MuConsult Apeldoorn in gevarenzone na nederlaag

De uitwedstrijd tegen SISSA is een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie, waarbij de winnaar vrijwel zeker zou zijn van handhaving in de Meesterklasse. Al snel werd er na zetherhaling op bord 2 remise besloten tussen Roland Schmaltz (één van de twee Duitse versterkingen voor deze wedstrijd) en Hing Ting Lai. Op het eerste bord offerde Arik Braun een pion tegen Lucas van Foreest en werd er na wat schermutselingen tot remise besloten in een ongelijk lopereindspel. De sterkste spelers van beide teams hielden elkaar dus in evenwicht en dus moest het op de andere borden gaan gebeuren.

Er waren veel ingewikkelde stellingen met ongelijke materiaalverhoudingen, maar het zag er toch al niet al te best uit voor ons. Rond de tijdnoodfase ging het ineens hard en vielen er aan onze kant een paar pijnlijke nullen. Armen Hachijan kwam met zwart uitstekend uit de opening tegen Ivo Maris, maar door een foutje kantelde het snel. Ivo combineerde vervolgens erg fraai en Armen geloofde het verder wel in het verloren dame-eindspel dat ontstond. Ook Thomas Beerdsen kwam met zwart goed uit de opening tegen Nick Maatman. Hij won een kwaliteit op h1, maar vond niet de juiste zetten om zijn dame daar nog weg te krijgen. Nick rondde het daarna soepel af.

Max Warmerdam offerde al snel een pion tegen de Scheveninger van Floris van Assendelft. Na wat onnauwkeurigheden van beide spelers was Max degene die het wat betere eindspel op het bord kreeg. Floris kwam echter niet in de problemen en vond al snel eeuwig schaak. Nog steeds geen overwinning voor ons en de resterende borden waren weinig hoopgevend.

Merijn van Delft had een prettig middenspel tegen Julian Kramer en wikkelde wellicht wat te snel af naar een dubbel toreneindspel. Het voordeel dat hij daar had werd echter snel weggegeven en na enkele onverklaarbare zetten was het ineens verloren. Uiteindelijk mocht ik dan zelf onze eerste overwinning noteren in mijn partij tegen Renze Rietveld. Na een moeizame opening wist ik in het middenspel wat kleine kansjes te creëren. In tijdnood raakte hij vervolgens de draad kwijt en liep hij uiteindelijk in een matnet.

Uit onverwachte hoek kwam toen zelfs onze tweede overwinning: Arthur van de Oudeweetering stond lange tijd goed tot gewonnen tegen Hendrik de Groot, maar verzuimde het af te maken. Vervolgens ging het van kwaad tot erger, maar kwam Arthur nog met een enorme schwindel op de proppen om alsnog de winst binnen te slepen.

De match leek toen op papier nog even spannend te worden, maar Sjef Rijnaarts had zijn kansen in het middenspel helaas gemist. Hij blunderde van een gewonnen stelling direct in een slechter eindspel en wist dat uiteindelijk nog wel remise te keepen tegen Simon Elgersma. Op het zesde bord heeft Nico Zwirs met zwart eigenlijk ook nooit echt een kans gehad tegen Zyon Kollen. Vanuit de opening moest Nico het al met een pion minder doen. Hij heeft lang gevochten in het eindspel, maar moest na 101 zetten capituleren.

De eindstand komt daarmee op 6-4 en dat is een fikse tegenslag, zeker omdat we op papier vandaag duidelijk favoriet waren. We blijven hiermee op de achtste plek steken en zijn dus nog niet uit de gevarenzone.

  SISSA          2324 - MuConsult Apeldoorn      2402 6-4
1. IM Lucas van Foreest   2482 - GM Arik Braun         2589 ½-½
2. IM Hing Ting Lai     2444 - GM Roland Schmaltz       2470 ½-½
3. Hendrik de Groot     2146 - IM Arthur van de Oudeweetering 2285 0-1
4. FM Renze Rietveld    2281 - IM Stefan Kuipers       2483 0-1
5. FM Julian Kramer     2373 - IM Merijn van Delft      2396 1-0
6. FM Zyon Kollen      2278 - Nico Zwirs           2364 1-0
7. IM Floris van Assendelft 2363 - FM Max Warmerdam        2361 ½-½
8. FM Nick Maatman     2348 - IM Thomas Beerdsen       2436 1-0
9. Simon Elgersma      2186 - FM Sjef Rijnaarts       2354 ½-½
10. FM Ivo Maris       2336 - FM Armen Hachijan       2277 1-0

’t Andere verslag | foto’s op Google | partij Braun – Van Foreest (met commentaar van Arik)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.