MuConsult Apeldoorn verslaat Voerendaal

Zaterdag was een belangrijke wedstrijd, omdat we onder de degradatiestreep stonden en dit een gelijkwaardige tegenstander was en we hier dus onze kans moesten pakken. Iedereen was hier goed van doordrongen en we waren allemaal scherp.

Dat bleek vooral in de beginfase, want die zag er goed uit. Merijn won snel een pion na een blunder van zijn tegenstander. De volgende borden oogden als prettig openingsvoordeeltje: Alexander, Stefan, Max, Thomas en Armen. Arthur en ik leken al snel gelijkgemaakt te hebben met zwart. Alleen bij Nico en Tim maakte ik me zorgen: Nico had een pion (of twee) geofferd, waarbij ik niet direct zag of er voldoende tegenspel was en Tim verloor een kwaliteit tegen Daniel Hausrath (wel met wat compensatie).

Voerendaal - MuConsult Apeldoorn
In het derde en vierde uur vallen altijd de eerste beslissingen, omdat dit de eerste tijdscontrole is. Alexander had ineens gewonnen op tijd, onze Beer had een stuk mee gesnoept en dus gewonnen, Arthur had inderdaad de remise gepakt en Nico was niet in staat zijn tegenstander te truken en verloor. Zo stonden wij 2½–1½ voor.

Merijn stond nog steeds duidelijk gewonnen. Daarnaast stonden Armen, Stefan en Max nog steeds prettig. Zelf stond ik nog steeds solide maar Tims stelling was verder afgegleden en stond verloren (op zet 31. .., had hij b6!, gemist waarmee hij een machtig paard op c5 had kunnen realiseren). Stefan had een heerlijke stelling waarbij hij heel de dag kon manoeuvreren en drukken, en zou verwachten dat zijn tegenstander, Ivo Wantola, vanzelf een keer breekt. Kortom een positief saldo.

Armen gaf in tijdnood en onder de illusie dat zijn tegenstander gelijk had gemaakt in gewonnen stelling ten onterechte remise. Niet veel later maakte ook ik remise en snel daarna won Merijn: 4½–3½ voor. Stefan had nog steeds de stelling met eeuwige druk, maar Wantola stond nog steeds. Max had in het middenspel afgewikkeld naar ongelijke lopers om zo zijn aanval kracht bij te zetten. De aanval sloeg echter niet door en hij was nu zelfs gedwongen om een ongelijke loper eindspel (met torens) met een pion minder te verdedigen. Hij verloor nog een tweede pion en zijn tegenstander, Valentin Buckels, miste op zet 69. …, b2, 70. Tb1, Tb3!, 71. Lxb2, Tb7 gevolgd door La2. Hierdoor kon Max nog blijven vechten voor een halfje.

Na heel de dag taai te hebben verdedigd beging Ivo Wantola op zet 68 een blunder: hij gaf een stuk en daarmee de partij weg. Daarmee was de overwinning binnen: 5½–3½. Ondertussen kwam Max ook steeds dichter bij het halfje en hij had de vrije b-pion gewonnen. Valentin Buckels bleef proberen, maar wist niet verder te komen dan in remise te berusten: 6–4. Een mooie, verdiende en hele belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie.

  Voerendaal        2372 - MuConsult Apeldoorn      2357 4-6 
1. Ruud van Meegen     2265 - IM Alexander Kabatianski    2364 0-1 
2. IM Christian Seel    2466 - IM Merijn van Delft      2392 0-1 
3. IM Christian Braun    2350 - FM Armen Hachijan       2264 ½-½ 
4. GM Felix Levin      2474 - FM Sjef Rijnaarts       2337 ½-½ 
5. FM Ivo Wantola      2349 - IM Stefan Kuipers       2446 0-1 
6. GM Daniel Hausrath    2481 - FM Tim Lammens         2285 1-0 
7. FM Patrick Driessens   2294 - IM Thomas Beerdsen       2433 0-1 
8. FM Bernhard Stillger   2373 - IM Arthur van de Oudeweetering 2297 ½-½ 
9. FM Valentin Buckels   2329 - FM Max Warmerdam        2375 ½-½ 
10. IM Oscar Lemmers     2337 - Nico Zwirs           2376 1-0 

foto’s op Google | partijen downloaden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.