Liveblog Bekerfinale

Het winnende team: MuConsult Apeldoorn!


Nico sleept in tijdnood het winnende punt binnen (foto: Lennart Ootes)

Liveblog door Robby Kevlishvili

18.56 In een zinderende tijdnoodfase heeft Nico Zwirs gewonnen. Dit betekent dat MuConsult Apeldoorn de beker heeft gewonnen! 

Einduitslagen: Apeldoorn – Voerendaal 2,5-1,5 en LSG – Lonneker 3,5-0,5

18.34 Ruud van Meegen (Voerendaal) en Nico Zwirs (Apeldoorn) zijn bij een 1,5-1,5 stand in de finale de enigen die bezig zijn. Lange tijd was de stelling gelijk, maar nu zijn er toch wel tekenen van een directe beslissing te zien.


Nico (zwart) heeft duidelijk de overhand. Hij heeft echter nog wel maar één minuut tegen Ruuds vijftien minuten. Objectief is dit nog remise, maar er kan natuurlijk nog van alles gebeuren.

18.33 Het laatste team hier in Apeldoorn is Voerendaal. Voerendaal was de favoriet in Poule D en heeft dat duidelijk gemaakt. Alleen in de eerste ronde tegen PION was er een snelschaaktiebreak nodig, maar daarna liet Voerendaal zijn klasse zien. ASV (3,5-0,5), Eindhoven (3-1) en De Pion (2,5-1,5) werden vakkundig naar verslagen.

17.59 Menno Monsma (Lonneker) is de held van de dag voor zijn team. Hij wist als enige een halve punt te scoren vandaag. Volgens de captain is hun dag geslaagd :). Eindstand: LSG – Lonneker 3,5 – 0,5

 Het trotse team: Lonneker (foto: Lennart Ootes)

17.41 Jan-Willem de Jong (LSG) won in zijn partij de dame en de partij. Stand: LSG – Lonneker 3-0


Jan-Willem de Jong (foto: Lennart Ootes)

17.35 Arno van Akkeren (Lonneker) heeft een niet al te beste zet gedaan:


16.Dxa7?? was niet al te best. Na 16…Ta8! is de dame ingesloten!

17.03 Thomas Beerdsen en Ivo Wantola zijn remise overeengekomen. De beruchte snelschaaktiebreak komt verdacht dichtbij…


Voerendaal – Apeldoorn: wordt de bekerfinale beslist met snelschaken?

16.50 Rudy van Wessel brengt LSG op een 2-0 voorsprong door een overwinning op Jokim van den Bos:


Met de leuke slotzet 19…0-0! beëindigde zwart de partij, wit verliest te veel materiaal.

16.45 Stefan Kuipers (Apeldoorn) en Daniel Hausrath zijn remise overeengekomen. Stand: Apeldoorn – Voerendaal 1-1


Daniel Hausrath (foto: Lennart Ootes)

16.39 Arthur Pijpers (LSG) heeft zijn partij gewonnen. LSG staat 1-0 voor tegen Lonneker.

16.30 Update van het vorige bericht: Christian Braun en Merijn van Delft zijn remise overeengekomen. Stand: Apeldoorn – Voerendaal 0,5-0,5

16.23 Apeldoorn en Voerendaal hebben in de match om de beker nog niet echt een verschil kunnen maken. Alle borden staan ongeveer gelijk. Alleen Merijn van Delft (Apeldoorn) heeft een zogeheten ‘twee resultaten scenario’: hij heeft een ruimtevoordeel en zijn tegenstander  (Christian Braun) heeft niet echt een duidelijk plan. 


Braun – Van Delft (foto: Lennart Ootes)

15.54 Arthur Pijpers (LSG) gaat hard door de stelling van Fabian Stotyn (Lonneker):


In deze stelling speelde Arthur, die volledig in boek lijkt, 17.fxe6 en stond al zo goed als gewonnen. Het zwarte antwoord 17…Pf6 maakte de situatie niet beter. Na 18.exf7+ Kxf7 19.De2 Ta8 20.Dh5+ Pg6 21.Pxd5! staat wit huizenhoog gewonnen.

15.51 Het sterke LSG zal toch wel teleurgesteld zijn om niet meer in de race te zijn voor de bekerwinst. Bookmakers zouden dit misschien wel aan hebben zien komen, want de Leidse route naar de finale was niet heel gemakkelijk. Tot twee keer toe moesten de Leidenaren het verschil maken met snelschaken. Tegen CSV en Voorschoten moesten de Leidenaren hun snelschaakvaardigheden laten zien. Verder wisten ze wel Zukertort Amstelveen en Charlois Europoort met 3-1 te verslaan.

15.09 De finales zijn begonnen! De opstellingen:

Apeldoorn – Voerendaal

 1. Stefan Kuipers – Daniel Hausrath
 2. Merijn van Delft – Christian Braun
 3. Thomas Beerdsen – Ivo Wantola
 4. Nico Zwirs – Ruud van Meegen

LSG –  Lonneker

 1. Arthur Pijpers – Fabian Stotyn
 2. Jan-Willem de Jong – Arno van Akkeren
 3. Mark van der Werf – Menno Monsma
 4. Rudy van Wessel – Jokim van den Bos

14.03 De finale is bekend! MuConsult Apeldoorn speelt tegen Voerendaal om uit te maken wie de KNSB-beker 2018 mee naar huis zal nemen. Lonneker en LSG zullen de strijd aangaan voor de derde plaats. Het is nu lunchtijd, u hoort weer van mij wanneer de finale begonnen is!

14.00 Christian Braun heeft het winnende punt binnengehaald! Voerendaal wint met 2,5-1,5 van LSG.


Hier speelde Mark 50…Ta1? waarna wit na 51.Kg5! binnen kon treden en de partij goed afmaakte. Beter was 50…Ta3 en wit staat dan slechts symbolisch beter vanwege de toren + loper combinatie.

13.56 Merijn van Delft heeft het vierde Apeldoornse punt gewonnen! Apeldoorn – Lonneker 4-0


Merijn van Delft (foto: Lennart Ootes)

13.55 De partij tussen Rudy van Wessel (LSG) en Ivo Wantola (Voerendaal) bleef altijd in evenwicht. De spelers zijn remise overeengekomen. Stand: 1,5-1,5


Ivo Wantola (foto: Lennart Ootes)

13.29 Opeens zijn er twee uitslagen gevallen bij LSG-Voerendaal: Ruud van Meegen (Voerendaal) heeft remise tegen Arthur Pijpers (LSG) en Jan-Willem de Jong (LSG) heeft remise tegen Daniel Hausrath (Voerendaal).


Arhur Pijpers (foto: Lennart Ootes)

13.23 Nico Zwirs heeft gewonnen en Apeldoorn staat 3-0 voor. Bij de wedstrijd tussen LSG en Voerendaal zijn er nog geen uitslagen gevallen.


Nico Zwirs (foto: Lennart Ootes)

13.20 Uw verslaggever heeft net tegen vier Lonnekers een kloksimultaan gespeeld, helaas heeft hij deze wel verloren met 2,5-1,5.


De kloksimultaan (foto: Stefan Kuipers)

13.05 Update op het vorige bericht: Thomas Beerdsen heeft inderdaad gewonnen en Apeldoorn staat met één been in de finale.


Thomas Beerdsen (foto: Lennart Ootes)

13.01 Apeldoorn lijkt op een 2-0 voorsprong te komen tegen Lonneker: Thomas Beerdsen staat gewonnen tegen Arno van Akkeren.


Na een lastig begin heeft wit zich alweer aardig teruggewerkt in de partij. Zwart speelde in deze stelling 30…Ta3? waarna wit na 31.exd5 Txc3 32.Dxe5 Ta3 33.d6 helemaal gewonnen staat.

12.40 Apeldoorn is op een 1-0 voorsprong gekomen! Stefan Kuipers wint na een blunder van Fabian Stotyn:


In deze stelling staat zwart al iets fijner, de partij was echter na 33.b4?? Td4 al gelijk afgelopen.


Stefan Kuipers (foto: Lennart Ootes)

12.27 Update op het bericht van 12.19: Nico heeft 19.Pd5 gespeeld en staat vrijwel gewonnen.

12.26 Er lijkt een verrassing in de maak! Ruud van Meegen heeft een goede stelling weten te krijgen tegen Arthur Pijpers (LSG).


In deze stelling speelde Arthur 33…h4? waarna Ruud na 35.Pe2 Pg4 36.Tff1 Pe3 37.Tg1 heel goed staat. Zwart kan de pion op f4 niet meer handhaven.

12.19 Nico Zwirs (Apeldoorn) heeft op dit moment een grote kans op heel groot voordeel tegen Jokim van den Bos (Lonneker):


Hier kan Nico met 19.Pd5! een hele goed stelling bereiken. De compensatie is niet direct duidelijk, maar wit krijgt volledige toegang tot de zwarte koning als zwart het stukoffer aanneemt. We moeten wachten om te zien of Nico dit gaat spelen.

12.03 De gastheer van deze bekerfinale, MuConsult Apeldoorn heeft in Poule B al aardig wat tegenstand ondervonden. De op papier sterke teams En Passant en Paul Keres werden beiden met 3-1 verslagen. Verder wonnen de Apeldoorners van PSV/Dodo (3,5-0,5) en van De Wijker Toren (3,5-0,5). Ik heb vernomen dat de Apeldoorners gebrand zijn om de trofee in Apeldoorn te houden, dus zij zullen zeker hun beste beetje voor zetten!

11.42 Het is interessant om te zien hoe elk team op een verschillende manier de finale heeft bereikt. Laten we beginnen met de grote outsider (mag toch wel gezegd worden): Lonneker heeft op papier niet iets heel verrassends gedaan. Zij wonnen op papier elke keer van gelijkwaardige tegenstanders, en het verschil was zoals verwacht ook vrij klein: Hardenberg (3-1), Wageningen (2,5-1,5), Assen (2,5-1,5) en MSV (2,5-1,5) werden allemaal verslagen. Wel moet gezegd worden dat MSV de grote favoriet van Poule A Sissa had uitgeschakeld. De matchwinnaar tegen MSV was Jokim van der Bos (aldus captain Robin Bos). Hij wist te winnen van Fokke Jonkman, die een ronde eerder verrassend Jorden van Foreest versloeg en daarmee Sissa uitschakelde. Lonneker heeft veel supporters meegenomen en aan vertrouwen ontbreekt het niet!

11.24  Bij de spelers van Voerendaal en LSG zijn de dames blijkbaar niet zo gewild: op drie van de vier borden zijn de dames al geruild. Bij Apeldoorn en Lonneker zijn de dames nog op elk bord aanwezig, dat belooft nog wat!

10.35 Nog weinig tekening in de strijd, behalve bij Arthur Pijpers uiteraard. Een scherpe Konings-Indiër wordt door beide spelers afgeraffeld waarbij zwart nu in de denktank schiet. Goede voorbereiding van wit, die weinig tijd heeft verbruikt.

10.16 De lineups voor de halve finales zijn:

SV Lonneker – MuConsult Apeldoorn

 1. Fabian Stotyn – Stefan Kuipers
 2. Arno van Akkeren – Thomas Beerdsen
 3. Menno Monsma – Merijn van Delft
 4. Jokim van den Bos – Nico Zwirs

LSG – Voerendaal

 1. Rudy van Wessel – Ivo Wantola
 2. Arthur Pijpers – Ruud van Meegen
 3. Jan-Willem de Jong – Daniel Hausrath
 4. Mark van de Werf – Christian Braun

10.00 We zijn van start gegaan, partijen zijn live te volgen:

Foto’s door Lennart Ootes: https://photos.app.goo.gl/wFoS1rtNWrNMGHNm7

9.30 Stilte voor de storm

Vandaag is de finale van de KNSB beker in Denksportcentrum Noord in Apeldoorn. Vanaf dit live blog wordt u op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

De stand op de borden is nu nog:

Of vanuit een ander perspectief:

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.