Twee A-teams van De Schaakmaat in de KNSB jeugdclubcompetitie

Rick Wouters

Schaakmaat jeugdteam

Zaterdag 9 september was een historische dag voor het jeugdschaken van De Schaakmaat: in de hoogste klasse van de KNSB jeugdclubcompetitie (JCC) zijn we met twee teams vertegenwoordigd. Dit was een mooi gevolg van het prachtige kampioenschap van het C-team en de knappe handhaving van het A-team vorig jaar. Een derde NK titel op rij voor het team dat al enkele jaren samen speelde zit er echter niet in: de (basis)spelers zoeken de uitdaging nu in de A-categorie en bij het voetbal. Twee spelers van het kampioensteam van vorig jaar spelen nu dus in het De Schaakmaat A1 team: Mick van Randtwijk op bord 2 en Gabriël Krouwel op bord 3. Verder spelen in dit team ‘good old’ Jasper Zwirs (1) en Jonah Zijlma (4). In het tweede A-team een nieuw gezicht bij De Schaakmaat: Bas de Boer, die in Apeldoorn met enkele clubgenoten aan de Stertraining van Merijn van Delft deelneemt, komt uit op bord 1. Net als vorig jaar spelen Rembrandt Bruil en Casper Wouters op de middelste borden, en Tobias de Vries zit aan bord 4 (waar hij vorig jaar al een paar keer inviel). Op papier zijn de krachten dus verdeeld, met als doel om beide teams te laten handhaven en bovendien kunnen de sterkere spelers zo op de hoogste borden spelen.

Teamleider Harald van Riessen had met mooie korenblauwe polo’s voor een uniform tenue gezorgd om zo het clubgevoel te versterken. Jammer was dat een tweetal spelers deze liever niet aandeden (misschien hadden ze ’s ochtends hun geluksshirt uit de kast gehaald?), maar om 10.00 uur zaten De Schaakmaters in Rosmalen klaar voor de aftrap van de JCC 2016: het eerste team tegenover een ander OSBO-team, het gepromoveerde ASV uit Arnhem, en het tweede team tegen de Zeeuwen van Landau, op papier een pittige tegenstander. Blijkbaar is het in de JCC niet gebruikelijk dat twee teams van dezelfde vereniging de eerste ronde tegen elkaar spelen, iets wat toevalligerwijs wel het geval was voor de enige andere club die met twee teams vertegenwoordigd is: STB, de vereniging uit Oosterhout met veel jeugdtalenten uit zuid-Nederland en Belgïe.

Dan de wedstrijden zelf, waarbij het inhoudelijke commentaar beperkt is, mede door de late aankomst en beperkte technische bagage van ondergetekende…

Het A1-team had het niet gemakkelijk tegen ASV: Jonah wist zijn partij nog wel te winnen en Jasper hield zijn tegenstander op remise (of was het andersom?), maar de partijen van Mick en Gabriël gingen helaas verloren. Een domper, maar een (1,5 – 2,5) nederlaag in de eerste ronde kan qua indeling van de latere ronden nog wel eens goed uitpakken, dus niet te lang getreurd.

Het A2-team haalde een half bordpunt meer en daarmee tevens een matchpunt. Omdat Landau twee basisspelers miste was er misschien op meer gehoopt, maar omdat de club in de breedte sterk is, was 2-2 geen slechte uitslag. Bas deelde het punt met zijn naamgenoot, en Rembrandt pakte het volle punt. Casper was, na eerst beter en later slechter te hebben gestaan, uiteindelijk toch tevreden met remise, maar Tobias redde het helaas niet.

De tweede ronde van de dag koppelde het A2 team op tafel 1 aan het team van Sliedrecht, geen onbekende en zeker geen slecht team (met 1900+ op het laatste bord). Dat bleek ook in de uitslag: Bas had een zet gemist waarna het snel over was; Tobias liet een vijandelijke pion op g7 net iets te lang staan en kwam niet meer onder de druk uit; Rembrandt had het even benauwd met een open koningsstelling, maar wist met dreiging van zijn kant toch een remise te behalen; bij Casper leek de partij nooit uit het evenwicht en was remise de meest logische uitslag. Zodoende werd met 1-3 verloren en is het afwachten of de volgende tegenstander meer kans op een of meerdere matchpunten biedt.

Het A1-team deed het beter en revancheerde zich: hoewel het op papier niet veel sterker is dan tegenstander Leiderdorp, was het verschil in de uitslag groot. Alleen Jasper nam genoegen met een prima remise, maar Mick en Gabriël wilden iets rechtzetten (of misschien wel gewoon winnen) en deden dat ook. Jonah is na de eerste competitiedag de enige van De Schaakmaat met een 100% score: ook zijn middagpartij wist hij te winnen, waardoor het A1-team een 3,5 – 0,5 overwinning boekte.

De volgende wedstrijddag is op zaterdag 1 oktober.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.