Karin Pruijssers kampioen!

Karin Pruijssers 1e Nationaal Schaakkampioen Speciale Doelgroepen

Maatschap Pruijssers
28 feb. – 1 maart: Open Apeldoornse Jeugdschaak Kampioenschappen 2019

Karin Pruijssers (27) uit Apeldoorn is de eerste Nationaal Kampioen Schaken in de categorie Speciale Doelgroepen. Dat bleek tijdens het eerste officiële Nederlands Kampioenschap Schaken voor Speciale Doelgroepen, dat afgelopen vrijdag in Apeldoorn werd gehouden. Het NK-G was bestemd voor schakers die een school voor Zeer Moeilijk Lerenden (ZML) of praktijkonderwijs hebben bezocht.

Karin verloor in de eerste partij van concurrent Rob Baartse (49), eveneens uit Apeldoorn. Rob schaakt al vanaf zijn jeugd en heeft in de loop van de tijd diverse prijzen in de wacht gesleept. Karin, die vanaf haar 3e levensjaar schaakt en ook veel schaakbekers heeft, zette de achtervolging in en versloeg de andere toernooideelnemers, Matthijs Visser (26), eveneens uit de hoofdstad van Veluwe, en Calvin de Graaf (13) uit Bunschoten-Spakenburg.

In het dubbelrondige toernooi wist Karin in de vierde ronde Rob aan haar zegekar te binden. Daardoor trok ze de stand gelijk. Omdat beiden opnieuw allebei van Matthijs en Calvin wonnen, eindigden beiden met 5 punten. Een beslissingswedstrijd was nodig. Heel spannend was het; ze wonnen allebei één keer: 1-1. Na een pauze van tien minuten zette Karin met haar witte dame Robs zwarte koning mat. Zo ging Karin er met de prestigieuze eerste prijs van het eerste NK-G ervan door. Rob werd eervol tweede. Matthijs, die in Stap 3 zit (een lessenmethode om te leren schaken), eindigde als derde, omdat hij Calvin versloeg. Deze jongste deelnemer zit nog in Stap 2. Hij heeft veel van dit toernooi opgestoken en vond het geweldig om mee te doen.

Karin Pruijssers met sponsor

Rond 17.45 uur kregen Karin, Rob, Matthijs en Calvin bekers, geldprijzen en herinneringsmedailles uitgereikt.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) heeft het toernooi erkend als officieel NK. Het speeltempo was 20 minuten per persoon per partij. Het eerste NK Schaken voor Speciale Doelgroepen was een initiatief van leden van schaakvereniging De Schaakmaat in Apeldoorn.

De spelers spraken de hoopvolle verwachting uit dat dit initiatief volgend jaar wordt herhaald, maar dan met meer deelnemers.

Meer foto’s…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.