MuConsult Apeldoorn nog steeds in degradatiegevaar na nipte nederlaag

MuConsult Apeldoorn is er in de voorlaatste ronde helaas niet in geslaagd om de gevarenzone te verlaten. De wedstrijd tegen LSG IntelliMagic werd nipt verloren met 5,5-4,5, een score die al de derde keer dit seizoen op het bord gekomen is. Hierdoor blijft Apeldoorn op de 9e plaats staan en is in de laatste ronde een overwinning noodzakelijk om in de Meesterklasse te blijven.

Thomas Beerdsen was de eerste die klaar was na een uur of twee. Hij wist met wit geen voordeel te krijgen in een Spaanse structuur en accepteerde het remise aanbod van Jelmer Jens. Even later hadden Nico Zwirs en Edwin van Haastert ook voor remise getekend. Nico heeft met zwart keurig het witte openingsvoordeel geneutraliseerd en daarom bood Van Haastert op het juiste moment remise aan. Ook Stefan Kuipers en Jan-Willem de Jong hebben de vrede bewaard in een evenwichtige Spaanse partij waar zwart g5 heeft gedaan, een zet die na de partij Aronian-Kramnik in het afgelopen kandidatentoernooi steeds vaker in deze structuur lijkt voor te komen. Stefan behoudt hiermee bij een goed resultaat in de 9e ronde nog steeds uitzicht op een GM-norm. Hiermee was de stand 1,5-1,5 en omdat er schijnbaar op de andere borden niet zoveel aan de hand was, leek voor Apeldoorn een overwinning of een gelijkspel tot de mogelijkheden te behoren.

Sjef Rijnaarts speelde op het 9e bord tegen Arthur Pijpers. Sjef won een pion met wit in de opening, maar Pijpers had genoeg compensatie voor deze pion. Helaas werd het zwarte tegenspel teveel en kon Sjef het niet dichthouden. Ook Max Warmerdam redde het niet tegen Michiel Bosman met zwart in een Konings-Indische opening. Wit behield na de opening een heel klein voordeeltje, maar Max had kunnen toeslaan met 21…Pxf4! Hij deed dit echter een zet later en toen verloor het opeens in plaats van voordeel op te leveren.

Armen Hachijan speelde met zwart tegen Rudy van Wessel een evenwichtige remise. Armen probeerde er in de tijdnood van zijn tegenstander nog wat van te maken door een remise aanbod af te slaan, maar remise was uiteindelijk een logisch resultaat gezien de partij. Arthur van de Oudeweetering werd op bord 1 gezet om het op te nemen tegen Predrag Nikolic. Een zware opgave tegen de sterkste speler van LSG. Arthur hield met zwart goed stand en had zelfs zo nu en dan een heel klein voordeeltje. Nadat Nikolic te ambitieus werd, strafte Arthur dit geweldig af en pakte de volle buit. Een heel welkom punt was dit!

Casper Schoppen - Artur Jussupow
Casper Schoppen – Artur Jussupow

Ondertussen was de stand wel 4-3 in het voordeel van LSG. Het zag er helaas naar uit dat ook deze wedstrijd op het nippertje verloren zou gaan. Merijn van Delft had een winnende stelling, maar Jussupow leek richting remise te gaan en Lammens richting een verlies. Merijn van Delft heeft inderdaad kunnen winnen. In een Slavische opening speelde hij keurig en versloeg Mark van der Werf overtuigend. Jussupow kwam er echter tegen Casper Schoppen helaas niet doorheen en Tim Lammens redde het evenmin. Daarmee was helaas de eindstand van 5,5-4,5 in het voordeel van LSG toch een feit. De felicitaties aan LSG voor het winnen van hun eerste landstitel in de geschiedenis. Wij hebben hard gestreden, maar het mocht niet zo zijn in deze wedstrijd. In de laatste ronde gaan we er zoals altijd weer flink tegenaan, maar klassebehoud hebben we niet meer in eigen hand.

  MuConsult Apeldoorn      2382 - LSG IntelliMagic    2421 4½-5½
 1. IM Arthur v.d. Oudeweetering 2285 - GM Predrag Nikolic   2593 1-0
 2. GM Artur Jussupow       2579 - IM Casper Schoppen   2391 ½-½
 3. Nico Zwirs          2364 - IM Edwin van Haastert 2438 ½-½
 4. IM Thomas Beerdsen      2436 - IM Jelmer Jens     2410 ½-½
 5. FM Max Warmerdam       2361 - FM Michiel Bosman   2386 0-1
 6. IM Stefan Kuipers       2483 - IM Jan-Willem de Jong 2436 ½-½
 7. IM Merijn van Delft      2396 - IM Mark van der Werf  2394 1-0
 8. FM Tim Lammens        2282 - IM Eelke Wiersma    2319 0-1
 9. FM Armen Hachijan       2277 - IM Rudy van Wessel   2392 ½-½
10. FM Sjef Rijnaarts       2354 - IM Arthur Pijpers   2448 0-1

’t Andere verslag | foto’s op Google | partijen in pgn | stand in Meesterklasse

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.