De hoge borden hadden het zwaar

Nadat we afgelopen jaar met veel geluk niet zijn gedegradeerd, mogen we dit jaar weer in de Meesterklasse spelen. Schaakstad Apeldoorn heeft live-borden aangeschaft en met ingang van dit seizoen spelen we dus de thuiswedstrijden live! De partijen waren te volgen in de DGT-viewer (waarin ze overigens nog steeds te zien zijn).
DGT-viewer
Wat ook nieuw is dit jaar is dat er een nieuwe teamcaptain is. De jeugdige Max Warmerdam heeft het stokje overgenomen van Merijn van Delft en hoopt het eerste team van Schaakstad Apeldoorn dit jaar langs wat veiliger paden te leiden dan die het eerste team van Schaakstad Apeldoorn vorig jaar volgde. De eerste wedstrijd hebben we het echter wel zwaar gehad. We mochten het tegen BSG opnemen en al vrij snel bleken we het zwaar te krijgen. Direct in het begin vielen al snel klappen op de hoogste twee borden, wat de trend van deze wedstrijd bleek te zijn aangezien we op de eerste zes borden verloren. Op de laagste vier borden deden we het een stuk beter en wisten we nog 2,5 bordpunt te halen, al had er hier misschien meer in gezeten.

Max Warmerdam – Mads Andersen
Tussen Max en Mads was er een rustige Siciliaan ontstaan waarin wit meer ruimte heeft en zwart tegenspel probeert te creëren met de break d5 of b5. Toen Mads de d5 break er doorheen kreeg, dacht Max af te wikkelen naar een gelijk toreneindspel maar miste hij een truc, wat hem een stuk kostte.

Ruud Janssen – Roeland Pruijsers
Roeland speelde zijn bekende wapen, namelijk het Hollands tegen Ruud Janssen. Hij nam echter wat dubieuze beslissingen en ook al leek het wel te gaan voor zwart, met de zet Txd6! ging Ruud dwars door de zwarte stelling heen, die vervolgens voor Roeland niet meer te redden was.

Merijn van Delft – Lars Ootes
Lars speelde zijn bekende Pirc/Modern opstelling tegen Merijn van Delft. Wit heeft iets meer ruimte en zoekt spel op de koningsvleugel, terwijl zwart op aanval speelt op de damevleugel. Merijn was te langzaam op de koningsvleugel en Lars ging door de witte koningsstelling heen.

Robert Ris – Sjef Rijnaarts
Robert speelde een positionele variant tegen de Najdorf die tegenwoordig weer populair is geworden. Sjef wist niet genoeg tegenspel te creëren en kwam zodoende positioneel minder te staan. Vervolgens werden vrij snel dames geruild, waarna Sjef in een passief eindspel terechtkwam dat hij niet meer wist te houden. Al 4-0 voor BSG dus.

Alexander Kabatianski – Ton van der Heijden
Alexander wist iets prettiger komen te staan tegen Ton van der Heijden, en het lukte hem om een pion buit te maken. Er kwamen veel afwikkelingen en er ontstond een toreneindspel met evenveel pionnen, maar Alexander zou er wel eentje gaan winnen en een actievere toren overhouden. Dit bleek al snel te veel te zijn en Alexander had dus het eerste punt binnen.

Li Riemersma – Stefan Kuipers
Stefan kwam wat passiever uit de opening tegen de Reti van Li, maar hij wist wel terug te krabbelen. Met het aanbreken van de tijdnoodfase begonnen ook de complicaties. Eerst wist Stefan een kwaliteit te winnen, maar toen hij dacht de partij af te maken had Li nog een truc in petto waarna Stefan ineens verloren stond. Dit betekende dat we al 5-1 achterstonden en dat we de match gingen verliezen.

Tim Lammens – Florian Grafl
Tim kreeg een Hippo tegen van Florian en kwam prettig uit de opening. Toen het centrum open ging kwamen er veel afwikkelingen en stond hij nog steeds wat beter, maar wist dit niet goed door te zetten waarna er niet veel meer overbleef en er een gelijke stelling ontstond. De partij werd dus remise en BSG had de match gewonnen.

Thomas Beerdsen – Justin Tan
Thomas pakte het middenspel wat apart aan tegen Justin en verzwakte veel velden. Thomas leverde wat pionnen in voor vaag tegenspel, maar Justin bleef goed spelen in de aparte stelling die ontstond en won zijn partij ook. 6-0 voor BSG op de eerste zes borden dus!

Henk van der Poel – Nico Zwirs
Nico bracht het tweede punt binnen tegen Henk. Vanuit de opening ontstond er een stelling waarin wit het loperpaar heeft, maar omdat de stelling gesloten is en zwart spel heeft op de damevleugel is de stelling in evenwicht. Omdat de lopers van wit weinig bleven doen kreeg Nico de overhand. In een eindspel dat lastig was voor Henk, bood hij ook niet veel weerstand en pakte Nico een punt.

Ewoud de Groote – Arthur van de Oudeweetering
In de partij tussen Arthur en Ewoud gebeurde lange tijd niet veel vanwege het gesloten karakter van de stelling, totdat Ewoud vastberaden leek om een stuk te offeren voor twee pionnen met 37.Pd4 gevolgd door 38.g4. Het klopte niet helemaal, maar het had wel het beoogde effect. Arthur wist niet goed hoe hij met de stelling moest omgaan, zeker niet nadat zijn tegenstander ook nog een kwaliteit offerde en een toren tegen drie pionnen achterstond! Arthur vond de twee sterke vrijpionnen die Ewoud ondertussen had te sterk en gaf er een stuk voor terug, maar toen hield Ewoud twee monsterlopers over en haalde het laatste punt voor BSG binnen.

Een verdiende overwinning voor BSG met een eindstand van 7½-2½. De volgende wedstrijd mogen we het opnemen in Tilburg tegen De Stukkenjagers en hopen we op meer!

MuConsult Apeldoorn         - BSG                2½-7½
Pruijssers , R. (Roeland)    2496 - Janssen , R.W.A. (Ruud) 2497 z-w 0-1
Warmerdam , M. (Max)      2379 - Andersen , M. (Mads)   2595 w-z 0-1
Kuipers , S.C. (Stefan)     2493 - Riemersma , L. (Li)   2451 z-w 0-1
Beerdsen , T.A. (Thomas)    2460 - Tan , J. (Justin)    2501 w-z 0-1
Rijnaarts , S. (Sjef)      2342 - Ris , R. (Robert)    2429 z-w 0-1
Delft van, M. (Merijn)     2412 - Ootes , L. (Lars)    2364 w-z 0-1
Zwirs , N.J.J. (Nico)      2380 - Poel van der, H. (Henk) 2241 z-w 1-0
Lammens , T.J. (Tim)      2301 - Grafl , F. (Florian)   2369 w-z ½-½
Oudeweetering v.d., A. (Arthur) 2288 - Groote de, E. (Ewoud)  2291 z-w 0-1
Kabatianski , A. (Alexander)	2373 - Heijden v.d., A.C. (Ton) 2306 w-z 1-0
Gemiddelde rating:       2392  Gemiddelde rating:    2404	

’t Andere verslag | foto’s op Google | partijen in pgn | wedstrijdkalender Meesterklasse

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.