MuConsult Bekerteam verslaat Paul Keres

KNSB-bekercompetitieIn de derde ronde van de bekercompetitie lootten we het sterke team van Paul Keres. Over tien borden hebben ze over het algemeen te weinig slagkracht voor de Meesterklasse, maar in de bekercompetitie kunnen ze van iedereen winnen. We waren op onze hoede, maar gingen op donderdagavond (8 februari) evengoed vol optimisme naar Utrecht.

Jan Breukelman offerde een pion in de opening tegen Stefan Kuipers, maar bleek daar toch te weinig compensatie voor te krijgen. Zelf had ik een spannende Siciliaanse stelling tegen Hugo ten Hertog. Nico Zwirs speelde op een positionele plus tegen Joris Kokje. Max Warmerdam ging voor een counterstelling tegen Xander Wemmers.

Belangrijk detail is het speeltempo in de beker: 1 uur 50 min voor de hele partij, met 5 seconden per zet increment. Dat betekent dat de uitvluggerfase behoorlijk hectisch is. Zo ver kwam het niet aan het vierde bord, omdat Xander met creatief spel dwars door Max heen ging. Stefan trok de stand gelijk door zijn pluspion te verzilveren. Tenminste, hij zat nog na te denken hoe dat in zijn werk moest gaan, toen Jan zich met Kb6-b5-c4-d3xc3-c2 in het zwaard stortte.

Zelf had ik een pionnetje geofferd voor positionele compensatie in het eindspel. Na een bijna-doodervaring (tamelijk toevallig keek ik naar mijn klok en bleek opeens nog maar twee seconden te hebben), werd het behoorlijk random allemaal. Uiteindelijk wist ik te winnen met de leuke torenmanoeuvre Th4-h8-b8-b4-d4-d1. Nico had inmiddels een goed eindspel te pakken, maar wist niet dat je niet meer hoeft te noteren als je onder de vijf minuten komt. Een hemeltergend tafereel natuurlijk, een stug doornoterende Nico, maar hij maakte het goed af.

  Paul Keres     2391 - MuConsult Apeldoorn 2400 1-3
1. FM Jan Breukelman  2358 - IM Stefan Kuipers  2483 0-1
2. IM Hugo ten Hertog 2467 - IM Merijn van Delft 2392 0-1
3. Joris Kokje     2289 - Nico Zwirs      2364 0-1
4. IM Xander Wemmes  2451 - FM Max Warmerdam   2361 1-0

Stand in Poule B

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.