geen schijn van kans. Een stroef begin, maar nog tijd genoeg om de polsen los te schudden voor mooie overwinningen!

Vorig seizoen viel André Huis in ’t Veld ook al in in het tweede team en scoorde toen een klinkende overwinning, zou hij dat nu ook weer voor elkaar kunnen krijgen. De Franse opening komt op het bord en lange tijd gaat alles langs gebaande wegen, wel voert zwart de druk op de koningsvleugel op. Als André erin slaagt de dames af te ruilen ontstaat er een eindspel van witte lopers tegen zwarte paarden en beide partijen nog een paar torens. De vraag is dan wat de doorslag zal geven. André krijgt een opgelegde kans om de partij in zijn voordeel te beslissen. Maar het is allemaal wel ingewikkeld en ziet hij de weg naar de winst niet. Dat is jammer want daarna neemt zwart het roer over het gaat het snel bergafwaarts. Jan Lootsma begint pionnen bij elkaar te sprokkelen en dat is te veel van het goede. En als deze straks beginnen te lopen is er geen houden meer aan. De stand is weer gelijk: 3-3.

Casper WoutersCasper Wouters mag als debutant gelijk aan het vierde bord plaats nemen, een echte vuurdoop? Met wit tegen Anne Kloosterman moet het een interessante partij kunnen worden. In een Siciliaanse partij neemt Kloosterman snel het initiatief en is Casper veroordeeld tot het in stand houden van de witte stelling. Het evenwicht wordt echter niet verbroken. De zwarte dame zorgt wel voor de nodige onrust in het witte kamp en als ze weer richting haar uitgangspositie gaat heeft ze twee verbonden vrijpionnen weten te creëren. Maar eigenlijk gaat de strijd daar niet verder, die verplaatst zich naar de koningsvleugel waar Casper alles in het werk stelt om een tegenaanval te kunnen plaatsen. Maar hij maakt geen schijn van kans, de zwarte batterij van zware stukken vermorzelt alle hoop op een goed resultaat. Ach, er zijn nog acht wedstrijden te gaan om deze partij weer te wreken…

Cees BeekhuisEen debutant is Cees Beekhuis zeker niet meer, hij heeft al diverse keren mee gespeeld in het tweede team. Maar het niveau was soms iets te hoog, of net genoeg voor die solide remise. En daar leek het deze dag ook naar toe te gaan. In de Reti-opening gaat het over en weer: Ik wil wat afruilen, wil jij dat ook? Ah nee, doe maar niet, dat mag jij doen bij de volgende zet. Het lijkt een spelletje van: Na U… Gevolg is dat er na 25 zetten een dooie stelling is ontstaan waar weinig leven meer inzit. Maar ook dan is een fout snel gemaakt. Te optimistisch laat Cees een witte pion oprukken omdat hij denkt een tegenaanval te hebben. Die zou op zijn minst remise op moeten leveren, toch? Zal het de tijdnood geweest zijn of een andere oorzaak hebben, maar de rollen worden opeens omgedraaid. Volgens Cees begon Dick Stavast te “klooien” en daar profiteerde hij van. Het levert hem een pion op die hij eigenlijk had moeten verliezen en dan mag je zomaar opeens gaan denken aan een eerste overwinning in het tweede team. Als wit dan ook nog zonder strijd de koningsvleugel opgeeft is het pleit snel beslecht. Sneller dan verwacht heeft Cees de partij gewonnen en een gelijkspel uit het vuur gesleept. Deze was op het nippertje want het zat er lange tijd niet in.

Een benauwde 4-4 waar we zeker blij mee mogen zijn. Wel moesten we het deze wedstrijd zonder de matadoren Martin en Nikolai doen, het zal blijken of zij het verschil kunnen maken als we weer compleet zijn. Debutanten Casper en Jelle zullen moeten wennen aan het niveau, maar dat is een kwestie van tijd. We gaan het zien bij de volgende wedstrijd als we naar Friesland gaan, en ook dat zal geen makkelijke strijd worden.

MuConsult Apeldoorn 2    - Sneek             4-4
Boel, Marcel      2220 - Bakker, Jouke    2076 z-w 1-0
Elburg van der, Freddie 2180 - Keuning, Selwin   2123 w-z 1-0
Smit, Erik       2118 - Holl, Han      1990 z-w 0-1
Wouters, Casper     1918 - Kloosterman, Anne  2017 w-z 0-1
Bauer, Jelle      1971 - Schram, Tjitze   1949 z-w 1-0
Eleveld, Henk      2023 - Kuitert, Christian 1960 w-z 0-1
Beekhuis, Cees     1915 - Stavast, Dick    2063 z-w 1-0
Huis in 't Veld, André 1755 - Lootsma, Jan    1996 w-z 0-1
Gemiddelde rating:   2013  Gemiddelde rating: 2022   

foto’s op Google | partijen in pgn | wedstrijdkalender Klasse 2A

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.