Belangrijke overwinning

In de derde ronde van de Meesterklasse stond het cruciale duel tussen MuConsult Apeldoorn en Groninger Combinatie op het programma. Beide teams stonden nog op nul matchpunten en waren gebrand op de overwinning. Groningen speelde met vier grootmeesters, maar daar stond tegenover dat de Apeldoornse topspelers het recente toernooi in Hoogeveen domineerden. Het werd een zeer spannende wedstrijd waarin het alle kanten op kon.

Nico Zwirs opende de score met een lekkere aanvalspartij tegen Jan Baljé. In een stelling met geïsoleerde d-pion leverde de thematisch opstoot d4-d5 al snel winnend voordeel op en het dameoffer op het laatst was leuk voor de fans. Thomas Beerdsen kwam zeer ongelukkig uit de opening tegen Maurice Schippers en kwam al snel verloren te staan. Met enig kunst- en vliegwerk wist onze man zich er nog uit te wurmen en met remise te ontsnappen. Tussenstand 1,5-0,5 voor Apeldoorn.

Ondertussen waren we op een aantal borden in de problemen gekomen. Tim Lammens liet een kwaliteitsoffer op f6 toe, waarna de stelling makkelijker speelde voor wit. Bonno Pel kreeg het initiatief en maakte het goed af. Roeland Pruijssers won een knappe partij van Sipke Ernst. Wellicht dat wits h4-h5 iets te creatief was, waarna zwart doortastend counterde. Vervolgens ging het mis op twee borden. Arthur van de Oudeweetering kwam niet onder de druk vandaan tegen Eelke de Boer en ook deze aanvalspartij werd bekroond met een leuk dameoffer. Max Warmerdam kwam in de tijdnoodfase nog even terug in de partij tegen Sergei Tiviakov, maar de zeer ervaren grootmeester trok de partij alsnog rap naar zich toe. Tussenstand 2,5-3,5 voor Groningen.

Stefan Kuipers deed wat terug namens Apeldoorn door het zware stukken eindspel tegen Daan Brandenburg vakkundig in winst om te zetten. Sjef Rijnaarts had net als de vorige ronde de heftigste partij van de dag. Tegen Jan Werle was de stelling urenlang zeer complex met kansen voor beide partijen. De zwarte centrumpionnen en lopers zagen er zeer dreigend uit en Jan kwam daadwerkelijk gewonnen te staan, maar Sjef rommelde zich eruit en plaatste een dodelijke counter. Zelf had ik in de tijdnoodfase mijn gewonnen stelling weggegeven tegen Jasper Geurink, maar wist ik het eindspel uiteindelijk alsnog te winnen. Dat Alexander Kabatianski te weinig eindspelvoordeel over had tegen Erik Hoeksema, maakte toen niet meer uit.

  MuConsult Apeldoorn     2384 - Groninger Combinatie 2380 6-4
 1. FM Max Warmerdam       2375 - GM Sergei Tiviakov  2588 0-1
 2. IM Merijn van Delft     2392 - Jasper Geurink    2327 1-0
 3 GM Roeland Pruijssers    2538 - GM Sipke Ernst    2533 1-0
 4. IM Stefan Kuipers      2446 - GM Daan Brandenburg 2480 1-0
 5. IM Thomas Beerdsen      2433 - Maurice Schippers  2315 ½-½
 6. FM Sjef Rijnaarts      2337 - GM Jan Werle     2510 1-0
 7. IM Arthur v.d. Oudeweetering 2297 - Eelke de Boer    2285 0-1
 8. Nico Zwirs          2376 - Jan Baljé      2172 1-0
 9. FM Tim Lammens        2285 - FM Bonno Pel     2244 0-1
10. IM Alexander Kabatianski   2364 - IM Erik Hoeksema   2343 ½-½

’t Andere verslag | foto’s op Facebook | foto’s op Google | partijen in pgn | video op YouTube

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.